общество

Синдромът на Драве

27-06-2023 06:38
Болните деца не надрастват това състояние и се нуждаят от добра терапия, а такива не винаги се внасятСиндромът на Драве
Clinica.bg

press@clinica.bg

Миналата седмица светът отбеляза деня на хората със Синдрома на Драве. Отбеляза го малко тихо, защото за разлика от социално значимите заболявания, като онкологичните или сърдечносъдовите, от него страдат малцина. Това обаче не прави проблемите им по-малки.

Какво представлява


Синдромът на Драве представлява рядка и тежка форма на епилепсия, при която се наблюдават продължителни гърчове, често провокирини от висока телесна температура. Обикновено се отключва в първата година от живота на детето и забавя развитието му. Води до нарушение на говора, липса на координация, ниско кръвно, нарушения на съня и други проблеми.

„Заболяването е изключително тежко, която се проявява, когато бебето е на около пет месеца. Това е тежка епилептична енцефалопатия, засягаща развитието, която започва в ранна детска възраст и продължава с натрупване на други увреждания. Така индивидите са засегнати през целия им живот, пояснява детският невролог от УМБАЛ „Свети Иван Рилски" доц. Петя Димова. Той е известен още като тежка миоклонична епилепсия, която е трудно контролируема, а пристъпите са продължителни. Характерното за хората, засегнати от него е, че са в по-висок риск от внезапна необяснима смърт при епилепсия. „Те имат и свързани състояния, които също трябва да бъдат правилно лекувани и управлявани", пояснява доц. Димова.

Синдромът на Драве е рядко заболяване с изчислен процент на заболеваемост от 1:15 700, като по-голямата част от пациентите носят мутация в гена на натриевия канал SCN1A.1 В резултат детето и юношата изостават в поведението и развитието си. Нарушава се равновесието и движенията. Появяват се говорни проблеми, с растежа и храненето, както и затруднения със съня. В резултат на заболяването хората стават податливи на хронични инфекции. Към всички тези неблагополучия се прибавят сензорни нарушения и такива в автономната нервна система, която регулира телесната температура и изпотяването.


Когато е съдба


По данни на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия засегнатите от Синдрома на Драве са 70 човека. Един от тях е 9-годишният Божидар Главанов. Първият пристъп той прави, когато е едва на 4 месеца. „Продължителността беше 25 минути. Беше истински кошмар, у дома не знаехме какво се случва", разказва майката Катерина Цветкова. На 6-месечна възраст бебето отново изпада в пристъп, но с висока температура, следват втори и трети, пак с фебрилитет. Приемат го в Специализираната болница по педиатрия „Проф. Иван Митев". „Назначиха му лекарство за овладяване на пристъпите, но точна диагноза не му беше поставена. Това продължи до две годинки и девет месеца. Тогава настоях да му направят генетични изследвания. Подозирах, че е Синдром на Драве, защото през цялото това време четях, търсех, консултирах се", разказва мъките си Екатерина. Така, когато Божидар вече е на 3 годинки става ясно, че той наистина страда от коварното заболяване точно, както е предположила майка му. Диагнозата е неоспорима – детето страда от една от най- тежките резистентни на медикаментозно лечение епилепсии. Оказва се обаче, че поставянето й изправя и лекарите, и родителите пред друг проблем – лекарствата.


Тези дефицитни терапии


Децата със синдрома на Драве не надрастват това състояние и то засяга всеки аспект от ежедневието им. „Ако нямат лечение и добри терапии, хората, засегнати от него са изправени пред влошено качество на живот", казва доц. Димова. Лошото е, че проблеми с осигуряването на някои лекарства у нас има от години. Причините за това са различни – или са много евтини и фирмите нямат сметка да ги внасят, или са скъпи, но засягат малък брой пациенти. Така болните деца и техните родители са изправени пред нуждата да се борят сами за вноса им.

„В България липсват определи групи медикаменти, което лишава сина ми от адекватно лечение. Едно от тях е клобазам. С него състоянието на детето ми може да бъде контролирано", споделя проблема Екатерина Цветкова. За да не остане момченцето без терапия тя го внася от чужбина, макар и лекарството да не е никак евтино. Надеждата й е, че сега се чака нов препарат, който да е наличен и в България.


Надеждата


Тя е в това, че най-накрая някой ще сложи ред в лекарствената регулация, така че пациентите да не страдат заради интересите на фирмите и нехайството на държавата. Това пък може да стане само, ако се осигури ясен ред и ценова регулация за внос на медикаменти, на които производителите не искат да регистрират цена у нас.

Преди години тези лекарства бяха единици и се внасяха на по-скъпа цена със заявка от болниците и одобрение от здравното министерство. През последните две години обаче все повече фарма-компании виждяха в това златна ниша и започнаха да не регистрират официално продуктите си у нас, при което се намалява максимално цената им, а да ги вкарват като нерегистрирани по Наредба 2. По този начин обаче държавата посредством здравната каса ги плаща доста по-скъпо, фирмите печелят повече, а парите за лекарства на пациентите отново не стигат. Затова Веска Събева, председател на АРДЕ е категорична:

В България трябва да има ред, който да улеснява пациентите да получат нерегистрирани лекарства, ако са с потвърден терапевтичен ефект и регулирана цена, която да не ощетява публичния ресурс на касата, казва тя. Така тези молекули няма да достигат в България 10 години, след като са навлезли в ЕС. В същото време обаче няма и да разхищават скромния публичен ресурс или този на семействата с болни деца, като се продават на по-висока цена, отколкото в другите по-богати държави, както става сега. Проблемът с нерегистрираните лекарства стана ясен и за хората на власт още през миналата година, но не намери своето решение. Остава да видим дали при този екип на МЗ това ще се промени.


Бизнесът скочи срещу контрола над средствата на касата

Бизнесът скочи срещу контрола над средствата на касата

Асоциациите на фармацевтичните компании, на дистрибуторите и Българският лекарски съюз отново не са съгласни фондът да плаща онколекарствата по най-ниската доставна цена

Над 50 лекарства се изтеглят от пазара

Над 50 лекарства се изтеглят от пазара

Толкова са продуктите, чието разпространение се преустановява за постоянно, бройката е за деветте месеца на тази година

НЗОК готова с правилата за онколекарствата

НЗОК готова с правилата за онколекарствата

Ако не се приемат законодателни промени, от октомври фондът ще плаща на всички болници по най-ниската, която е постигната от тях предходния месец

Аптеките се множат, а пациентите - не

Аптеките се множат, а пациентите - не

Въвеждане на генерична замяна без ограничение на вертикалната интеграция е възможно най-лошият вариант, казва Димитър Маринов

БФС иска забрана на вертикалната интеграция

БФС иска забрана на вертикалната интеграция

Това ще намали дефицита на лекарства, от съсловната организация настояват и за временен мораториум за нови аптеки

Завишаването броя на леглата е като подвижни пясъци

Завишаването броя на леглата е като подвижни пясъци

Кой носи вина за дефицита на лекарства, защо не се спира криминалния реекспорт и какво мисли за идеите на проф. Христо Хинков за реформа на болничната помощ, попитахме проф. Асена Сербезова в качеството й на пръв здравен министър на „Продължаваме промяната".

ИАЛ с 400 проверки на аптеки и дистрибутори

ИАЛ с 400 проверки на аптеки и дистрибутори

Те са реализирани от началото на годината досега, в резултат има 21 наказателни производства

ГЕРБ пак внесе проекта си за онколекарствата

ГЕРБ пак внесе проекта си за онколекарствата

С него обаче се отваря по-широко вратата за увеличението на цените им при реимбурсирането от НЗОК в сравнение с предложението на ПП-ДБ

Дистрибутори се разграничиха от незаконния паралел

Дистрибутори се разграничиха от незаконния паралел

Според двете големи асоциации формулата на СЕСПА е била променена, за да се спази закона, а службите трябва да спрат криминалния износ на лекарства
ДАНС докладва за незаконен паралел

ДАНС докладва за незаконен паралел

В него са участвали дистрибутори, които са купували лекарства от аптеки и болници, от ГЕРБ искат прокуратурата да провери има ли престъпление

1 2 3 4 5 ... 132 »
Банер
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какви са очакванията ви от Методиката на МЗ за изработване на нова здравна карта?

Септември 2023 Предишен Следващ