Лице

Жена зад полярния кръг

04-08-2023 07:00
Д-р Елена Иванова е запалена по Антарктида, организира родители в курсове по спасяване на деца в спешни ситуации Жена зад полярния кръг
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
Жените зад полярния кръг, и на северния, и на южния, все още са пренебрежимо малцинство спрямо сезонното мъжко население там от учени, изпитатели и любители на адреналина. Една от тях е детският анестезиолог д-р Елена Иванова от Клиниката по детска реанимация и интензивно лечение в „Пирогов". Нещо повече, кракът й не само е стъпил в българската база на остров Ливингстън на Белия континент, но е била там два пъти – през 2022 и 2023 година. Заявява, че пак ще отиде, ако я поканят. „Антарктида е като татуировките – без една можеш, но само с една не можеш", казва тя.
Биографично

 

Д-р Елена Иванова е родена в София. Завършва 127-мо училище с усилено изучаване на английски език. През 2013 г. завършва Медицинския университет в столицата. Има магистърска степен по здравен мениджмънт. Година по-късно, през 2014-та, започва работа в Клиниката по детска анестезиология и интензивно лечение. През 2019 г. придобива специалност анестезиология. Преминала е обучения по регионална анестезия в детската възраст и ехография в анестезиологията. Професионалните й интереси са в областта на неонаталната анестезия, регионалната анестезия и интензивното лечение на деца. От 2022-ра има и докторска степен.

 

Изборът на професията

 

В него няма нищо предопределено. Д-р Елена Иванова не е произхожда от лекарско семейство. „Майка ми е единственият човек във фамилията, която има отношение към лечението. Тя е фармацевт, пояснява лекарката. Избрах медицината по вътрешен интерес без някой да ми е оказвал натиск. В гимназията имах великолепна учителка по биология. Вероятно този мой интерес към нейния предмет, както и към химията са начертали пътя, по който да вървя по-нататък. Изглежда към това се прибавя и постоянното ми вътрешно желание това, което правя да дава бързи резултати – сега, веднага, да съм удовлетворена", допълва тя. Затова по-нататък избрала да специализира анестезиология и реанимация. Казва, че никога не е съжалявала за взетото решение. Нещо повече, съзнателно избрала да помага и спасява точно деца независимо от рисковете, които поема всеки лекар, имащ малко или повече отношение към тези така крехки пациенти. Не крие, че първоначално идеята да се отдаде професиноално на тях малко я стресирала. Надделяло обаче желанието й да вижда бързия резултат от добре свършената работа. Убедена е, че във всеки избор на човека надниква някакво висше предопределение. „В горните курсове на студентството ми започнах работа като медицинска сестра в Националната кардиологична болница. Имаше свободно място само в Клиниката по детска анестезиология. Работейки в такава среда, се пробуди и желанието ми да работя точно детска анестезиология и спешности, макар и афинитетът ми към специалността анестециология, като цяло, да се оформи още в университета", разказва д-р Елена Иванова.

 

Адреналин на мах

 

Не крие, че това е състоянието, в което се чувства жива, макар и да не може да каже, откога така се е пристрастила към ектстремното, към трудното и неговото побеждавне. Казва, че като ученичка била кротка. Не създавала проблеми на родителите си. Дори не си спомня да е била пристрастена към криминалните романи, към силните усещания. Подозира, че тази нейна втора природа се е пробудила по-късно, провокирана от необходимостта да действаш тук и сега, да приложиш най-доброто, да дадеш всичко от себе си, за да видиш, че детето на хирургичната маса отваря очи след точно подадената анестезия и приключилата операция. „Това е екшънът, който поддържа всички анестезиолози. Говорила съм с доста колеги на тази тема", казва д-р Елена Иванова. Мисли, че вероятно има някакво професионално изкривяване – когато няма работа, скучае. Точно тази страст към адреналина, към екстремното преживяване я завела на Белия континент.

 

Омагьосана от Антарктида

 

„Това е място на което малко хора имат шанса за отидат, да стъпят на леда, на скалите, да усетят друго изживяване, друга атмосфера. С думи не може да се опише", казва д-р Елена Иванова. Категорична е, че точно там човек може да развие най-доброто от себе си – и като характер, и професионално, да изпита себе си и своите възможности. Била е там два пъти. Да бъде лекар в екипа на юбилейната 30-та експедиция на нашите атрактици я препоръчала доц. Румана Андонова – началник на клиниката. За 31-та, която беше в отминалото вече арктическо лято, през януари, лично се обадил да я покани проф. Христо Пимпирев. С писмо до директора на „Пирогов" той поискал д-р Иванова да бъде лекар и на тазгодишния екип. Излишно е да се споменава, че тя въобще не чакала да я увещават да замине. Лекарката обаче преди всяко пътуване чете много не само медицинска литература, но и всичко свързано с географията и историята на държавите в Южна Америка. „Много интересни събития за човешката история са се случвали в пролива Дрейк. Стотици хора са загубили живота си, пътувайки към ръба на света във времената, когато се е смятало, че земята е плоска. Стигайки до края човек пада и умира", разказва д-р Елена Иванова.

Базата на остров Ливингстън съвсем не е с удобствата на хотел. Тази зима в нея живели тридесетина човека. Неизбежно, да общуваш всеки ден с едни и същи хора, да споделяш трудностите, те сближава с тях. „Там никога не можеш да останеш сам. Определено не е място за интроверти", смее се д-р Елена Иванова. За нейна радост, нашите антарктици се оказали хора, които са внимателни към здравето си и не й съзали много работа, като лекар. Това обаче съвсем не означава, че тя бездействала. Когато се налагало, събирала проби с биолозите и геолозите, когато трябвало карала шейната по друга задача. Въобще, включвала се във всяка дейност, защото по думите й зад полярния кръг трябва да си многофункционален. Мечтае пак да се върне там и дори е сигурна, че скоро това ще се случи. А дотогава поддържа форма с туризъм и колоездене.

 

Училище за родители

 

То е необичайно по своя характер и се организира за пръв път у нас. Една от инициаторките, която ще води лекциите и практически упражнения е точно д-р Елена Иванова. То ще отвори врати в „Пирогов" на 29 юли. За разлика от останалите курсове с подобни имена, свързани с новородените, тук става дума за нещо по-различно – оказване на първа долекарска помощ на деца при спешни състояния.

„Малко са хората, нелекари, които знаят какво да правят в ситуации, като задушаване, задавяне, изгаряне, счупване и други. Обикновено майките и бащите изпадат в паника, което е напълно обяснимо. Те са обаче най-близките до детето при подобни инциденти, затова е добре да имат определени познания", казва д-р Иванова. Тя вече е подготвила материалите за курса, за който вече са се записали 40 човека. Оказва се, че има много повече желаещи, но те ще бъдат включени във второто му издание. Освен лекции, в „Училището за родители" майките и татковците не само ще слушат лекции, но и ще практикуват на макети наученото.


Колегата на Юнг в расо

Колегата на Юнг в расо

След служба в храма отец Йордан Аврамов от Сандански, приема вярващи и невярващи като психотерапевт в кабинета си
Дамата, която стана рицар

Дамата, която стана рицар

Вместо да чака държавата, преди четвърт век Веска Събева създаде Асоциацията на родители на деца с епилепсия, извоюва куп неща за тях
Бащата на беналгина

Бащата на беналгина

Държавата платила 150 лв. на проф. Рахамин Шекерджийски за разработването му, скоро ще е носител на орден „Стара планина"
От моряшката фланелка до бялата престилка

От моряшката фланелка до бялата престилка

Д-р Иван Казмин е основателят на Отделението по ревматология в УМБАЛ-Бургас, обяснява болестите с лошия генетичен фонд и обожава Родопите
Д-р Шенън от Сухиндол

Д-р Шенън от Сухиндол

Общопрактикуващият лекар Румен Йорданов не е бил в отпуск от 15 години, записаните в листата му са 2000
Да те признаят най-добрите в Европа

Да те признаят най-добрите в Европа

Д-р Николай Поройлев от ИСУЛ е автор на топ изданието по кардиология на континента, втори е в класацията на платформата STRAVA за активен спортист
Призван да спасява

Призван да спасява

Д-р Едмонд Йорданов дели времето си на личен лекар с това на доброволец в планинската спаснителна служба
Неврохирургът със сърце на рокаджия

Неврохирургът със сърце на рокаджия

Д-р Кристиян Нинов е амбициран да разгадае тайните на човешкия мозък, запален е по планинските спускания с велосипед и пътешествията
Бардът в бяла престилка

Бардът в бяла престилка

Д-р Лорис Мануелян лекува телата по правилата на медицината, а душите с китара и стихове
Художник по време на КОВИД

Художник по време на КОВИД

Водещият нефролог проф. Боряна Делийска започва да рисува през локдауна, единствената й петица в училище била по този предмет
1 2 3 4 5 ... 11 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какви са очакванията ви от Методиката на МЗ за изработване на нова здравна карта?

Септември 2023 Предишен Следващ