Темида

Цацаров поиска имунитета на Марешки

23-06-2017 12:29
Clinica.bg

press@clinica.bg
Цацаров поиска имунитета на МарешкиЛидерът на „Воля“ и двама депутати изнудвали 7 собственици на аптеки, твърди прокуратурата
Главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитета на лидера на „Воля" Веселин Марешки и зам.-председател на парламента и двама негови депутати – Кръстина Таскова и Пламен Христов. Срещу тримата има доказателства, че от есента на 2012 г. до края на 2015 г. са изнудвали 7 собственици на аптеки от четири града, обявиха от държавното обвинение.

Изнудваните собственици на аптеки са от Варна, Добрич, Плевен и София. Веселин Марешки е заплашил седмината с увреждане на имущество и други противозаконни действия с тежки последици за тях, обясняват от прокуратурата. Целта му е била да принуди собствениците на аптеките да се разпоредят със свое право – да прехвърлят дружествени дялове от управляваните от тях търговски дружества на търговски дружества, собственост или контролирани от лидера на „Воля“ или прекратят търговската си дейност, уточняват от обвинението. Потърпевшите са били

притискани и да купуват при неизгодни условия лекарства

от неговия склад за лекарствени продукти, аргументира се Цацаров.
Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова даде подробности как Марешки е притискал аптекарите по три схеми. Първият метод за удар върху конкуренцията е бил чрез административен натиск от страна на Изпълнителната агенция по лекарствата, осъществяван от страна на двамата предходни началници на ведомството. Арнаудова не посочи имената им, но от описанието им се предполага, че това са Евелин Благоев, чиято жена е бивш служител на Марешки и Кирил Ненов, който е бил в листите на партията „Либерален алианс“. Практиките са прекратени от сегашния изпълнителен директор на агенцията доц. Асена Стоименова, която е назначена през юли 2014 г. След като зае поста, тя сезира прокуратурата с информацията, че всички служители в дирекция „Контрол на лекарствените продукти“ са били подменени в нарушение на закона. Кадрите на Марешки в агенцията били толкова „компетентни“ в лекарствената политика, че

например не знаели какво е „Бисептол“

каза Арнаудова.

Втората схема за натиск е била чрез т.нар. „наказателни аптеки“. Те са оперирали под името „Супер нова“ в Северна България и „Лидер“ в Южна България. Такива са били отваряни в непосредствена близост до оборотни и печеливши аптеки, набелязани за поглъщане и са продавали с поне 10% по-евтино, докато конкурентът се „предаде“. Наемани са и младежи, които да завличат клиенти в наказателната аптека, описвайки по-ниските й цени пред входа на конкурентната. Прокуратурата е установила, че собствеността на обектите от „Супер нова“ и „Лидер“ е на подставени лица на Марешки. Държавното обвинение разполага със записи от СРС, в които лидерът на "Воля" обяснява стратегията си и разпорежда кои конкуренти как да бъдат „ударени“.

Третият му метод за поглъщане на аптеки бил да им продава лекарства от неговия дистрибутор на едро „Фармнет“. Компанията е предлагала продуктите 3% по-скъпо от другите на пазара, но е предлагала разсрочено плащане, докато обектът затъне достатъчно в дългове. След което е искано плащане наведнъж на целите суми или прехвърляне на дялове.

Целта на Веселин Марешки е била

да изгради монопол в цялата страна

гласи изводът на прокуратурата.

„Според доказателствата по делото, Веселин Марешки е осъществил състава на престъплението по чл. 213 а, ал.2, т.4, във връзка с ал.1, във връзка с чл. 26 ал.1 от НК– осъществил е седем отделни изпълнителни деяния на престъплението изнудване, като в четири от случаите /във Варна, Добрич и Плевен/ е действал сам, в два от случаите /в гр. София/ заедно с народния представител Пламен Христов, а в един от случаите /в гр. Видин и в гр. София/, принудителните действия са били извършени от Веселин Марешки, Пламен Христов и Кръстина Таскова“, пише още в искането за сваляне на имунитетите на тримата от „Воля“. То се основава на доказателства от


разследване на Окръжна прокуратура–Варна, образувано на 12.12.2014 г. за изнудване

„За аптеките в района, включващ областите Стара Загора, Хасково, Кърджали и Пловдив била определена да отговаря Кръстина Таскова. За района, включващ областите София, Плевен, Ловеч, Враца, Видин, Монтана, Перник, Кюстендил и Благоевград бил определен Пламен Христов. С района, обхващаш областите Варна, Шумен, Добрич и Разград се ангажирал Веселин Марешки“, уточняват още от държавното обвинение.

Досъдебното производство е изпратено от Окръжна прокуратура – Варна на Софийска градска прокуратура (СГП) с постановление от 30.05.2017 г. СГП е приела по компетентност наказателното производство и го е спряла, тъй като е налице законова пречка за наказателното преследване на Веселин Марешки, Кръстина Таскова и Пламен Христов – към настоящия момент те са народни представители в 44-то Народно събрание и в това си качество се ползват с имунитет. След предложение от страна на наблюдаващите прокурори от СГП – СЗ „Антикорупция“, главният прокурор Сотир Цацаров е сезирал Народното събрание, тъй като съгласно чл. 70, ал. 1 от Конституцията, в тези случаи парламентът е органът, който може да даде разрешение за възбуждане и провеждане на наказателно преследване народните представители.


РЕАКЦИЯ


Таскова и Христов го дават сами


Кръстина Таскова и Пламен Христов са готови сами да дадат имунитета си. Това заяви Христов в парламента след искането на главния прокурор. Веселин Марешки пък вече се отказа веднъж от имунитета си. 

„Нямаме никакви притеснения от това разследване. Става въпрос за обвинения, които за нас са комплот от страна на конкуренция. Прокуратурата вече веднъж се произнесе, че няма основание за тях, но явно г-н Цацаров е преценил, че може да започне отново действия срещу нас. Ние сме на разположение и нямаме никакви притеснения, както вече подчертах”, каза Пламен Христов. Той заяви, че категорично не приема отправените обвинения и ги определи като неоснователни. „По отношение на всички атаки срещу нас, ние имаме своите подозрения откъде идват. Преди да стана народен представител, съм работил с г-н Марешки 15 години и доста често сме били обект на такива атаки от конкуренти. Но това е нормално- знаете, че само той продава лекарства на по-ниски цени, както и горива. За целия народ е ясно, че трябва да се борим непрекъснато с недоброжелатели. В конкретния случай беше въвлечена и обществената телевизия, а миналата седмица беше направен опит да бъде употребен и парламентът в такава кампания”, каза още Христов. Той изрично подчерта, че бизнесът, в който е работил преди да влезе в Народното събрание,  винаги е бил почтен и законен. В отговор на въпрос на журналисти кой стои зад кампанията срещу Веселин Марешки и екипа му, Пламен Христов заяви: „Цялата тази съвкупност от атаки много мирише на бензин”.

 Властта става електронна

Властта става електронна

До края на април всички министерства трябва да обменят документи по нета

Борисов спеши министрите за е-управлението

Борисов спеши министрите за е-управлението

Само една трета от ведомствата са въвели мярката, времето изтича ноември

Държавата да се ангажира с 6% от БВП за здраве

Държавата да се ангажира с 6% от БВП за здраве

Парите за здраве никога не стигат, колкото и да се увеличават. Има ли лек за затъналите в дългове болници, обезсърчените от ниските си заплати медици и изтормозените от доплащане пациенти? Попитахме президента на КНСБ Пламен Димитров.
Обвинение и за депутатите на Марешки

Обвинение и за депутатите на Марешки

Христов и Таскова помагали на шефа си да изнудва собственици на аптеки, твърди прокуратурата
Марешки вече обвиняем за изнудване

Марешки вече обвиняем за изнудване

Зам.-председателят на парламента е с мярка за неотклонение „подписка"
Болниците за Ненков, лекарствата при Нейчева

Болниците за Ненков, лекарствата при Нейчева

Зам.-министърката на "Патриотите" ще отговаря за общественото здраве и психиатриите
Светлана Йорданова е третият зам. в МЗ

Светлана Йорданова е третият зам. в МЗ

Инженер-химик влиза в екипа на ген. Петров от квотата на "Патриотите"
Зам. министър за един ден

Зам. министър за един ден

Или за кого бие камбаната на властта

Д-р Ненков официално зам. на генерала

Д-р Ненков официално зам. на генерала

В образованието влезе човек от екипа на Илко Семерджиев
„Бургасмед

„Бургасмед": Няма източване, а техническа грешка

Премиерът постъпи правилно, предвид изострения обществен натиск, коментира д-р Апостолов
1 2 3 4 5 ... 8 »

 

ОНКОЛОГИЯ

НЕВРОЛОГИЯ

КАРДИОЛОГИЯ

ОБЩЕСТВЕНОТО

МНЕНИЕ

 

Съвместен проект на clinica.bg

и "Галъп Интернешънъл" 

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Юни 2018