финасиране

5 каси с корекции в бюджетите на болници

04-07-2023 13:34
Най-големи са те за лечебните заведения в Плевен и Хасково, показват предложенията към Надзорния съвет на здравния фонд5 каси с корекции в бюджетите на болници
Clinica.bg

press@clinica.bg

Пет регионални каси предлагат корекции в бюджетите на болниците на месечна база. Най-големи са те за лечебните заведения в Плевен и Хасково. Това става ясно от предложенията им към Надзорния съвет на фонда, който днес заседава.

По 278 млн. лв. да получат болниците за дейността си през юни и юли, предлагат от здравната каса. 17 млн. от средствата са по Приложение 1, където се плащат диализата, ражданията и интензивни грижи, а 261 млн. са за останалите дейности. На практика бюджетите са аналогични на предходните месеци без март, когато средствата за дейността на лечебните заведения през февруари бяха повече.


От-До

Над 270 са болниците, които имат договор със здравната каса, като над 220 заработват на месец между по-малко от 10 хил. и 300 хил. Най-голяма част от средствата на месец отиват в около 30 болници, които заработват между 2 и над 12 млн. лв., сред тях от години са най-големите държавни и частни лечебни заведения.


Корекциите

Бюджетите на повечето болници занапред се запазват. Предложения за корекции има само от пет регионални каси, като те са в посока от многопрофилни областни и общински болници към специализирани за рехабилитация, както и към частни. Причината за предлаганите промени е намаляването на дейността на едни лечебни заведения за сметка увеличението в други.


По региони

Първото предложение е от Габрово, където се предлага с 15 хил. на месец да се увеличи бюджета на СБАЛББ-Габрово. Средствата ще дойда от парите на областната болница „Д-р Тота Венкова" и на общинската – „Д-р Стойчо Христов", като мотивът е, че са се увеличили хората с усложнения заради Ковид.

В Кюстендил пък се иска да се пренасочат 10 хил. лв. на месец за СБР-Сапарева Баня отново от областната болница - „Д-р Никола Василев", както и от „Св. Ив. Рилски-2003". Поводът тук е появата на нов специалист в специализираната болница, което е довело до значителен ръст на дейността й.

В Перник се предлага да се дадат на СБПЛР още 6.3 хил. на месец за сметка на областната болница „Рахила Ангелова". И тук има увеличение на пациентите към единствената болница за рехабилитация в региона.


Най-значимите

В Плевен промените са най-големи. Там се предлага увеличение на бюджетите на „Св. Марина" с 60 хил. и на „Сърце и Мозък" с 54 хил. на месец. Средствата трябва да дойдат от три други болници – държавната УМБАЛ „Г. Странски" ( - 50 хил.), „Авис Медика" (-4 хил.) и „Св. Пантелеймон" (- 60 хил.).

В Хасково също се предлага значително пренасочване на средства към областната болница - 25 хил. на месец, както и по-малки към специализираните болници в Любимец, Тополовград, СБР-Айлин, СБАЛО-Хасково и СБАЛПФЗ-Хасково. Ако промените се одобрят, средствата ще са за сметка на „Св. Екатерина" в Димитровград, МБАЛ-Свиленград и МБАЛ –Харманли.


Половината българи пропускат профилактиката

Половината българи пропускат профилактиката

Знаят ползите и значението на прегледите, но само 1/3 се възползват от тях всяка година, скрининговите програми у нас са едва 3%, в ЕС са 40 на сто
След новия бюджет - 279 млн. за болниците

След новия бюджет - 279 млн. за болниците

По толкова ще получават през следващите два месеца лечебните заведения, реши Надзорният съвет на НЗОК
20% от епилептиците са резистентни към лекарства

20% от епилептиците са резистентни към лекарства

Причините са сгрешени дози и пестене на медикаменти за дни на дефицит, три дни в болница не стигат за проследяванетио им, казва доц. Екатерина Витева
Дефицит на сестри и в ИСУЛ

Дефицит на сестри и в ИСУЛ

Клиниката по детска клинична онкология и хематология няма достатъчно персонал, което пречи на работата й, става ясно от парламентарен въпрос

Къде е моралът в „Майчин дом“

Къде е моралът в „Майчин дом“

Въпросът не е политически, ние можем да напуснем и да емигрираме, но какво ще обяснят управляващите на данъкоплатците, от които се хранят, казва д-р Стефан Костов
Държавните болници с 563 млн. дългове

Държавните болници с 563 млн. дългове

Te намаляват спрямо първото тримесечие, просрочените задължения са близо 60 млн. лв., показват данните към края на юни 2023 г.
За 14 години се родиха над 15 000 деца ин витро

За 14 години се родиха над 15 000 деца ин витро

Тази година бюджетът на Центъра за асистирана репродукция бе увеличен. Защо се налага повишаването и достатъчно ли е то, колко бебета са родени досега, попитахме д-р Мария Георгиева.

Чилова академия

Чилова академия

Тя ще се проведе между 20-22 октомври, организира я Районна Лекарска Колегия – Смолян и МБАЛ "Д-р Братан Шукеров"
ГЕРБ пак внесе проекта си за онколекарствата

ГЕРБ пак внесе проекта си за онколекарствата

С него обаче се отваря по-широко вратата за увеличението на цените им при реимбурсирането от НЗОК в сравнение с предложението на ПП-ДБ

Лимитите стигнаха до Конституционния съд

Лимитите стигнаха до Конституционния съд

Въпрос за тях е задал ВАС във връзка със заведени дела, съобщиха от институцията
1 2 3 4 5 ... 492 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какви са очакванията ви от Методиката на МЗ за изработване на нова здравна карта?

Септември 2023 Предишен Следващ