Природна медицина

772 билки се крият в „аптеката на Господ“

23-06-2017 13:51
Не са панацея, най-сигурно действат при простуда, диабет и болно сърце, обяснява д-р Илияна Янева-Балабанска772 билки се крият в „аптеката на Господ“
Лили
Лили
Войнова
voinova.lili@gmail.com
Вълшебен ден е 24 юни. В нощта срещу Еньовден самодивите лудуват из полето, тайните се разбулват насън, уроките и магиите за любов попадат точно в целта, а билките ухаят по-силно и лекуват по-мощно. Пак на 24 юни православната църква пък отбелязва рождението на св. Йоан Кръстител. А фармацевтите празнуват професионалния си празник. Как мистика, религия и наука се преплитат на Еньовден? Clinica.bg потърси отговорите в медицината и фолклора.

Еньовден обикновено съвпада с лятното слънцестоене, затова много от езическите обичаи са свързани с него. Изпълняват се магически ритуали за здраве, любов и берекет. Вярва се, че рано сутринта на празника слънцето „трепти“ и който го види, ще бъде здрав през цялата годината. Лековита става росата, затова е добре човек да се „окъпе” в нея.

Най-разпространеният обичай е свързан с брането на билки, защото в този ден те имат магическа сила. Затова още в ранни зори се излиза по поляните и се откъсват 77 билки и половина, защото се смята, че толкова са болестите. Само за една няма лек,

затова билето за нея се бере със затворени очи

След това от лечебните растения се плетат венци под които се минава за здраве. Китки за всеки член от семейството се поставят на различни места в къщата. Ако някой се разболее през годината, се лекува с чай или отвара от тези лековити растения. За всяка болка има и билка, вярват и до днес хората. 

По-неизвестно поверие разказа за Clinica.bg доц. Илияна Янева–Балабанска от Националния център по обществено здраве и анализи. В някои райони на страната се смята, че още когато Бог е създал човека от кал, дошъл през нощта Дяволът и го надупчил по цялото тяло. Тогава Господ събрал билки и сложил във всяка дупка по една. Така станало ясно кое растение какво лекува. „В онези далечни времена народът знаел за какво помагат билките, но с течение на времето тези познания се загубили и днес ние се обръщаме към народната медицина, към фолклора, към ръкописните лекарственици, към устно предаваните знания, които се съхраняват от бабите в селата, за да черпим сведения за ефекта на нашите лековити растения. Към действието им могат много често да ни насочат наименованията. Например, червеният кантарион се е наричал „трескавиче”, което означава, че се използва при лечение на треска. Жълтият кантарион се е наричал „порезниче”, което подсеща, че с него са лекували рани”, казва доц. Янева.

И обяснява, че

в нашата страна се срещат 6.42% от световното билково богатство

Открити са 772 вида лечебни растения, а фитотерапията използва около 250. Според специалиста, това е неизчерпаем източник за експериментални проучвания за създаване на нови лекарствени препарати. Още повече, че в днешно време хората предпочитат да избягват химията и се обръщат към натуралните продукти. „Билките помагат основно при по-леки оплаквания като простуда, кашлица и при хронични заболявания като диабет, сърце и много други. Те обаче не бива да се смятат за панацея. При инфекциозни болести, астма, туберкулоза и особено при онкологичните заболявания, могат да се пият като някакво добавъчно средство, но пациентът не бива да се отказва от средствата, които му предлага конвенционалната, научната медицина, защото това може да се окаже фатално”, предупреждава лекарката. И допълва: „Моето лично мнение е, че винаги, когато се ползва някакво лечебно растение, независимо дали под формата на лекарство, хранителна добавка или като чай и отвара, задължително трябва да се направи консултация с лекар. Само той може да прецени дали има противопоказания ”. Защото билките също имат нежелани ефекти или влизат в нежелани взаимодействия с някои медикаменти. Например,

сладък корен не може да се дава на хипертоник

защото ще повиши кръвното му налягане, а хората с тиреотоксикоза не трябва да пият билкови комбинации, които включват кафяво водорасло, защото то съдържа йод, който повишава функцията на щитовидната жлеза.

„Народната медицина е един неизчерпаем източник за създаване на нови лекарствени продукти и ние не бива да го игнорираме. На базата на знанията на народа ни от отделните растения са получени множество препарати, които имат отличен фармакологичен ефект. Но, за съжаление, много малка част от растенията е проучена и то не само у нас, а във всички страни по света. Затова бумът тук предстои”, убедена е доц. Янева.

В България лечението с билки е доста застъпено, като рецептите обикновено се предават от човек на човек. За чайове и запарки се използват най-вече лайка, мащерка, еньовче, жълт кантарион, маточина, тинтява и дилянка, както и други лечебни растения от „аптеката на Господ“. 

НА ЕНЬОВДЕН


Открадни му сърцето с розмарин и босилек
Някога хората вярвали, че на Еньовден природните сили се разбеснявали и през нощта излизали и зли сили. Затова всички видове уроки и заклинания хващали, а сънищата били пророчески. Самодивите виели вихрено хоро и често се влюбвали в млади момци, които след това залинявали. Змейове пък „крадяли” красиви девойки. Магьосници и баятелки обикаляли по нивите, за да „откраднат” плодородието. Те отивали през нощта голи или пременени в бели ризи и извършвали различни заклинания. Житните стръкове им се покланяли, като прав оставал само един – царят на нивата. Тогава магьосниците го откъсвали и го носели в своята нива. Обичая се нарича „крадене”, „грабене” или „мамене”. В някои краища магьосниците са млади и красиви, в други гърбави и зли бабички, но и едните, и другите вършели пакости. Затова често стопаните оставали на нивите си, за да ги пазят.

На този ден момите беряли омайниче и любиче и ги поставяли в чеиза си, за да привлекат желания момък. Правели се и наричания, за да разберат какъв ще бъде бъдещият им жених. В Южна България и сега се изпълнява обичаят Еньова буля (булка). Девойките се кичат с набрани сутринта билки и наливат „мълчана вода”. Избират малко момиченце – сираче и го обличат в невестенска премяна. След това го носят на раменете си през цялото село. Преди това наричат китка или пръстен и го пускат в котле. „Еньовата буля” бърка в котлето и вади „късметчетата”, като действието е свързано с припявания, които подсказват какъв ще е бъдещият жених. Ако стихчето е за бели овчици, значи младежът ще е овчар и т. н.

В онези години се вярвало, че освен с омайниче, любов се събужда и с розмарин, босилек, джинджифил и роза, а се отблъсква с валериана. От тях се извличали етерични масла и любимият се мажел по челото. След това отърване няма. Младите невестите пък беряли метличина, с която окрасявали дома и двора, за да се изметат болестите. Черна магия се разваляла със седефче, а против уроки се използвало семе от черен мак.
Еньовден е първият летен празник в народния календар. Въпреки това за него народът казва: “Еньо наметнал кожуха, да иде за сняг“. Затова се смята, че оттук нататък се върви към зимата – денят започва да намалява, а слънцето - бавно да “умира”. 


Хомеопатия и КОВИД

Хомеопатия и КОВИД

Тя има място при намаляване на възпалителните процеси на ниво горни дихателни пътища, бял дроб, сърдечно-съдова система и гастроинтестинален тракт, казва д-р Райна Томова

Гемотерапия в България

Гемотерапия в България

При нея не се поставят диагнози, а човешкият организъм се разглежда като едно цяло, казва Ангел Ангелов

Иглите, които лекуват

Иглите, които лекуват

Много хора изпитват панически страх от игли, а те могат да бъдат полезни. За иглотерапията, за рисковете и положителните ефекти, разговаряме с д-р Емилия Михайлова.

Трябват правила за обучение по алтернативна медицина

Трябват правила за обучение по алтернативна медицина

Само лекари и сестри да имат право да практикуват алтернативни методи за лечение. Това е една от промените в Закона за здравето на ресорното министерство. Как ще се отрази това на пациентите и по какъв начин ще засегнат алтернативните начини на лечение, разговаряме с д-р Дора Пачова.

Лечителите - поне бакалаври

Лечителите - поне бакалаври

Гладуването отпада от неконвенционалните методи за терапия

Мигрената не е това, което беше

Мигрената не е това, което беше

В забързаното ежедневие болките в главата сякаш вече не ни правят впечатление. За мигрената, начините на лечение и промяната на живота, разговаряме с Орлин Тодоров.

Индийски доктори помагат с Аюрведа в България

Индийски доктори помагат с Аюрведа в България

Заради ефективността си да лекува успешно всички болести, Аюрведа днес става все по-популярна и сред населението в Западния свят, включително и в България.
Кажете сбогом на пролетната умора

Кажете сбогом на пролетната умора

Колкото и да не й се иска, зимата вече изчерпва своята сила. Как да се справим по-лесно с пролетната умора, попитахме д-р Мариян Иванов.

Когато рисунките говорят

Когато рисунките говорят

Когато децата рисуват, те използват не само своето въображение, но се опират и на своето възприятие за света и хората около тях. Какво искат да ни кажат, попитахме Елица Великова, психолог и арт терапевт.

Миопунктура срещу дископатия и хронична болка

Миопунктура срещу дископатия и хронична болка

Възстановяването зависи от състоянието на пациента, но обикновено приключваме терапията с 4-6 процедури, казва д-р Чавдар Нинов

1 2 3 4 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Къде в здравеопазването трябва да има най-големи инвестиции в Бюджет 2022 ?

Януари 2022 Предишен Следващ