Неврохирургия

Шампиони сме по тежко запушени артерии

26-06-2017 08:10
Колегите в Европа понякога не вярват на случаите, които им представяме, казва д-р Нурфет АлиоскиШампиони сме по тежко запушени артерии
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com

От февруари тази година в университетската болница „Св. Анна" отвори врати единият от четирите центъра за лечение на инсулти, които държавата ни обеща. Как функционира той, колко пациенти вече са минали от там, попитахме д-р Нурфет Алиоски. Той е началник на Отделението по ендоваскуларна неврохирургия в болницата.

Само за четири месеца в Центъра за лечение на инсулти в „Св. Анна" са спасили живота на 30 души със спешното състояние чрез прилагането на един от най-модерните методи – тромбектомия (изваждане на тромб). Този начин заедно с тромболизата (разтваряне на тромб) са „лидерите" в лечението на исхемичните инсулти.

За сравнение през миналата година в цялата страна са направени едва шест тромбектомии, казва д-р Нурфет Алиоски, който е „виновникът" за главоломното увеличаване на тази статистика. „Св. Анна" обаче е водеща и по броя на другите модерни интервенции – тромболизите. За 2016 г. от 330 случая в страната, 87 са направени там, а тенденцията е аналогична и за тази година. Основна заслуга за развитието на болницата като водещ център за лечение на инсулти имат специалистите и добрата организация, която са изградили. Защото най-важно при лечението на инсулта е времето.


Имаме два прозореца, с които се съобразяваме

ако ги преминем, не можем да помогнем на пациента, казва д-р Алиоски. Първият е 4.30 часа, това е времето, до което може да се прави тромболиза. Вторият е до 6 часа, след като изтече, лекарите няма как да извършат тромбектомия.

Визитка

 

Д-р Нурфет Алиоски е завършил медицина през 1999 г. в МУ-София. Има специалност "Обща хирургия" от 2005 г. и "Неврохирургия" от 2014 г. Работил е в Първа хирургия на "Александровска" под ръководството на проф. Радослав Гайдарски и проф. Виолета Димитрова. През 2006 г. печели конкурс за докторантура към Първа хирургия в Токуда Болница София. От началото на 2007 г. специализира неврохирургия под ръководството на проф. Габровски. По-късно работи в болница Токуда. Там участва в първата ендоваскуларна неврохирургична интервенция под ръководството на проф. Бриганти и д-р Славомир Кондов. Ендоваскуларната неврохирурия продължава да бъде във фокуса на професионалния му интерес и до днес, когато завежда Отделението по ендоваскуларна неврохирургия в „Св. Анна" в София. Там той е и един от стожерите на първия работещ Център за лечение на инсулти в страната ни.

Организацията е въпрос на желание, ние имахме много проблеми в началото, над половин година ни отнеха тренировките, за да постигнем момента, в който за 15-20 минути екипът ни може да се събере в болницата от всяка точка на София, ако има сигнал, че е дошъл пациент с инсулт, обяснява специалистът. Докато лекарите се придвижват към клиниката, колегите им правят нужните изследвания, за да преценят дали пациентът е за тромболиза или за тромбектомия. А те са много.


В центъра има спешно отделение с дежурен невролог и реаниматор

когато пристигне пациента веднага отива при тях. Протоколът в болницата е такъв, че при инсулт се слага червен печат на болния и той приоритетно минава през всички структури, за да се скъси времето до лечението.

Всички изследвания ни отнемат около 45 минути, колкото е записано и в европейския протокол, казва д-р Алиоски. За да се ориентират за големината на тромба и методът, който ще изберат за лечение, медиците правят скенер с контраст. Ако тромбът е малък, се разбива с тромболиза. Ако е голям обаче, се минава на тромбектомия. Това означава, че пациентът отива при д-р Алиоски. За съжaление наблюденията му показват, че българите са шампиони по запушени артерии.


Хората, които се вместват във времевите прозорци

обикновено са със запушвания на големи кръвоносни съдове и тромб в мозъка или с така наречените тандемни оклузии. В Европа броят им е около 10% от всички, а при нас тези оклузии са около 25%, казва д-р Алиоски и се шегува, че на международни конгреси не вярват на сложните случаи, които показват пред колегите си. Според него основните причини за тези аномалии са рядкото проследяване на хората с доплерова ехография и липсата на профилактични прегледи.

Заради това попадаме на пациенти, при които сънната артерия е запушена на 90%, казва той. Тогава се налага комплексно лечение. Първо специалистите минават с много тънък водач, с който качват микрокатетър през артерията и правят ангиография, а след това и балонна дилатация - тоест разширяват съда.


Най-добрият вариант е изобщо да не се слага стент

в остарата фаза на инсулта, тъй като риска да тромбозира е доста висок, пациентът трябва да бъде наситен с хепарин, с аспирин протект, обяснява специалистът. Затова, ако е възможно, лекарите се опитват да решат проблема само с поставянето на балон, но, ако не стане, поставят и стент. След като отпушат артерията, те започват да махат тромба в главата. Това става със специални устройства - тромбретрийвъри, които се разперват като щипка и хващат тромба, за да го извадят. Всичко това трябва да приключи за шест часа.


Екипът ни е от шест души и е мултидисциплинарен –

има неврохирург, невролог, който е движещата сила, анестезиолози и реаниматор, казва д-р Алиоски. След като приключат с интервенциите, изчакват 24 часа и правят контролен скенер на пациента, за да видят дали има усложнения. Ако има, тогава се прави отворена операция. Досега сме имали само един пациент с усложнения, а в световен мащаб такива са около 10% от случаите, казва гордо специалистът. Според него в основата на този успех е стриктното спазване на индикациите за лечение. Затова е и много важно тези центрове да не започнат да никнат като гъби в цялата страна, както вече сме свикнали при други специалности.

Има шанс и тук да се получи бум като инвазивните кардиологии, но няма да е полезно за пациентите, защото структурата на съдовете в мозъка е по-различна, мускуларният слой е по-слабо изразен и много по-лесно се получават кръвоизливи, казва др Алиоски. И ако тази дейност е оставена в ръцете на неопитен специалист, означава, че е произнесена смъртна присъда.


Същият обаче е ефектът за пациента

и ако не успее да дойде навреме в подходящата болница. Ако това се случи, той отива директно в неврологията, където нищо особено не може да се направи за него. Основните проблеми, за да се пропуснат времевите прозорци за лечение, са ниската здравна култура на българите, социалният ни модел и бавната Бърза помощ, смятат специалистите.

Много пенсионери живеят сами и близките им ги откриват няколко дни, след като вече е настъпил инсулта, казва д-р Алиоски. Или друг проблем е, че много хора смятат, че може да им мине от само себе си. Но това няма как да стане.

Ако при някого настъпят внезапна слабост в крайник, невъзможност за говорене, загуба на зрение, веднага трябва да отиде в болница, предупреждава д-р Алиоски. Обикновено инсултите настъпват при по-възрастни хора. Но за съжаление има и много млади пациенти. При тях рисковите фактори са пушенето, тромбофлебиите, атеросклеротичните изменения на фона на дислипедимията и затлъстяването. Редовните профилактични прегледи биха редуцирали броя на пациентите с 99.9% запушени артерии, категоричен е д-р Алиоски.


В центъра не лекуват само инсулти

Вродените малформации на мозъчните съдове и аневризмите са другите две чести патологии.

Съвсем наскоро той е спасил 35-годишна жена с дете на една годинка. Тя била с епилепсия и артериовенозна малформация, при която в мозъка се появява кълбо от съдове. За да може да се оперира или третира с гаманож, се наложи да направим две процедури на емболизация, тъй като малформацията беше много голяма, казва специалистът. Затова с много тънък катетър са вкарали смес, която е запушила опасните зони и ги е изолирала от действие. Беше много стресова ситуация, тъй като увредените места се намираха в зоната на мозъка, която отговаря за двигателните способности на човек и всяка грешка би означавала инвалидизация, допълва д-р Алиоски.


Аневризмите на кръвоносните съдове в мозъка

са другият бич за младите хора. Лекуваме обикновено пациенти на 35-40 години, казва специалистът. При тях проблемите настъпват внезапно. Най-често рано сутринта или на работа. Започват със силно главоболие, повръщане, което се получава в следствие на разкъсване на аневризмата. Тогава все едно се получава малък взрив в мозъка, казва д-р Алиоски. В 20-25 процента от случаите хората почиват на място. В останалите получават помощ – като лечението е индивидуално за всеки случай. Но най-често се слагат специални пружинки – койлове, които спират кръвта. Ако се наложи след това се добавят балон или стент, за да се реши проблема. Най-честата причина за появата на тези аневризми са високото кръвно, както и генетичната предикспозиция, тютюнопушенето, казва д-р Алиоски. И обещава да открие поне още един, докато пише дисертация по тази тема. А междвременно съветва всички, които не искат да стигат до нуждата от неговата помощ, да не пропускат ежегодните си профилактични прегледи при джипито.


Какво трябва да знаем за рака на белия дроб

Какво трябва да знаем за рака на белия дроб

У нас тази диагноза е на първо място като причина за смърт от всички онкологични заболявания при мъжете и на трето при жените, казва проф. Светлана Христова

Недоносените деца са рискови за инфекции

Недоносените деца са рискови за инфекции

Респираторно-синцитиалният вирус подвежда родителите, че става дума за тривиална настинка, а може да доведе до тежки пневномии, казва доц. Ралица Георгиева
Tрябва да насочим усилията си към профилактиката

Tрябва да насочим усилията си към профилактиката

Пандемията ни показа, че е нужно обществото да има по-голямо доверие на лекарите, тогава ще можам да защитим не само себе си, но и нашите близки и приятели, казва чл.-кор. проф. Цветалина Танкова
Имунитетът срещу КОВИД - 16 месеца

Имунитетът срещу КОВИД - 16 месеца

Рискът от нова инфекция е 5% до три месеца след първото заболяване, като нараства до 50% след 17 месеца

Можем да обърнем заболеваемостта от диабет

Можем да обърнем заболеваемостта от диабет

Скрининг сред рисковите групи ще открие повече хора, на които може да бъде предоставено своевременно лечение, казва проф. Здравко Каменов
Слагат второ изкуствено сърце на 23-годишен

Слагат второ изкуствено сърце на 23-годишен

Операцията се прави за първи път в България и ще се извърши в УМБАЛ „Св. Екатерина", съобщи проф. Генчо Начев

Забравата издава Алцхаймер

Забравата издава Алцхаймер

Музиката, упражненията, диетата и ангажираността на ума помагат в борбата с болестта, казва д-р Костис Прускас от Блокс Здравни и социални грижи

Германски топ лекар оперира у нас

Германски топ лекар оперира у нас

Проф. Ханс Хенкес и доц. Станимир Сираков извършиха първата съвместна интервенция в УМБАЛ "Св. Иван Рилски", известният специалист от чужбина отказа хонорар
Действай бързо! Инсултът не чака!

Действай бързо! Инсултът не чака!

Ако симптомите бъдат открити и лечението започне навреме, процесът на „умиране" на мозъчна тъкан е обратим и болният може да бъде спасен, казва акад. Иван Миланов

Къса се връзката джипи-специалист при хепатитите

Къса се връзката джипи-специалист при хепатитите

Разписване план стъпка по стъпка как да става ранната диагностика, казва проф. Красимир Антонов
1 2 3 4 5 ... 52 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Януари 2022 Предишен Следващ