Иновации

Апарат с ИИ за прецизна колоноскопия в "Тракия"

31-07-2023 14:17
Иновативната техника открива и най-труднозабележимите промени в човешката тъкан, с нея вече са извършени над 100 манипулации, казва д-р Иван СираковАпарат с ИИ за прецизна колоноскопия в
Clinica.bg

press@clinica.bg
Ендоскопски апарат с изкуствен интелект за изследване на дебелото черво вече работи в Болница „Тракия" в Стара Загора. Иновативната техника открива и най-труднозабележимите промени в човешката тъкан. Тя има способността да открива дори минимални промени по лигавицата на дебелото черво и съвсем малки полипи, които с предишната технология колоноскопи могат да бъдат пропуснати от човешкото око. Изкуственият интелект маркира в различни цветове откритите находки и подсказва на ендоскописта къде точно да насочи вниманието си. Какви са възможностите на модерната апаратура, колко манипулации вече са извършени с нея, обяснява началникът на Гастроентерологично отделение в „Тракия" д-р Иван Сираков.
- Д-р Сираков, какви са възможностите на тази високотехнологична апаратура и как точно Ви помага изкуствения интелект в процеса на работа?

- Напоследък много се говори за използването на изкуствения интелект във всички сфери на живота ни. В конкретния случай, той позволява откриването на най-ранните лигавични промени, респективно на най-малките дебелочревни лезии, в частност полипи, което е гаранция за възможността за отстраняването им и осъществяване на превенция на колоректалния рак. Възможностите на новата апаратура обаче не се изчерпват само с това. Тя притежава много други нови или усъвършенствани опции, даващи възможност за по-добро, правилно и предварително тълкуване на ендоскопските находки. Апаратурата е много полезна и при откриване на източник на остро кървене от горните и долните отдели на гастроинтестиналния тракт, когато той е незабележимо малък, а луменът на червото, и респективно съдът, са изпълнени с кръв. Подобни ситуации поставят на изпитание и най-опитния лекар, но с помощта на новата апаратура печелим както време, така и прецизност в ежедневната ни дейност и това още повишава ефективността на работата ни. Благодарим на ръководството на МБАЛ „Тракия" и лично на инж. Дечко Колев за предоставената ни възможност да работим с най-добрата апаратура и за поредната инвестиция в нас. Практикуването на качествена медицина, в частност на модерна гастроентерология на много високо ниво, е свързано винаги с непрестанни инвестиции. Технологиите се развиват и качеството изисква да сме в крак с тях.

- Само за колоноскопия ли може да се използва новата апаратура или и за други изследвания?

- Засега изкуственият интелект се използва само в колоноскопията, но останалите опции на OLYMPUS EVIS X1, подобряващи видимостта на лигавичните промени и вглеждането в детайлите, са възможни и при видеоезофагодуоденоскопия, или казано по-просто – за гастроскопия. Т.е и при изследване на хранопровод, стомах и дванадесетопръстник.

- Колко изследвания и манипулации извършихте досега с новата апаратура? Какви са резултатите?

- Апаратурата е налична в операционната ни зала от две седмици и едно от големите ѝ предимства е възможността за съвместимост на новия процесор с предпоследното поколение на OLYMPUS - EXERA EVIS III. Това ни дава възможност вече при абсолютно всяка колоноскопия, освен всички други възможности на новия процесор, да се използва и изкуствен интелект. Досега с новата апаратура са направени повече от 100 манипулации.

Резултатите? Те няма как да бъдат преценени на момента. По данни от проучванията за сравняемост на прецизността на изследването с AI в сравнение с предишните поколения колоноскопи, общата ефективност, респективно откриваемост и на най-началните, минимални лигавични промени, достига до 50 % повече при апарата с изкуствен интелект (AI).

- Имахте ли конкретен случай досега, в който новата апаратура Ви подсказа наличие на труднооткриваема находка?

- Не можем да говорим за конкретен казус. Просто вече откриваме лезии, респ.полипи, с големина и под 1 мм. Увеличава се възможността за откриване и на недобре надигнати лезиии. По-широк е и ъгъла на изследваните участъци, т.е откриваемостта на каквито и да е лигавични промени, е по-висока. Новият процесор дава възможност с много голяма вероятност за правилна преценка на хистологичния вариант на съответния полип дали е доброкачествен или злокачествен. Разбира се, окончателен отговор на този въпрос дават нашите хистолози, след като обработят изпратения за обработка хистологичен материал (биопсия или радикално отстранена лезия).

- Съкращава ли се продължителността на изследването?

- Разбира се, като цяло продължителността на изследването се съкращава, но това е едно от най-малките предимства на новото поколение апарати.

- Какви нови възможности се откриват в работата Ви с внедряването на система с изкуствен интелект?

- Като цяло подобрява диагностиката на най-началните и малокалибрени лигавични промени, което води до подобряване на ефективността на работата ни. Но, забележете - никакъв изкуствен интелект не може да помогне на пациент, който не ходи на лекар, не бива изпратен за колоноскопия. Откриваме детайли и промени само на пациенти, които са били достатъчно отговорни да потърсят съвет от специалист и са били насочени за колоноскопия.

Позволявам си да припомня за отговорността на пациентите към собственото им здраве - то е лична отговорност. Следващата стъпка е в ръцете на общопрактикуващите лекари - да бъдат отговорни и да спазват най-важния пункт от програмата за профилактика на колоректалния рак - всеки пациент на 50-годишна възраст да бъде изпращан на профилактична колоноскопия, независимо дали има клинични оплаквания. За пациенти, имащи в родословието си роднини с колоректален рак или с полипи на дебелото черво, тази възраст е 35 години! Всеки пациент с кървене при дефекация е показан за колноскопия. Пациент с коремна болка, неповлияваща се от стандартно симптоматично лечение, дори и без алармиращи симптоми, е показан за ендоскопски изследвания.

- Каква е ролята на подобен тип технологии при скрининга? Ще се повиши ли ефективността при предотвратяване на рак на дебелото черво?

- Технологиите се развиват главоломно, това води и до неминуемото бързо развитие на медицината, развиване на медицинското познание, повишаване качеството на работа, усъвършенстване на диагностиката и лечението на болестите. Скрининговите програми изискват много неща. На първо място това е финансиране от държавата - все пак нейно задължение е да се грижи за здравето на населението, включително и за профилактичната медицинска грижа. Обучението на медицински специалисти и спазване на алгоритъма на поведение според сега действащите медицински консенсуси е друго важно условие. Технологична осигуреност и достатъчно добра материална база - тук е мястото за споменаване на най-новия клас ендоскопски апарати с изкуствен интелект - OLYMPUS EVIS X1 с ENDO-AID. Здравна просвета и достатъчна информация за смисъла и начина на участие на пациентите в скрининговата програма, достъпност, перманентен контрол на осъществяването на програмата – всички тези условия са важни за провеждане на ефективен скрининг.

- Осигурява ли държавата тези условия?

- Към днешна дата НЗОК не предвижда и не финансира профилактична колоноскопия. Т.е. при здрав пациент, с липса на клинични оплаквания у пациента, НЗОК не заплаща на съответната болница разходите по подготовка, пролежаване и труд на персонала, за извършване на профилактична колоноскопия. Има опция за амбулаторно изследване, заплащането на която от НЗОК е пренебрежимо ниско и не покрива дори дезинфекцията на апарата по съвременните критерии, поради което и никой работещ ендоскопист не практикува такова изследване. Това налага прилагането на куп административни уточнения и стъпки, които да позволят на пациента да си направи безплатно профилактична колоноскопия. Този казус показва необходимостта от промяна а системата, което зависи от държавата, в лицето на НЗОК, и от разширяването на възможностите за реално здравно застраховане, което е съвсем отделна тема, по която няма как да си говорим сега.


20% от епилептиците са резистентни към лекарства

20% от епилептиците са резистентни към лекарства

Причините са сгрешени дози и пестене на медикаменти за дни на дефицит, три дни в болница не стигат за проследяванетио им, казва доц. Екатерина Витева
Световен кардиолог обучава в УМБАЛ „Проф. Ал. Чирков

Световен кардиолог обучава в УМБАЛ „Проф. Ал. Чирков"

За два дни бяха третирани 8 пациента с хронични коронарни оклузии от цяла България с пълен процедурен успех и без сериозни усложнения
ЕМА препоръча 9 нови лекарства

ЕМА препоръча 9 нови лекарства

Сред тях са медикаменти за лечение на атопичен дерматит, онкологични заболявания, генерализирана миастения гравис и др.
Варна е най-добрата локация за Протонен център

Варна е най-добрата локация за Протонен център

При нас всички клиники, необходими за лечение на деца с онкохематологични заболявания функционират успешно, имаме и обучени специалисти, казва проф. Елица Енчева

Кардиохирургията ни е на европейско ниво

Кардиохирургията ни е на европейско ниво

Редно е в нея да навлезе вече и роботизираната така, както е в Румъния и Гърция, казва д-р Самуил Казаков
България влезе в ELLIS

България влезе в ELLIS

Страната ни е първата от Източна Европа, която се присъединява към най-авторитетната мрежа за развитие на изкуствения интелект

Смениха аортна клапа по ендоскопски път

Смениха аортна клапа по ендоскопски път

Иновативната операция се извърши за първи път в България от екип на „Аджибадем Сити Клиник"

INSAIT у нас разшири екипа си

INSAIT у нас разшири екипа си

С привличането на двама Вaутер Фан Хансбеке и Данда Паудел се разрастват възможностите за работа в областта на компютърното зрение
Стволови клетки дават надежда за Паркинсон

Стволови клетки дават надежда за Паркинсон

Тя е експериментална и облекчава симптомите на болестта, показват резултати от ранно проучване
Спасиха бебе с рядка малформация на белия дроб

Спасиха бебе с рядка малформация на белия дроб

Това е станало с грижите на лекарите от две болници - "Майчин дом" и "Щерев"
1 2 3 4 5 ... 86 »
Банер
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какви са очакванията ви от Методиката на МЗ за изработване на нова здравна карта?

Септември 2023 Предишен Следващ