развитие

И „Проф. Чирков" с намерение за онкология

14-06-2023 06:32
Ако МЗ даде зелена светлина на проекта, клиниката ще е 15-та за София и 41-та за страната, но ще е мост и към първия център по КардионкологияИ „Проф. Чирков
Clinica.bg

press@clinica.bg
Най-голямата държавна специализирана болница за сърдечносъдови заболявания у нас – „Проф. Ал. Чирков", има сериозно намерение да открие клиника по „Медицинска онкология". Ако здравните власти одобрят проекта на лечебното заведение, това ще е 15-та клиника по химиотерапия в София и 41-та в страната и то на този етап.

Построяването на новата клиника по „Медицинска онкология" е част от проекта за втори блок на болницата, който започна да се строи преди няколко години. За него бяха отпуснати средства на няколко пъти от държавата, като последният транш бе в рамките на 30 млн. Те бяха гласувани финално по време на първото правителство на „Продължаваме промяната". 


Проектът на болницата за развитие

беше фокусиран най-вече върху изграждането на „Строук център", което кореспондира с основната й дейност - сърдечносъдовите заболявания. Също така с надграждане на възможностите за трансплантация, така че да се правят и белодробни, не само сърдечни, както и с появата на още хирургични направления. Това бяха и специалностите, които фигурираха в заявлението за нови дейности, което болницата бе подала в МЗ, очевидно обаче към тях вече е прибавена и Медицинската онкология.


Откриването на Онкология в

УМБАЛ "Проф. д-р Александър Чирков" е свързано с голям проект за създаването на първия център по Кардиоонкология в страната, обясниха от болницата за clinica.bg. В него ще се извършва диагностика и лечение на сърдечносъдовите увреждания при злокачествени заболявания, хематологични заболявания, лечение на кардиотоксичните ефекти при химиотерапия и други противотуморни лекарства, диагностика и лечение на лъчевоиндуцираните сърдечносъдови усложнения.

Оттам допълниха, че в съвкупността от болници, които са близо до УМБАЛ "Проф. Ал. Чирков" няма здравно заведение, което да предлага точно такава дейност. „Ако се реализира този наш проект, ще поемем пациентите от Първа, Втора хирургия и Урология на Александровска болница, „Майчин дом" и другите съседни клиники. Смятаме, че това би създало удобство за онкологично болните пациенти, които се лекуват в тези заведения. Докато наши пациенти все още ходят в Турция на лечение има нужда от изграждането на нови структури в България", казаха още от болницата.


Дали ще има нова Онкология


в УМБАЛ "Проф. Ал. Чирков" ще реши здравното министерство. Въпросът за откриването на нови структури обаче е принципен и далече не засяга конкретната заявка на това лечебно заведение. Последните няколко години показват все по-засилен интерес към разкриване на нови структури по онкология и други високоспециализирани дейности като кардиохирургия, неврохирургия, лъчелечение и дори желание за построяване на цели нови мега-болници или „разширения" на нов адрес от по 500-700 легла в София, Ст. Загора, Бургас, където здравната мрежа е достатъчно гъста. Само към момента в София има 14 структури по онкология – частни, общински и държавни, като не малко от тях се намират в карето около Медицинска академия - например „Ив. Рилски", „Александровска", ВМА. През миналата година в МЗ имаше заявки и разрешения за нови структури - било то за лъчелечение, нуклеарна медицина или медицинска онкология, имаше от и за редица болници - "Сърце и мозък", "Софиямед", "Св. Георги", "Пълмед", включително и заявка от Онкохоспитъл за село Белащица и т.н.


Причините за непрестанния


бум на нови болници и клиники у нас е еднa единственa – финансовият интерес и невъзможността на здравната каса да отказва договор на всяка болница, която иска да работи с нея. Бюджетът за болнична помощ на НЗОК миналата година беше над 2.7 млрд. лв., а тази се очаква да е над 3 млрд. лв. За съжаление, докато политическите партии и здравните власти не решат да сложат ред в сектора, ще ставаме свидетели на все по-скъпо здравеопазване с все по-ниско качество и липса на персонал. Заявка за промени в болничната помощ направи новият здравен министър проф. Христо Хинков, казвайки, че има нужда от реална здравна карта. Осъществяването на подобна промяна обаче зависи от това дали ще има подкрепата на ПП и ГЕРБ, а това е малко вероятно.


Половината българи пропускат профилактиката

Половината българи пропускат профилактиката

Знаят ползите и значението на прегледите, но само 1/3 се възползват от тях всяка година, скрининговите програми у нас са едва 3%, в ЕС са 40 на сто
След новия бюджет - 279 млн. за болниците

След новия бюджет - 279 млн. за болниците

По толкова ще получават през следващите два месеца лечебните заведения, реши Надзорният съвет на НЗОК
20% от епилептиците са резистентни към лекарства

20% от епилептиците са резистентни към лекарства

Причините са сгрешени дози и пестене на медикаменти за дни на дефицит, три дни в болница не стигат за проследяванетио им, казва доц. Екатерина Витева
Дефицит на сестри и в ИСУЛ

Дефицит на сестри и в ИСУЛ

Клиниката по детска клинична онкология и хематология няма достатъчно персонал, което пречи на работата й, става ясно от парламентарен въпрос

Къде е моралът в „Майчин дом“

Къде е моралът в „Майчин дом“

Въпросът не е политически, ние можем да напуснем и да емигрираме, но какво ще обяснят управляващите на данъкоплатците, от които се хранят, казва д-р Стефан Костов
Държавните болници с 563 млн. дългове

Държавните болници с 563 млн. дългове

Te намаляват спрямо първото тримесечие, просрочените задължения са близо 60 млн. лв., показват данните към края на юни 2023 г.
За 14 години се родиха над 15 000 деца ин витро

За 14 години се родиха над 15 000 деца ин витро

Тази година бюджетът на Центъра за асистирана репродукция бе увеличен. Защо се налага повишаването и достатъчно ли е то, колко бебета са родени досега, попитахме д-р Мария Георгиева.

Чилова академия

Чилова академия

Тя ще се проведе между 20-22 октомври, организира я Районна Лекарска Колегия – Смолян и МБАЛ "Д-р Братан Шукеров"
ГЕРБ пак внесе проекта си за онколекарствата

ГЕРБ пак внесе проекта си за онколекарствата

С него обаче се отваря по-широко вратата за увеличението на цените им при реимбурсирането от НЗОК в сравнение с предложението на ПП-ДБ

Лимитите стигнаха до Конституционния съд

Лимитите стигнаха до Конституционния съд

Въпрос за тях е задал ВАС във връзка със заведени дела, съобщиха от институцията
1 2 3 4 5 ... 492 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какви са очакванията ви от Методиката на МЗ за изработване на нова здравна карта?

Септември 2023 Предишен Следващ