Иновации

Оперираха успешно пациент с хемофилия

19-07-2023 16:17
Сложната интервенция е ортопедична и е извършена с ново поколение компютърна навигационна система от лекарите в УМБАЛ „Св. Марина" във ВарнаОперираха успешно пациент с хемофилия
Clinica.bg

press@clinica.bg
Сложна ортопедична операция на пациент с хемофилия извършиха успешно лекари от УМБАЛ „Св. Марина" – Варна. Специфичността на интервенцията идва от това, че при хора с нарушено кръвосъсирване, всяко действие може да доведе до кръвоизлив. Операцията е осъществена посредством ново поколение компютърна навигационна система. Прогнозите на специалистите са, че след нея и провеждането на рехабилитация пациентът ще може да води пълноценен живот.
Оперираният пациент е с тежка форма на хемофилия. В следствие на генетичното заболяването той е получил тежки контрактури в колянните стави. В медицинската практика операцията е рутинна. Това обаче не се касае за случаи на пациенти с нарушено кръвосъсирване, при които всяко действие на медиците може да доведе до кръвоизлив.

 

Сложността на хирургичната 

 

интервенция е наложила сформирането на мултидисциплинарен екип от специалисти - ортопедии и хематолози, с ръководител проф. д-р Димитър Райков, началник на Клиниката по ортопедия и травматология в УМБАЛ "Св. Марина"- Варна. 26-годишният пациент с хемофилия е приет в Клиниката по ортопедия и травматология със силни болки в долните крайници. 

 

Лекарите установяват артроза в

 

напреднал стадий на дясната колянна става. Взимат решение за операция, която ще предотврати обездвижването на пациента и връщането му към нормалната физическа активност. Началникът на клиниката проф. Димитър Райков обясни, че нетипичната проява на болестта в ранна възраст се дължи на честите кръвоизливи, причинени от основното му заболяване.

 

„Психологическият профил на 

 

пациенти с хемофилия е много специфичен. Те изпитват силен страх от травма, тъй като тя може да причини кървене. Това е основната причина хора с подобно генетично заболяване да се обръщат към специалисти, едва когато болките им станат нетърпими, а качеството на живот рязко се е влошило", обясни д-р Светослав Добрилов от Клиниката по ортопедия и травматология. Той допълни, че отделението разполага с изключително модерна апаратура, която свежда до минимум риска за пациента при хирургична интервенция. Д-р Добрилов добави, че компютърната навигационна система позволява по време на самата операция да бъде измерена точната позиция на импланта и костните резекции. 

 

Загубата на кръв е минимална, 

 

а крайният резултат е да се постигне първоначалната анатомия на крайника преди паталогичните промени. Прогнозите на специалистите са, че след операцията и провеждането на рехабилитация пациентът ще може да води пълноценен живот. Иновативното оборудване е въведено и при хирургични интервенции на хора без съпътстващи заболявания с цел бързина и още по-голяма прецизност.


MЗ сезира прокуратурата за вилата на СБАЛПФ-Велинград

MЗ сезира прокуратурата за вилата на СБАЛПФ-Велинград

Здравният министър изиска търга за двуетажната сграда, който принадлежи на болница „Св. Петка Българска" да бъде прекратен поради установени нарушения
Местят спешното на МБАЛ-Пазарджик

Местят спешното на МБАЛ-Пазарджик

От утре то ще бъде в Отделението по физикална терапия и рехабилитационна медицина, временно е заради ремонт
Безплатни дентални прегледи в София

Безплатни дентални прегледи в София

Те ще се извършват от д-р Константин Димов и други медици от Клиниката по лицево-челюстна хирургия и оториноларингология в УМБАЛ „Св. Анна"
Безплатни прегледи в Русе и Разград

Безплатни прегледи в Русе и Разград

На 28 септември проф. Добрин Василев ще консултира в "Медика Кор", а на следващия ден кардиолози от болницата ще мерят кръвно в мобилен пункт
Изправиха на крака пострадалите парапланеристи

Изправиха на крака пострадалите парапланеристи

Те вече са изписани от УМБАЛ „Св. Георги" в Пловдив и се връщат в Англия, казват от лечебното заведение
Безплатни изследвания във ВМА

Безплатни изследвания във ВМА

Те ще се извършват днес на 25 септември по повод Световния ден на белия дроб, съобщиха от болницата
Къде е моралът в „Майчин дом“

Къде е моралът в „Майчин дом“

Въпросът не е политически, ние можем да напуснем и да емигрираме, но какво ще обяснят управляващите на данъкоплатците, от които се хранят, казва д-р Стефан Костов
УМБАЛ „Д-р Г. Странски

УМБАЛ „Д-р Г. Странски" с план за модернизация

Болницата в Плевен кандидатства за сериозно финансиране по стратегията „Единно здраве" за Северозападен регион
1500 лв. за сестрите в яслите в Шумен

1500 лв. за сестрите в яслите в Шумен

Увеличение от 50 лв. е договорено, ще стане факт с Анекс към КТД, който предстои да бъде подписан
БЧК с младежки фестивал в София

БЧК с младежки фестивал в София

Проявата е под надслов "Да бъде мир и здраве" и ще се проведе на 21 септември в Южния парк, съобщиха организаторите
1 2 3 4 5 ... 271 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какви са очакванията ви от Методиката на МЗ за изработване на нова здравна карта?

Септември 2023 Предишен Следващ