Нормативи

Лимити и за рецептурните книжки

21-06-2017 08:05
Слава
Слава
Аначкова
slava.anachkova@gmail.com
Лимити и за рецептурните книжкиДокументът ще се подменя на около 2 години, изчисляват от НЗОК
От 1 юли рецептите, издадени от личните лекари за медикаментите, отпускани по здравна каса, не бива да надхвърлят страниците на рецептурната книжка, към която се прилагат. Ограничението се въвежда, за да улесни работата на аптекарите, но опасенията са, че вместо това ще натовари пациентите.

Промяната е записана в Националния рамков договор (НРД), който е в сила от 1 април, за да сложи край на „хвърчащите листове” в рецептурните книжки на пациентите. В момента много малка част от тях подменят старите си с нови, защото цената им е 3,50 лв., заедно с още 4,60 лв. такса за личния лекар, който трябва да я попълни. Освен това за самата заверка се отива до Районната здравноосигурителна каса (РЗОК), където обикновено се чака с часове за най-обикновен печат. В резултат, всички рецепти, които джипитата издават за лекарствата, покривани от здравната каса, стоят залепени по кориците, закрепени с кламер или просто пъхнати между страниците на тънката книжка. Само след няколко месеца тя вече е с вида на малка разхвърляна папка, в която никой фармацевт не може да намери нищо, камо ли да отпусне скъпо лекарство.

„В моята книжка има две диагнози – астма и високо кръвно. За астмата личният лекар ми издава рецепта веднъж на два месеца, а за хипертонията – по две всеки месец, защото лекарствата са с различни кодове.

Това са 30 рецепти годишно и всичките са натъпкани

в книжката, защото в аптеката винаги гледат и старите. Протоколите също са там”, сподели пред clinica.bg потърпевшата Ралица Пейчева.

Тя ще е един от хилядите пациенти, на които ще се наложи да подменят медицинския си документ до 1 юли, защото свободни страници в него вече няма. Основното й опасение е, че ще й се налага често да го прави и занапред, тъй като страниците се изчерпват с всяка нова рецепта, а това не е свързано само с изписването на лекарства. Рецепти се подменят също, когато някой производител смени разфасовката на свой продукт и дозировката покрива по-кратък курс на лечение, както и когато здравната каса подмени кодовете на лекарствата. В този случай дори вече издадени тримесечни рецепти задължително трябва да се подновят, защото аптеките работят с новите кодове и не могат да отпускат медикаменти по старите.

„Не сме съгласни да се облекчават фармацевтите, а пациентите да се затрудняват. Има хора с по две-три диагнози, които пият цели шепи хапчета и тези 16 страници в книжката ще свършват доста бързо. А и

цената от 3,50 лв. е висока за болните пенсионери със 110 лв.

месечен доход. Не искаме всичко да е за тяхна сметка и време”, възмути се и председателят на Пациентски организации „Заедно с теб” Пенка Георгиева.

От здравната каса обясниха за clinica.bg, че според собствените им изчисления страниците в книжката могат да покрият период от 2 до 2,5 години, тъй като личните лекари ще могат да „лепят” по няколко рецепти на страница. Увеличаването на броя на страниците не било решение, защото ще трябва да се вдигне и цената на рецептурната книжка. Освен това в касата се надяват, че до две години електронните рецепти вече ще са факт и проблемът с бумащината ще отпадне от само себе си.

Това, което никой не е „сметнал” обаче, е броят на хората, на които ще се наложи да подменят старите си книжки с нови. В НЗОК нямат представа колко са пациентите с препълнени рецептури, но броят им едва ли е незначителен, предвид установената дългогодишна „практика на хвърчащите листа”. В оставащите десетина дни до 1 юли, когато изтича предвиденият в НРД гратисен период за подмяна на книжките, могат да се очакват дълги опашки пред кабинетите на личните лекари и коридорите на РЗОК.

Друг е въпросът дали цялото упражнение наистина ще донесе желаното облекчение за фармацевтите. Рецептите, издавани от личните лекари сега, се разпечатват във формат А4 и нямат нищо общо с размера на самата рецептурна книжка. В най-добрия случай аптекарите ще намират вътре сгънати отрязъци, защото рамковият договор не поставя изискване за някаква подредба. Ако личните лекари не ги залепят или прикрепят към страниците (изцяло на добра воля), хаосът ще си остане същият. А

проблемът „хвърчащи листове” отново ще е на дневен ред

при това в много по-голям обем. Ясно е, че докторите ще влязат в положението на хронично болните пенсионери, които не могат да отделят 8,10 лв. на куп за нова книжка и потребителска такса, и ще намерят начин да увеличат обема на страниците. А с допълнителните „екстри” отново фармацевтите ще трябва да се справят.Реално ще получим не повече от 60 на сто

Реално ще получим не повече от 60 на сто

Анексът показва, че УС на БЛС е в невъзможност да отстоява интересите на съсловието, каза д-р Галинка Павлова
Ананиев: Имате подкрепата на обществото ни

Ананиев: Имате подкрепата на обществото ни

Смисълът на днешния празник е да Ви засвидетелстваме уважението, което заслужавате
Разписаха парите на болниците

Разписаха парите на болниците

Лечебните заведения ще получат 85% от бюджетите си в извънредното положение, независимо от отчетената дейност за период
Подписаха договора за Детската болница

Подписаха договора за Детската болница

Работна комисия от педиатри от различни специалности ще одобряват проектите за отделните отделения
Живеем 6 години по-малко от другите в ЕС

Живеем 6 години по-малко от другите в ЕС

Намалява детската смъртност на 5.8 на 1000 живородени, сочи доклад на МЗ за здравето
Ананиев: По средата сме в ЕС по разходи за здраве

Ананиев: По средата сме в ЕС по разходи за здраве

Доплащаме от джоба си главно за лекарства и в извънболнична помощ
Трайно намалява броят на болните от туберкулоза

Трайно намалява броят на болните от туберкулоза

Запазва се тенденцията мъжете да боледуват повече от жените
Общината в Пловдив прибрала 88 дка на болницата

Общината в Пловдив прибрала 88 дка на болницата

Подготвя се извънсъдебно споразумение за връщане на земята, казва министър Ананиев
Постоянно увеличаваме профилактичната дейност

Постоянно увеличаваме профилактичната дейност

Намаляването на предотвратимата смъртност е продължителен процес, казва министър Ананиев
Мозъчните тумори при децата са особено рискови

Мозъчните тумори при децата са особено рискови

Над 2300 различни операции със средна и голяма сложност се правят в столичната „Св. Иван Рилски" всяка година
1 2 3 4 5 ... 215 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Коя е най-голямата опасност за хората по време на настоящата пандемия

Април 2020