статистика

Болници намалили разходите за заплати

25-07-2023 15:00
278 млн. са дали 61 държавни болници на служителите си за първото тримесечие на миналата година, а за тази – 269 млн.Болници намалили разходите за заплати
Clinica.bg

press@clinica.bg

Част от държавните болници са намалили разходите си за възнаграждения на персонала. Това показва справката с финансовите показатели на 61 лечебни заведения за първото тримесечие на т.г. в сравнение със същия период за миналата. Тя е публикувана на сайта на МЗ.

Общо 278.58 млн. лв. са дали всички държавни болници за първото тримесечие на м.г. за заплати на служителите си, а за тази сумата е 269.36 млн. Намалението обаче не е за всички лечебни заведения. На практика изцяло държавните болници, повечето, от които са университетски, са увеличили леко сумата за възнаграждения – от 135 млн. на 148 млн. При областните болници обаче тенденцията е обратната – те са намалили средствата от 137 млн. на 115 млн., показват данните. В същото време се оказва, че делът на сумата за заплати при тях е по-голяма като част от всички разходи – 62%, а при университетските – 42%.


Приходите


През първите три месеца на годината постъпленията в държавните болници възлизат на 563 млн. и са повече с 59 млн. в сравнение със същия период на миналата. Докато при университетските болници обаче средствата се увеличават – от 290 млн. на 353 млн. сега, то при областните намаляват – от 204 млн. м.г. на 201 млн. тази. Това обаче не се дължи на по-малкото лекувани пациенти, напротив. През трите месеца на тази година през областните болници са преминали 112 хил. души срещу 97 хил. през миналата. В университетските също има ръст на пациентите – от 104 хил. м.г. на 127 хил. сега. Вероятно обаче там приходите по КП са по-големи заради определени диагнози и по-доброто им остойностяване.


Разходите


Те също се увеличават, макар и слабо. През трите месеца на м.г. всички държавни болници са похарчили 548.764 млн. срещу 553.332 млн. сега. Най-голям дял сред тях имат тези за персонал – 48% от всички, следван от харчовете за лекарства и медицински изделия – 185 млн. срещу 173 млн. през м.г., и за издръжка – 60 млн. т,г, срещу 58 млн. миналата.

На преминал болен

На фона на увеличаващите се разходи за лекарства и издръжка в болниците е интересна тенденцията за намаление на средния харч на преминал болен. Той е паднал на 2 247 лв. или е по-нисък с 392 лв. в сравнение с м.г. Намалението е по-голямо в областните болници – с 558 лв., а в университетските – с 277 лв. Част от редукцията се дължи на намалението на разходите на единични болници, които имаха много по-големи харчове в сравнение с останалите. Сред тях са „Лозенец", „Александорвска", областните болници в Перник, Благоевград, Разград и други.


Дълговете


Към края на първото тримесечие на т.г. те възлизат на 589.945 млн., като основната част от тях – 413 млн., са на университетските, а 167 млн. на областните болници. Размерът на просрочените задължения обаче е намален почти наполовина – 58 млн. лв., като разликата с тримесечието на м.г. е 53 млн. лв. От тези дългове 30 млн. са за държавните и 26 млн. за областните болници. С най-големи просрочия са СБАЛХЗ – 12 млн., Лозенец – 6 млн., НКБ – 3.9 млн., „Хр. Ботев" – Враца – 9 млн., „Св. Анна" във Варна – 7 млн., МБАЛ-Ловеч – 6.5 млн., МБАЛ-Търговище – 1.8 млн. , „Александровска" и ИСУЛ с по 1.9 млн.


Персоналът


Промяна в тенденциите тук няма. Лекарите продължават леко да се увеличават, а сестрите да намаляват. За първото тримесечие м.г. в държавните болници са работели 7 771 срещу 7 955 сега, а при сестрите кадрите са намалели от 12 162 м.г. на 11 915 сега. Редукцията на специалистите по здравни грижи е за сметка на областните болници, показват данните. В тези лечебни заведения персоналът е оредял от 6 355 души на 6 082, докато в университетските има незначителен ръст.

На един специалист по здравни грижи се падат по 7 пациенти, а на един лекар – по 10, показват още цифрите. Използваемостта на леглата пък е 60%, а средният престой е близо 5 дни.


Половината българи пропускат профилактиката

Половината българи пропускат профилактиката

Знаят ползите и значението на прегледите, но само 1/3 се възползват от тях всяка година, скрининговите програми у нас са едва 3%, в ЕС са 40 на сто
След новия бюджет - 279 млн. за болниците

След новия бюджет - 279 млн. за болниците

По толкова ще получават през следващите два месеца лечебните заведения, реши Надзорният съвет на НЗОК
20% от епилептиците са резистентни към лекарства

20% от епилептиците са резистентни към лекарства

Причините са сгрешени дози и пестене на медикаменти за дни на дефицит, три дни в болница не стигат за проследяванетио им, казва доц. Екатерина Витева
Дефицит на сестри и в ИСУЛ

Дефицит на сестри и в ИСУЛ

Клиниката по детска клинична онкология и хематология няма достатъчно персонал, което пречи на работата й, става ясно от парламентарен въпрос

Къде е моралът в „Майчин дом“

Къде е моралът в „Майчин дом“

Въпросът не е политически, ние можем да напуснем и да емигрираме, но какво ще обяснят управляващите на данъкоплатците, от които се хранят, казва д-р Стефан Костов
Държавните болници с 563 млн. дългове

Държавните болници с 563 млн. дългове

Te намаляват спрямо първото тримесечие, просрочените задължения са близо 60 млн. лв., показват данните към края на юни 2023 г.
За 14 години се родиха над 15 000 деца ин витро

За 14 години се родиха над 15 000 деца ин витро

Тази година бюджетът на Центъра за асистирана репродукция бе увеличен. Защо се налага повишаването и достатъчно ли е то, колко бебета са родени досега, попитахме д-р Мария Георгиева.

Чилова академия

Чилова академия

Тя ще се проведе между 20-22 октомври, организира я Районна Лекарска Колегия – Смолян и МБАЛ "Д-р Братан Шукеров"
ГЕРБ пак внесе проекта си за онколекарствата

ГЕРБ пак внесе проекта си за онколекарствата

С него обаче се отваря по-широко вратата за увеличението на цените им при реимбурсирането от НЗОК в сравнение с предложението на ПП-ДБ

Лимитите стигнаха до Конституционния съд

Лимитите стигнаха до Конституционния съд

Въпрос за тях е задал ВАС във връзка със заведени дела, съобщиха от институцията
1 2 3 4 5 ... 492 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какви са очакванията ви от Методиката на МЗ за изработване на нова здравна карта?

Септември 2023 Предишен Следващ