Парламент

Онкотепарията стресна депутатите

22-06-2017 17:41
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
Онкотепарията стресна депутатите10 пъти разлика в цената, най-евтино лекуват в Стара Загора, най-скъпо - в София
Драстична разлика в цената на химиотерапията за един пациент стресна депутатите. На днешното редовно заседание на парламентарната здравна комисия тема бяха бюджетите на болниците и разходите за онкомедикаменти.

2 516 лв. е осреднената най-ниска цена на лекарствата за химиотерапия, която касата е платила за лечението на пациент за 1 година. Толкова е била сумата в старозагорската многопрофилна болница. 19 774 г. пък е най-скъпата терапия на пациент за година и тя е реализирана в „Александровска“ в София, отчете подуправителят на НЗОК д-р Димитър Петров.
Сред другите болници с най-голям разход на пациент са "Сердика" (16 273), "Надежда" (14 535), СБАЛХЗ (14 318), "Св. Георги" (12 219). Най-ниска, освен в Ст. Загора, е себестойността на химиотерапията в "Св. Мина" (2629), "Йоан Павел" (2786), УМБАЛ Русе (3382).
Не е нормално да има 10 пъти разлика в цената, може да е един-два пъти, но не и толкова голяма, категоричен беше онкохематологът проф. Георги Михайлов, който в момента е и депутат от БСП. Стойностите притесниха силно и д-р Нигяр Джафер от ДПС. „Нормално ли е да има такива разлики с оглед на различните пациенти, които са лекувани в болниците? Има ли разлика и при пациентите с една и съща диагноза?“, попита тя. От касата бяха категорични, че макар и с по-малки стойности, вариациите в стойността на химиотерапията са големи. Както вече clinica.bg писа аналогични са вариациите и при разходите на отделните болници за онкология. 

Извън разликата в стойността, се оказа, че болните получават и различен брой лекарства. Средно в страната на един пациент се падат 3,5 лекарства. Броят им варира от 2.28 до 6.75, отчете д-р Петров. Той припомни и мерките, с които здравната каса смята да се бори с нелицеприятните практики.
Първата от тях е приемането на фармакотерапевтични ръководства за лечение на различните заболявания, които да уеднаквят правилата. У нас има медикаменти, които се използват за първа линия терапия, а във Франция и Германия са за втора и трета, обясни той. Сред другите промени, които касата иска да предприеме, е инсталирането на смесителни системи в болниците. Кой ще покрие разходите на лечебните заведения, цените им са около 1 млн., контрира обаче Лъчезар Иванов от ГЕРБ.
„Това не е точно така, ако смесителните системи са автоматични, цената е такава. Но ние визираме полуавтоматичните, които струват около 150-200 хиляди“, отговори д-р Петров. Опонентът му обаче не остана доволен. Според него, този допълнителен разход би съборил болниците. Не мога да ви разбера, всяка мярка за контрол, която предприемем, започва да се атакува, възмути се д-р Петров. Той допълни, че само заради засилената контролна дейност на касата през април и въвеждането на индикаторите за средно тегло на пациентите, които дават възможност на касата да инспектира клиниките, чиито болни се оказват много по-дебели от нормите, разходите за онколекарства са намалели с около 9%, в сравнение с март. Според наблюденията на касата най-ефективно се изразходват средствата за лекарства в три болници - ВМА, "Св. Ив. Рилски" и Токуда. Там са въведени графици за лечение на пациентите, които позволяват да се използва максимално цялото количество от всеки флакон лекарство, обясни д-р Петров. Тази схема също е част от предложенията на касата за оптимизиране на разходите в останалите болници. Също така регистрирането на специални опаковки на лекарствата от страна на фирмите, които да са за болнична употреба.

По-скоро съм удовлетворен от отговорите, които чух и това, което се прави, но трябва да се променят още много неща – например финансирането на клинични процедури не е адекватно, каза накрая проф. Михайлов. На същото мнение бяха и от ДПС. Очаквам от всички вас предложения за законодателни промени, с които да подобрим здравеопазването и моля касата да се отнася внимателно към идеите, които ще ни даде, обобщи председателят на парламентарната комисия д-р Даниела Дариткова. Повод за апела й стана желанието на фонда да къса договори с болници при драстични нарушения – дори, ако лечебните заведения обжалват констатациите в съда. Тази промяна веднъж беше обсъждана и отхвърлена от нас. Приканвам касата да се запознае с мотивите и внимателно да подбира предложенията, добави тя.Реално ще получим не повече от 60 на сто

Реално ще получим не повече от 60 на сто

Анексът показва, че УС на БЛС е в невъзможност да отстоява интересите на съсловието, каза д-р Галинка Павлова
Ананиев: Имате подкрепата на обществото ни

Ананиев: Имате подкрепата на обществото ни

Смисълът на днешния празник е да Ви засвидетелстваме уважението, което заслужавате
Разписаха парите на болниците

Разписаха парите на болниците

Лечебните заведения ще получат 85% от бюджетите си в извънредното положение, независимо от отчетената дейност за период
Подписаха договора за Детската болница

Подписаха договора за Детската болница

Работна комисия от педиатри от различни специалности ще одобряват проектите за отделните отделения
Живеем 6 години по-малко от другите в ЕС

Живеем 6 години по-малко от другите в ЕС

Намалява детската смъртност на 5.8 на 1000 живородени, сочи доклад на МЗ за здравето
Рокади в лекарствената комисия

Рокади в лекарствената комисия

Представителите на здравното министерство, ИАЛ и Лекарския съюз са сменени, съобщиха от МС
Ананиев: По средата сме в ЕС по разходи за здраве

Ананиев: По средата сме в ЕС по разходи за здраве

Доплащаме от джоба си главно за лекарства и в извънболнична помощ
Трайно намалява броят на болните от туберкулоза

Трайно намалява броят на болните от туберкулоза

Запазва се тенденцията мъжете да боледуват повече от жените
Общината в Пловдив прибрала 88 дка на болницата

Общината в Пловдив прибрала 88 дка на болницата

Подготвя се извънсъдебно споразумение за връщане на земята, казва министър Ананиев
Забранява се износът на лекарства с хинин

Забранява се износът на лекарства с хинин

Контролът по изпълнение на заповедта на здравния министър е възложен на Жени Начева
1 2 3 4 5 ... 265 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Коя е най-голямата опасност за хората по време на настоящата пандемия

Април 2020