Иновации

Спасиха шестима от ампутация с нов метод

26-07-2023 12:15
На пациентите са направени ендоваскуларни процедури с мултифункционален катетър, съобщиха от НКБСпасиха шестима от ампутация с нов метод
Clinica.bg

press@clinica.bg
Лекари от Националната кардиологична болница (НКБ) спасиха от ампутация краката шестима пациенти. Това стана с нов метод, който беше използван за пръв път в България, съобщиха от лечебното заведение.
На тях са приложени ендоваскуларни процедури с мултифункционален катетър. Те са извършени от съдовия хирург доц. Наделин Николов от Клиниката по съдова хирургия и рентгенолозите гл. ас. Светла Динева и д-р Перо Попески от Отделението по образна диагностика и интервенционална рентгенология.

Болните са били с тежки периферни

нарушения на долните крайници. Артерите им са били запушени. Оказало се, че най-щадящият метод за лечението им е ендоваскуларният на фона на останалите два – отворена байпас хирургия, а в най-тежките случаи – ампутация, поясниха от болницата. След като била направена прецизна образна диагностика на запушените периферни кръвоносни съдове изцяло под рентгенов контрол, били осъществени и шестте авангардни ендоваскуларни процедури с ново поколение медицински консуматив.

В тези случаи лекарите използвали

 мултифункционален катетър, който се прилага за пръв път у нас. Той представлява комбинация от катетър и регулируем балон. По време на интервенцията  ендоваскуларният специалист едновременно извършва отпушване и разширяване на стеснения съд, като балонът се разгъва според необходимостта и анатомията на болния.

„Шестте случая бяха изключително усложнени, но всичко премина успешно. 

 

Всеки един от пациентите съобщи за 

 

подобрение веднага след операцията", каза доц. Наделин Николов. Той поясни, че запушванията и като цяло патологията на съдовете на долните крайници води до постоянна и силна болка. Рискът от ампутация или смърт е изключително висок в напредналите стадии. Благодарение на ендоваскуларният метод и поставянето на вътресъдов имплант кръвоснабдяването на увредения съд се възстановява, храненето на органите и тъканите също, болковият синдром отминава и се преодолява рискът от ампутиране на засегнатия крайник, категорични са специалистите.

 

„Ендоваскуларните методи са не само

 

изключително прецизни, но и щадящи, тъй като при минимално рентгеново натоварване за пациентите, каквото предлага новата апаратура в отделението, постигаме оптимален лечебен резултат – отпушване на запушена артерия или разширяването й, ако е стеснена критично ", коментира гл. ас. Светла Динева. Тя допъли, че именно по този начин се използва пълната функционалност на иновативния консуматив – достигане до увредената зона и разширяването й с балона до оптимална терапевтична степен. 

 

Новост е и възможността един и същ

 

консуматив да се приложи с различни дължини според конкретната ситуация, за което към момента биха се изразходвали няколко консуматива. Пациентите вече са изписани, предстои регулярното им проследяване от съдовите специалисти в Националната кардиологична болница.


МС пуска телемедицината чрез пощите

МС пуска телемедицината чрез пощите

Услугите ще включват консултации, диагностика и мониторинг от дистанция, целта е да се улеснят хората в селищата, където няма достатъчно лекари
Правят зони за подкрепа за деца със СОП

Правят зони за подкрепа за деца със СОП

Такива пространства ще бъдат изградени в две столични училища по програма на общината
СРЗИ с втори кабинет за ваксини срещу КОВИД

СРЗИ с втори кабинет за ваксини срещу КОВИД

Той е отворен от днес 27 септември, столичната здравна инспекция е получила 5760 от новите дози
1595 лв. за сестрите в градините в Сандански

1595 лв. за сестрите в градините в Сандански

Това предвижда новият КТД, такъв бе сключен и в Севлиево за първи път от четири години, съобщиха от КНСБ
MЗ сезира прокуратурата за вилата на СБАЛПФ-Велинград

MЗ сезира прокуратурата за вилата на СБАЛПФ-Велинград

Здравният министър изиска търга за двуетажната сграда, който принадлежи на болница „Св. Петка Българска" да бъде прекратен поради установени нарушения
Местят спешното на МБАЛ-Пазарджик

Местят спешното на МБАЛ-Пазарджик

От утре то ще бъде в Отделението по физикална терапия и рехабилитационна медицина, временно е заради ремонт
Безплатни дентални прегледи в София

Безплатни дентални прегледи в София

Те ще се извършват от д-р Константин Димов и други медици от Клиниката по лицево-челюстна хирургия и оториноларингология в УМБАЛ „Св. Анна"
Безплатни прегледи в Русе и Разград

Безплатни прегледи в Русе и Разград

На 28 септември проф. Добрин Василев ще консултира в "Медика Кор", а на следващия ден кардиолози от болницата ще мерят кръвно в мобилен пункт
Изправиха на крака пострадалите парапланеристи

Изправиха на крака пострадалите парапланеристи

Те вече са изписани от УМБАЛ „Св. Георги" в Пловдив и се връщат в Англия, казват от лечебното заведение
Безплатни изследвания във ВМА

Безплатни изследвания във ВМА

Те ще се извършват днес на 25 септември по повод Световния ден на белия дроб, съобщиха от болницата
1 2 3 4 5 ... 271 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какви са очакванията ви от Методиката на МЗ за изработване на нова здравна карта?

Септември 2023 Предишен Следващ