Диета помага при рак на гърдата
Оценени са диетите на 9621 жени с рак на гърдата между първи и трети стадий от две текущи кохортни проучвания. Проследяването е продължило средно 12.4 години след диагностицирането на заболяването. През периода на проследяване са настъпили общо 1269 смъртни случая, причинени от рак на гърдата и 3850 по други причини.
Резултатите
Изследователите установяват, че по-голямото придържане към нисковъглехидратна и богата на растения диета е свързано със значително по-нисък риск за обща смъртност. Като цяло придържането към богата на животни и нисковъглехидратна диета не оказва значително влияние върху преживяемостта по всички причини или специфичната преживяемост при рак на гърдата. Но заместването на 3% от енергийния прием от налични въглехидрати с рибен протеин е свързано със 17% по-нисък риск за специфична смъртност от рак на гърдата и 15% по-нисък риск за смъртност по всички причини.
Констатации
Констатациите показват, че оцелелите от рак на гърдата могат да извлекат полза от ограничаването на приема на въглехидрати, особено от плодови сокове, подсладени със захар напитки и добавена захар, и от увеличаването на количеството протеини и мазнини, особено от растителни източници, пишат авторите на изследването. Проучването е публикувано онлайн на 10 юни в списание Cancer и е подкрепено от Националните институти по здравеопазване и Университета в Торонто.

Наложителен е скрининг за белодробния рак

Най-добрата диета е да не се стига до нея

Над 180 на конференция за очните тумори

ХОББ прилича на сезонните инфекции

Поставиха четири байпаса през ребрата

Здравната каса ще плаща новите пейсмейкъри
Устройството е 20 хил. лв., за начало ще се реимбурсират 10 на година, но реално необходимостта е за около 50-60 човека, казва доц. Васил Велчев

Затлъстяването е основен рисков фактор за диабет
България трябва да създаде национална платформа за профилактика на това заболяване, казва д-р Пенка Митева

Нужна е скринингова програма за диабет

Имплантираха пейсмейкър през бедрото
