Позиция

БЛС ще поиска проверка на касата от Сметната палата

23-06-2017 10:53
Clinica.bg

press@clinica.bg
БЛС ще поиска проверка на касата от Сметната палатаНа 5 милиона възлиза разликата между отчетените пари за болнична помощ и платеното по Себра, казва д-р Галинка Павлова
Дебатът за финансирането на болниците продължава да е на дневен ред не само в обществото, но и сред народните избраници. Затова ресорната парламентарна комисия обсъди темата за втори път на заседанието си тази седмица. Доволни ли са от резултатите медиците, има ли по-голяма яснота по проблема, попитахме д-р Галинка Павлова. Тя е зам. председател на Българския лекарски съюз (БЛС).

С цялото ми уважение към народните представители от Комисията по здравеопазване, със съжаление констатирам, че стана практика да не се иска мнението и да не се чува гласа на съсловието. Последното заседание беше във връзка с напрежението, което съществува в лечебните заведения за болнична помощ и отговорите, които получихме от представителите на здравната каса бяха, меко казано, неудовлетворителни за нас. Средно 5 милиона на месец е разликата между отчетените средства за болнична помощ и плащанията към лечебните заведения според системата Себра. Обяснението, което получихме за тази разлика, за нас не е сериозно. Каза ни се, че тя се дължи на сумите, които са приведени към ведомствените лечебни заведения и които ние не можем да видим. Заради това БЛС ще сезира Сметната палата, а защо не и Върховната административна прокуратурата, които да направят своите проверки по компетентност.

И в момента сред болниците има напрежение заради намалените бюджети. Затова, по наша инициатива, в Министерство на здравеопазването (МЗ) се проведе тристранна среща, на която достигнахме до една цифра средномесечно за болниците от 139 млн. лв. Сега с изненада разбираме, че тя не е записана в никакъв документ след заседанието на Надзорния съвет на НЗОК. Това ни тревожи, защото дори, когато цифрите бяха разписани в НРД за 2017 г., касата нарушаваше своето обещание да изплаща на лечебните заведения 137 млн. лв. месечно.

Какво да очакваме сега, когато тя заявява своите намерения само устно!

Надзорият съвет на НЗОК е коментирал и методика за новото разпределение на бюджетите, съгласно рамковия договор тя трябва да се съгласува с нас, а това не е направено. В същото време, и към момента получаваме от страната сведения, че продължават да бъдат намалени бюджетите на болниците. Лимитът за университетската болница в Плевен е намален със 120 хил. лв., около 120 хил. лв. е редукцията за МБАЛ Бургас, около 300 хил. лв. е за групата на "Софиямед" и засега няма отговор дали проблемът ще се реши.

В НРД се записа и че ще има едномесечно отлагане на плащанията за онкомедикаменти. Този текст беше регламентиран, защото касата ни увери, че има проблем с финансирането и така може да преодолее този дефицит. Сега чуваме, че причината за мярката е повишаването на контрола, но дали всъщност не е недофинансирането!

И кого лъжем с това, че парите за здравеопазване стигат?

Всяка година мултиплицираме лошите практики да отместваме плащанията и да се натрупват задъжения на касата към различни контрагенти. Затова БЛС настоява за актуализация на бюджета, с която да се покрият всички задължения - включително и към лечебните заведения за надлимитната им дейност от 2015 г. досега, а тя е вече над 90 млн. лв. Разбира се, да се покрият и задължеията към чуждите здравни каси, както и да се предвиди адекватен бюджет за следващата година. Второто ни предложение е да се въведе самостоятелна сметка в НАП за здравните вноски, за да има публичност и прозрачност за събирането и разходването на тези средства.

И накрая искам да заявя, че това становище е не лично мое, а на Българския лекарски съюз и е съгласувано с неговия председател д-р Венцислав Грозев. Надяваме се, че макар и чрез медиите, гласът ни този път ще бъде чут от народните избраници.Реално ще получим не повече от 60 на сто

Реално ще получим не повече от 60 на сто

Анексът показва, че УС на БЛС е в невъзможност да отстоява интересите на съсловието, каза д-р Галинка Павлова
Ананиев: Имате подкрепата на обществото ни

Ананиев: Имате подкрепата на обществото ни

Смисълът на днешния празник е да Ви засвидетелстваме уважението, което заслужавате
Разписаха парите на болниците

Разписаха парите на болниците

Лечебните заведения ще получат 85% от бюджетите си в извънредното положение, независимо от отчетената дейност за период
Подписаха договора за Детската болница

Подписаха договора за Детската болница

Работна комисия от педиатри от различни специалности ще одобряват проектите за отделните отделения
Живеем 6 години по-малко от другите в ЕС

Живеем 6 години по-малко от другите в ЕС

Намалява детската смъртност на 5.8 на 1000 живородени, сочи доклад на МЗ за здравето
Ананиев: По средата сме в ЕС по разходи за здраве

Ананиев: По средата сме в ЕС по разходи за здраве

Доплащаме от джоба си главно за лекарства и в извънболнична помощ
Трайно намалява броят на болните от туберкулоза

Трайно намалява броят на болните от туберкулоза

Запазва се тенденцията мъжете да боледуват повече от жените
Общината в Пловдив прибрала 88 дка на болницата

Общината в Пловдив прибрала 88 дка на болницата

Подготвя се извънсъдебно споразумение за връщане на земята, казва министър Ананиев
Постоянно увеличаваме профилактичната дейност

Постоянно увеличаваме профилактичната дейност

Намаляването на предотвратимата смъртност е продължителен процес, казва министър Ананиев
Мозъчните тумори при децата са особено рискови

Мозъчните тумори при децата са особено рискови

Над 2300 различни операции със средна и голяма сложност се правят в столичната „Св. Иван Рилски" всяка година
1 2 3 4 5 ... 215 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Коя е най-голямата опасност за хората по време на настоящата пандемия

Април 2020