Лице

Призван да спасява

21-07-2023 08:00
Д-р Едмонд Йорданов дели времето си на личен лекар с това на доброволец в планинската спаснителна служба Призван да спасява
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
Има хора за които животът е мисия – да се отдадат на другите, да се питат вечер какво свърших днес така, че да не ме е срам утре. Това е максимата, която следва и д-р Едмонд Йорданов – общопрактикуващ лекар и лекар-доброволец в Планинската спасителна служба на БЧК. Откакто се помни, като осъзната личност, е наясно с едно – да не дели хората по обществено положение и характер. Той е от онзи така рядко срещан вид напоследък, за които Хенри Джеймс казва, че в живота им има само три неща – първото да са добри, второто – да са добри, третото – да са добри.
Биографично

 

Д-р Едмонд Йорданов е роден през 1964 г. в Германия, по майка е германец. През 1992 г. завършва медицина в Медицинския университет в София. Започва практиката си на лекар в поликлиниката на БАН, впоследствие в хирургичен кабинет в Студентска поликлиника, а от 2000 г. е общопрактикуващ лекар. „Медицината ми е по наследство. Не съм помислял за нищо друго още от малко момче. Баща ми беше лекар и си знаех, че и аз ще облека бялата престилка един ден". Така без какъвто и да е патос д-р Йорданов разказва за избора на професията. Когато обаче заговори за планината, тонът му става по-особен. Вълнува се, говори за нея като за любима.

 

По горските пътеки

 

Научил ги с все опасностите, които крият още като дванадесет-тринадесет годишно момче. Оттогава помни и излетите, преодоляването на набелязаните маршрути, по които го водел баща му – заклет планинар.

В квартала живеел прочутият на времето планински спасител Кирил Чувиков, който освен с уменията си да извлича закъсали под лавини сняг и да намира изгубени сред шубраците лете, бил и ненадминат сладкодумец. „Когато се запознах с него току що бях завършил медицина.Обичах да се срещам с него – човек с опит, който може да те научи на много неща чрез увлекателните си разкази. Веднъж ми каза, че в Планинската спасителна служба на БЧК имат нужда от лекар. По-възрастните вече се отказваха, а нови каниддати нямаше. Така, неусетно заех едно от свободните места на доброволците", разказва д-р Едмонд Йорданов. Още месец и ще се навършат 30 години, откакто той е рамо до рамо със спасителите в акции за спасяване на изгубени в планината. От тогава досега се е натъквал на какви ли не случаи, защото там горе няма леко пострадали. За доброволческата си дейност, някак си, се смущава да говори. Смята, че е нещо съвсем естествено – щом човек може да помогне с нещо и го прави, няма какво толкова да се говори. Не крие, че не е лесно в петък вечер едва що съблякъл бялата престилка и седнал да вечеря със семейството у дома, да звънне телефона и едва що хапнал надве-натри, да облича екипа и с раница на гръб да потегля неясно за колко часове или дни извън дома. „И трудно е, но е и лесно, защото носиш ли нещо в сърцето си, няма как то да не стане, да не се осъществи с успех", казва д-р Йорданов. Подчертава, че Планинската спасителна служба му е дала и му дава много в живота. „Запознал съм се с много интересни хора, обединени от една обща идея – да помагат. Доброволните планински спасители са 650 човека в цялата страна. Голяма част от тях познавам. Колкото и различни да са по професия, всички те са обединени от едно – благородството да се жертват за другите. Само едно такова познанство е достатъчно на човек, за да го направи по-добър, да запали у него желанието да е като тях", говори с възторг за своите колеги по добротворство лекарят. И посочва, че като се има предвид това, дори да е много уморен след работа, не чувства тегота да поеме пътя към планината. Вече е натрупал много добър опит. Затова и от осем години от БЧК са му гласували доверието да води обучителни курсове за доброволци. От дистанцията на времето сега, като го попитат медицината или доброволчеството би избрал, ако трябваше да започне пътят си отново, отговаря с откровеността на дете: „И двете!" Допълва, че това съчетание му дава пълнотата на живота, дори в семейството му.

 

Първата мисия

 

Не си я спомня, но пък помни в детайли тежките случаи, за които се е налагало да помага като лекар в планината. Няма да забрави една от първите акции, в които участвал. Наложило се да вадят затрупани от лавина под връх Алеко. И макар тя да не завършила трагично като в едноименния роман на Блага Димитрова, някои от попадналите под снега се разминали на косъм от бялата смърт. Няма да забрави и младеж в планината, срещнал усойница. Решил да й приложи хватка с улавяне за опашката, както бил видял в едно популярно предаване по Discovery. Последствията били ужасяващи. Само професионалната намеса на лекаря доброволец спасили живота на злополучния „звероукротител". Не един и два са случаите, в които едва що приключва дежурството му в планината, но още преди колегата от другата смяна да е пристигнал, да се наложи да остане и поеме още една акция. „От една страна е изтощително. От друга обаче се чувстваш окрилен – извършил си нещо, което има смисъл", казва д-р Едмонд Йорданов и погалва кучето си, което се е свило до крака му. Впрочем, то не е спасително, а традиционен домашен любимец – шнауцер джудже. Той е от хората, които не може без животинка у дома. Разбира се отлично и с четириногите спасители на колегите си. Акциите в планината са различни по вид, но по думите му най-тежки са тези по издирване на изгубени. Тогава се изразходва най-голям ресурс на хора за търсене и на техника. Още по-тежко е, когато те се наложат в делнични дни, когато повечето планински спасители са на работа и малцина от тях могат да кажат на работадателя си „Чао, отивам да спасям човек в планината". Впрочем, това е и основният проблем на доброволчеството в България, тъй като в страната ин няма закон за него, както е в останалите страни от Европейския съюз. БЧК настоява от години за приемането на такъв нормативен акт.

 

Опасностите през лятото

 

В планината те не са никак малко. Затова и д-р Едмонд Йорданов държи да ги посочи, за да са наясно хората, че тя може да бъде както приятел, така и враг, ако не знаем как да подходим към нея. Най-напред туристът да се информира предварително за маршрута, по който има намерение да тръгне. Да не поема сам и да предупреди близките си къде отива, като залреди телефона на макс. Независимо от горещините, планината изисква топли дрехи и карта. Змиите не са за пренебрегване. Затова трябва да сетръгва на туризъм с подходящи затворени обучки, дълги крачоли на панталоните и чорапи. Усойницата е най-страшният вид в България. Преобладава във високите части на планините и по характер е нападателна дори без причина. За разлика от нея пепелянката живее в по-ниските части. Тя не е агресивна и има ли път да отстъпление, ще предпочете да избяга. Важно е да се знае, че човек не може да си купи инжекция от аптеката срещу змийскои ухапване и да си я сложи при нужда. Тя се поставя само в болнични условия. В аптеките се продават т. нар. Екстрактори, които се поставят на мястото, подобно да вендуза. Целта е чрез тях да се извлече част от отровата, докато бъде осигурена медицинска помощ. Д-р Йорданов категорично посочва, че изрязване на мястото, където змията е впила зъба си са легенди, към които не бива да се прибягва.

 

Съмишлениците у дома

 

На всички тези практични неща за туризъм в планината лекарят е научил и хората в своето семейство още преди години. Всички у дома също са запалени по височините, както и по карането на велосипеди. Съпругата му Елизабет Йорданова е учителка. Големият им син д-р Мартин Йорданов също е лекар. Специализирал е анестезиология и също като баща си разделя времето между болницата и планинското спасяване. По-малкият, който носи името на баща си – Едмонд е студент по компютърни системи и технологии и е стажант за планински спасител. Желаещите да се отдадат на тази мисия, по правилана на Планинската спасителна служба при БЧК, трябва да излмизат в продължение на поне една година с някой от отрядите при неоходимост, за да усвояват уменията за спасяване на човешки животи. „Аз съм един много щастлив съпруг и баща. Повече от това, което имам у дома, не сме да мечтая. Радвам се на разбиране, а какво повече му трябва да човек, за да е доволен и благодарен за живота, който му едаден", заключава д-р Едмонд Йорданов.


Колегата на Юнг в расо

Колегата на Юнг в расо

След служба в храма отец Йордан Аврамов от Сандански, приема вярващи и невярващи като психотерапевт в кабинета си
Дамата, която стана рицар

Дамата, която стана рицар

Вместо да чака държавата, преди четвърт век Веска Събева създаде Асоциацията на родители на деца с епилепсия, извоюва куп неща за тях
Бащата на беналгина

Бащата на беналгина

Държавата платила 150 лв. на проф. Рахамин Шекерджийски за разработването му, скоро ще е носител на орден „Стара планина"
От моряшката фланелка до бялата престилка

От моряшката фланелка до бялата престилка

Д-р Иван Казмин е основателят на Отделението по ревматология в УМБАЛ-Бургас, обяснява болестите с лошия генетичен фонд и обожава Родопите
Д-р Шенън от Сухиндол

Д-р Шенън от Сухиндол

Общопрактикуващият лекар Румен Йорданов не е бил в отпуск от 15 години, записаните в листата му са 2000
Да те признаят най-добрите в Европа

Да те признаят най-добрите в Европа

Д-р Николай Поройлев от ИСУЛ е автор на топ изданието по кардиология на континента, втори е в класацията на платформата STRAVA за активен спортист
Жена зад полярния кръг

Жена зад полярния кръг

Д-р Елена Иванова е запалена по Антарктида, организира родители в курсове по спасяване на деца в спешни ситуации
Неврохирургът със сърце на рокаджия

Неврохирургът със сърце на рокаджия

Д-р Кристиян Нинов е амбициран да разгадае тайните на човешкия мозък, запален е по планинските спускания с велосипед и пътешествията
Бардът в бяла престилка

Бардът в бяла престилка

Д-р Лорис Мануелян лекува телата по правилата на медицината, а душите с китара и стихове
Художник по време на КОВИД

Художник по време на КОВИД

Водещият нефролог проф. Боряна Делийска започва да рисува през локдауна, единствената й петица в училище била по този предмет
1 2 3 4 5 ... 11 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какви са очакванията ви от Методиката на МЗ за изработване на нова здравна карта?

Септември 2023 Предишен Следващ