проект

Без карантина при КОВИД

03-07-2023 10:34
Промяната предлагат от ресорното министерство с промени в Закона за здраветоБез карантина при КОВИД
Clinica.bg

press@clinica.bg
Да отпадне задължителната изолация и карантина на болни и контактни на заразените при КОВИД-19. Това предвиждат промени в Закона за здравето, предложени от здравното министерство.
Както clinica писа, още по време на  служебния кабинет, от МЗ обявиха, че такива изменения се подготвят, а сега вече са официално предложени чрез проект за законови изменения. Kъм настоящият момента задължителната изолация за болни от КОВИД е 10 дни, а за контактни на заразени – 7. Очаква се тези изисквания да отпаднат с приемането на промените в Закона за здравето.


В мотивите си МЗ излага данни

за спада на разпространението на КОВИД в по-голямата част от света, както и сред държавите от ЕС/ЕИП и в България. В края на май у нас се отчита намаление на новите случаите на КОВИД на седмична база – до 536, както и на броя на починалите, които са били 10.

 

„Броят на хоспитализираните

 

към момента лица с КОВИД-19 в страната е 245, от които 33 са настанени в структури за интензивни грижи и лечение. През последните седмици се отчита тенденция и към намаляване на броя на приетите за болнично лечение пациенти с коронавирусна инфекция в страната", пише в мотивите на МЗ.


Оттам напомнят и че на 5 май СЗО

прекрати обявената спешност за общественото здраве от международно значение по отношение на коронавируса. В страната са приложени 4 612 830 дози ваксини, като обхванати с първична имунизация са над 2 млн. души, а с допълнителна бустерна доза – 945 638 души. Освен това, преболедувалите от КОВИД-19 в България са 1 307 520 души.

 

„Натрупаното имунно население

 

и циркулиращите варианти на интерес спомагат заболяването към момента да преминава в сравнително лека форма и болните да не представляват съществен рисков фактор за здравето на обществото", казват от МЗ. Заради всичко това оттам предлагат да отпадне задължителната изолация и карантина при КОВИД-19. Ще остане възможно здравният министър по предложение на държавен главен инспектор да разпореди задължителна изолация и карантина и на болести, които остават изрично посочени в конкретните текстове в закона.


Без сертификати за КОВИД

Сертификатите за преболедуване и отрицателен тест за COVID-19 отпадат. Тези документи няма да са в сила от утре – 04.07.2023 г. по заповед на министъра на здравеопазването. Възможно остава само издаването на сертификати за ваксинация. Те са единствените документи, които ще бъдат генерирани на сайта на Националната здравноинформационна система - his.bg.

Грипът дойде у нас

Грипът дойде у нас

Той е доказан при дете на три години и жена на 27 г. , хоспитализирани са в МБАЛ-Сливен, обясни проф. Нели Корсун
Инфекциите растат, но грип още няма

Инфекциите растат, но грип още няма

Медицинските специалисти да не лекуват вирусни заболявания с антибиотици, предупреди отново проф. Ива Христова
Отпадна изолацията за пациентите с КОВИД

Отпадна изолацията за пациентите с КОВИД

Кандидатите за подуправител на здравната каса ще разполагат с 15 минути да се представят и с 30 за отговор на въпросите към тях

Прецизират противопоказанията за ваксини при деца

Прецизират противопоказанията за ваксини при деца

С промени в Наредба 10 на МЗ се цели да се създадат ясни правила за отлагане на имунизациите, с цел да се намали броят на необхванатите
ЕМА препоръча ваксина срещу КОВИД

ЕМА препоръча ваксина срещу КОВИД

Тя е адаптирана, казва се Nuvaxovid е насочена срещу субварианта Омикрон XBB.1.5 на коронавируса
Пускат назална ваксина срещу грип

Пускат назална ваксина срещу грип

Тя ще бъде в аптеките от петък, жива е и се препоръчва за деца от 2 до 18 – годишна възраст, неимунизираните никога досега приемат две дози
СЗО с нова е-платформа за КОВИД

СЗО с нова е-платформа за КОВИД

Тя е специално за Европа и е направена съвместно с Центъра за превенция и контрол на заболяванията (ECDC)

Първи случай на Пирола у нас

Първи случай на Пирола у нас

Новият подвариант на Омикрон е установен при анализиране на 88 клинични проби взети от 14 области в страната, съобщиха от НЦЗПБ
Не знам дали е-рецептите са приложими

Не знам дали е-рецептите са приложими

Каква е готовността на лекарите за изписват антибактериални препарати само електронно, къде сме в класацията по резистентност към тях, има ли интерес към ваксините срещу коронавируса, имаме ли вече изграден масов имунитет, възможен ли е пробив от други инфекциозни заболявания, попитахме проф. Тодор Кантарджиев.
Лек ръст на болните от КОВИД и грип

Лек ръст на болните от КОВИД и грип

Средната заболеваемост от коронавирус в страната е ниска - 55.32 на 100 000 души, показват данните на НЦЗПБ
1 2 3 4 5 ... 472 »
Банер
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Трябва ли да има нов здравен министър?

Декември 2023 Предишен Следващ