дежавю

Още 6 лекарства заобикалят ценовата регулация

20-07-2023 11:55
С тях списъка за нерегистрираните медикаменти стигна 85 продукта, някои от тях са се внасяли по официалния редОще 6 лекарства заобикалят ценовата регулация
Clinica.bg

press@clinica.bg

Още 6 лекарства с рецепта за сериозни заболявания заобикалят официалния ред на ценовата регулация у нас и вече ще се внасят като нерегистрирани. Това показва поредната заповед на здравното министерство за попълването му отпреди броени дни.

С нея броят на лекарствата, които се внасят в страната ни като нерегистрани става 85. Всички тези медикаменти са за сериозни заболявания - онкологични, инфекции, ССЗ, редки и т.н. По принцип те трябва да се плащат от здравната каса и болниците, след като производителите им регистрират цена по официалния ред в позитичната листа (ПЛС). При нея обаче се прибягва до рефериране със стойността, на която тези медикаменти се плащат в другите европейски държави и се взема най-ниската, така че да не се ощетяват публичните средства.

За да генерират по-високи печалби,

фирмите започнаха все по-масово да отказват да регистрират цена по официалния ред и да внасят медикаментите като нерегистрирани чрез включването им в този списък. Така обаче касата, пациентите и болниците ги плащат на доста по-високи цени в сравнение с другите държави и с официалните за България, ако имаше такива. Въпреки че здравните власти знаят за този казус, досега те не предприеха действия да го решат, а само вадят или добавят нови медикаменти в списъка.


Новите 6 лекарства са предимно за

онкологични заболявания и повечето не са евтини. Шестте продукта са Larotrectinib, Sacituzumab govitecan, Levosimendan, Mitomycin, Tafamidis и Trabectedin. Проверка в Позитивния списък показа, че последните три лекарства вече са имали регистрирана цена у нас и са се внасяли след официалната ценова регулация. Сега обаче цената е заличена на почти всичките им разфасовки и те са включени в списъка с нерегистрирани лекарства, където фирмите ги внасят на каквато си искат цена.


Така например едната молекула -

Tafamidis за хора с кардиомиопатия е имал две регистрирани разфасовки в ПЛС, едната е била за 90 капсули от 20 мг. за 56 хил. лв. на опаковка, другата от 30 капсули от 20 мг. за 26 хил. Сега в ПЛС фигурира само първата опция, а в списъка с нерегистрирани лекарства се добавя вариант с капсули от 60 мг., но цената не е ясна.

При Mitomycin, който е за онкологични заболявания, е имало в ПЛС регистрирани няколко разфасовки, като цената на опаковка не е скъпа - около 50 - 60 лв., сега обаче всички са заличени и то ще се внася като нерегистрирано.

Trabectedin също е за онкологични заболявания и е имал регистрирани две разфасовки в ПЛС - за близо 1000 лв. и за 3698 лв. На опаковка, но сега те са заличени, а лекарството ще се внася на неясна цена.


Останалите три препарата не фигурират

в последния ПЛС. Някои от тях са с по-ниски цени, други с по-високи, Larotrectinib например според справка в Гугъл е с цена от над 17 хил. долара за 100 млл. и т.н. Увеличаването на списъка с нерегистрирани лекарства показва, че в страната има проблем. Какъв е той и дали се налага да се направят промени в официалната система за ценообразуване, за да не се вадят от него продукти, както и как трябва да се прецизира регулацията за възможността за внос на нерегистрирани лекарства, така че да не се ощетява обществото, е редно да кажат здравните власти. Засега обаче проблемът не се обсъжда официално.


Проф. Момчил Мавров поема НЗОК

Проф. Момчил Мавров поема НЗОК

Депутатите гласуваха оставката на Станимир Михайлов, въпреки че той я оттегли

ИСУЛ иска безплатна генетична диагностика

ИСУЛ иска безплатна генетична диагностика

От нея се нуждаят деца с хематологични заболявания, сега тя струва 2000-4000 лв., малцина могат да си я позволят и това пречи на терапията, казват от болницата
Питат медиците за ваксинациите срещу грип

Питат медиците за ваксинациите срещу грип

Започна анкета за нагласите на специалисти и студенти по темата, публикувана е на електронната страница на БЛС
МЗ поднови ветото на износ на инсулин

МЗ поднови ветото на износ на инсулин

Новата забрана важи месец, тя е за всички лекарства, които понижават кръвната захар и за антибиотиците за деца
Обновяват ръководството по неврология

Обновяват ръководството по неврология

Предлага се нов терапевтичен подход за пациенти с Паркинсон, в документа да има и раздел за разстройството на съня, предвижда проект за промени в Наредба на МЗ
Обсъдиха ОЗТ при медицинските изделия

Обсъдиха ОЗТ при медицинските изделия

Това стана по време на експертна среща, организирана от асоциацията "Медтех България"
Реформа ще има, когато НЗОК не успее да плати

Реформа ще има, когато НЗОК не успее да плати

Какви са резултатите от постоянната властова въртележка през последните години, защо политическите партии не слагат ред в сектора, какво да очакваме от новия министър, попитахме д-р Румяна Тодорова.

Действащият Механизъм носи същите пороци

Действащият Механизъм носи същите пороци

Решението на ВАС няма пряко действие спрямо него, но налага преосмисляне на начина, по който се прогнозират потребностите на пациентите от лекарствено лечение, казват от АRParM
ВАС отмени и Механизма за лекарствата

ВАС отмени и Механизма за лекарствата

Според съда, правилото фирмите да връщат пари на касата, нарушава правата на собствеността и частната стопамска инициатива
Вземаме заеми, за да платим вместо НЗОК

Вземаме заеми, за да платим вместо НЗОК

Не е по силите ни да броим 6 000 лв. за батерията, която трябва да се смени на майка ми, която е с Паркинсон, казва Мария Кръстева
1 2 3 4 5 ... 185 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какво очаквате от новия здравен министър?

Април 2024 Предишен Следващ