Консулт

Как децата ни да се пързалят безопасно

26-06-2017 12:20
Clinica.bg

press@clinica.bg
Как децата ни да се пързалят безопасноГледайте какво пише на етикета на ролерите и скейтбордовете преди да ги купите, съветват от Комисията за защита на потребителите
Лятото означава ваканция с дълги и безгрижни дни и много игри. А ролерите, тротинетките и скейтбордовете са фаворити сред арсенала със забавления. Tе обаче могат да се превърнат и в заплаха. Европейската система за обмен на информация за опасни стоки RAPEX отчита, че през миналата година рискът от нараняване с тях изпреварва дори химическия и достига до 25% от всички останали. По данни на организацията с нестопанска цел SAFEKIDS всяка година близо един милион деца по света загиват от нараняване и почти всяка от тези трагедии може да бъде предотвратена. Затова родителите трябва да бъдат внимателни при покупката на тези стоки, предупреждават от Комисията за защита на потребителите. Ето и съветите, които те ни дават, за да бъдат безопасни игрите на нашите деца, както и кой контролира производителите в случай на проблем.

Важна е опаковката на това, което купувате. Върху нея и върху самото изделие трябва да е посочен номерът на стандарта за безопасност. Това гарантира, че при изработката са спазени всички изисквания, както по отношение на вложените материали, така и на конструкцията с цел да се сведат до минимум рисковете при употреба.

Задължителна е и информацията за максимално допустимото тегло на ползвателя на продукта. Скейтбордите и ролковите кънки, например, са два класа - клас А са за хора с тегло от 20 до 100 килограма и клас В са за деца с тегло от 20 до 50 килограма. Тротинетките за малчугани до 50 килограма отново са два вида – за домашна употреба и за обществени пътища и пътеки.


Част от задължителната информация е името на производителя или вносителя

както и търговската марка. Идеята е потребителят да бъде наясно от кого купува и най-важното – кой носи отговорността за качеството и безопасността на продукта. Необходимо е да има и препоръка за използване на защитна екипировка.

Има някои външни белези, по които лесно може да се установи дали един скейтборд например би представлявал опасност за потребителя. Ако горната повърхност на дъската не е покрита с предотвратяващ подхлъзване материал или над нея има издадени части, рискът от инцидент е значителен. Предпоставка за произшествие биха били и остри ъгли и ръбове. Според стандартите за безопасност външната линия на дъската трябва да е със заоблени ръбове с минимален радиус от 10 милиметра. Освен това е задължително всички краища на скейтборда, които влизат в контакт с тялото при каране, да са безопасни и оформени така, че да не причиняват наранявания.


Скейтбордите, ролерите и тротинетките трябва да бъдат придружени с инструкции за употреба


Те следва да информират потребителя за правилните техники за управление и спиране, както и за това, че може да се кара само по плоски, чисти и сухи повърхности и задължително с предпазни средства за коленете, лактите и главата. Трябва да се акцентира и върху необходимостта от регулярна проверка относно това дали всички съединителни елементи са здраво закрепени и не са счупени. Важно още е да има предупреждения за евентуално ограничаване на употребата с оглед изискванията за безопасност на пътя.


Задължителни са указания за сервиз и поддръжка


Контролните органи следят на пазара да се предлагат само безопасни продукти, придружени със задължителната информация за правилна употреба и поддръжка. По отношение на скейтбордите, ролерите и тротинетките за деца над 20 килограма проверките се извършват от Комисията за защита на потребителите. Тези за деца под 20 килограма се квалифицират като играчки и за тях компетенциите са на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. При установяване на несъответствие стоките се изтеглят от пазара, в случай че не е било спряно разпространението им още преди да попаднат в търговската мрежа. Издава се и заповед за забрана повторното им пускане на пазара.

 

Не забравяйте каската и наколенките

 

Когато сте сигурни, че сте закупили за детето си безопасен скейтборд, тротинетка или ролер, е важно да спазвате стриктно дадените от производителя указания за употребата и поддръжката. Полезно е да имате предвид и някои основни съвети за безопасност на експертите.

Задължително децата трябва да бъдат с каска, предпазители за китките, лактите и коленете. Предложете им сами да ги изберат, за да ги носят с удоволствие! Гладките повърхности без пукнатини и дупки са най-безопасни. Рисковано е карането в близост до трафика и много наранявания се случват именно на улицата. Препоръчително е да се кара през деня и при добро време, тъй като тогава има по-голяма видимост за всички участници в движението и съответно рискът от възникването на инцидент е по-малък. Важно е децата да не бъдат оставяни без надзор от възрастен, докато карат. Имайте предвид, че повечето деца до 6-годишна възраст нямат добре развито чувство за координация. Трябва да сте наясно с уменията на детето, преди да го насърчите да кара тротинетка, кънки или скейтборд. Защитното оборудване, инструкциите и обучението намаляват вероятността от нараняване.Синдикати искат нов начин за изчисляване на нощния труд

Синдикати искат нов начин за изчисляване на нощния труд

Към 25 юни 2020 г. броят на регистрираните безработни в страната е 277 610 души
Протест в защита на българската природа

Протест в защита на българската природа

Той ще се проведе тази вечер в цялата страна, съобщиха от екологичните организации
Честваме Рождението на Св. Йоан Кръстител

Честваме Рождението на Св. Йоан Кръстител

Той е наричан още Предтеча, защото предрича идването на Господ Иисус Христос на земята
Социалното и Църквата с обща програма

Социалното и Църквата с обща програма

Тя се казва „Милосърдие и солидарност" и е на стойност 160 хил. лв.
Законът за социалните услуги влиза в сила от 1 юли

Законът за социалните услуги влиза в сила от 1 юли

Действието му беше отложено с 6 месеца, заради протести на организации на родители
Спешно се търси кръв за блъснато от автобус дете

Спешно се търси кръв за блъснато от автобус дете

Има риск от ампутация на крака на 12-годишното момче, кръвната група е без значение, казват близките
Цените в здравеопазването с 0.4% ръст през май

Цените в здравеопазването с 0.4% ръст през май

Дефлация през месеца спрямо април, отчита Националния статистически институт
Необходима е нулева толерантност към насилието

Необходима е нулева толерантност към насилието

Девет са вече убитите жени по време на пандемията от КОВИД-19. Какви са причините за ръста на този феномен, попитахме психиатъра д-р Румяна Динолова. Тя е главен асистент в отдел „Психично здраве" в НЦОЗА и национален координатор по проблемите на насилието в България за СЗО.
80% от тийнейджърите са гневни заради изолацията

80% от тийнейджърите са гневни заради изолацията

Въпреки това са отговорни, като 64% не са излизали навън по време на извънредното положение, сочи изследване на УНИЦЕФ
Наградиха кръводарители в УМБАЛ Бургас

Наградиха кръводарители в УМБАЛ Бургас

Грамоти получиха и жители на града, ръководства на учебни заведения и други учреждения за хуманната си дейност
1 2 3 4 5 ... 45 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Редно ли е фармацевтичните компании да спонсорират определени дейности на лекари и медицински дружества?

Юли 2020