Доклад

Фармата дала 2.8 млрд. у нас

02-06-2023 17:37
Толкова е общият принос, който индустрията е осигурила за българската икономика през 2021 г. Фармата дала 2.8 млрд. у нас
Clinica.bg

press@clinica.bg
Общият принос, който фармацевтичната индустрия е осигурила за 2021 г. за българската икономика се изчислява приблизително на 2.8 млрд. лева или 2.2% от брутния вътрешен продукт на страната, което е в съответствие със средното за Европа ниво. Тези и други данни бяха представени в доклад, изнесени по време на експертна среща „Икономически и стратегически принос на фармацевтичния сектор в България".
Срещата се организира от представителните организации на фармацевтичната индустрия в България – Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM), Българска генерична фармацевтична асоциация (БГФармА) и Българска асоциация на търговците на едро с лекарства (БАТЕЛ), с подкрепата наКонфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), и в партньорство с Американска търговска камара в България.

За 2021 г. общият икономически принос

е изчислен на база стойността на трудовите възнаграждения в сектора (почти 1,1 млрд. лева), предоставените отстъпки към НЗОК и данъци (914 млн. лева), стойността на произведената в България продукция от компаниите (426 млн. лева), инвестициите в клинични изпитвания (178 млн. лева), стойността на спестените разходи чрез въвеждането на генерични медикаменти (113 млн. лева), както и добавената стойност под формата на реализираните обучителни кампании за пациенти, лекари и други експерти в областта (38 млн. лева).

За 2022 г. директният принос на

фармацевтичния сектор към държавния бюджет също се изчислява на над 1 млрд. лева. При цени на производител, които са сред най-ниските в Европа, фармацевтичните компании са предоставили на НЗОК 409 млн. лв. допълнителни отстъпки и компенсации, което се равнява на 27.6% от бюджета на касата за медикаменти.

През 2021 г. фармацевтичният сектор

е заплатил възнаграждения за над милиард лева, от които 384 млн. лв. са постъпили в държавния бюджет под формата на данъци и осигуровки. Почти 28 000 души са пряко заетите лица във фармацевтичния сектор в България, създавайки индуцирани ефекти върху други почти 16 000 души, като заплатите са 1,8 пъти по-високи от средните за страната.

Фармацевтичното производство в България е ключово за поддържането на устойчиви доставки на лекарства. Произведената от българските производители продукция през 2021 г. е 426 млн. лв. или 1,2% от общото производство в страната (над 10 млрд. таблетки и капсули и над 164 млн. течни лекарствени форми).

 

Същевременно, значителна роля и

 

принос тук имат и търговците на едро, които отпускат финансови кредити на своите аптеки и болнични клиенти на
обща стойност над половин милиард лева, с времева стойност на парите от почти 7 милиона лева. Важен елемент от направения доклад е анализът за приноса на генеричните и биоподобните лекарствени продукти, спестили над 207 млн. лв. на пациентите и държавата през 2022 г., което от своя страна освобождава ресурс за навлизането на безалтернативни терапии за непосрещнати пациентски нужди.
През последните години България се е превърнала в регионален център за клинични изпитвания и заема 4-то място в Европа на глава от населението, показват данните от доклада. Това се дължи на добрата регулаторна среда, инфраструктурата, набирането на пациенти и ефективността на разходите, а пазарът се оценява на приблизително 178 млн. лева към 2021 г.

 

Налице е обаче липса на дигитализация в

 

системата, което поставя този пазар пред сериозни предизвикателства за реализиране на потенциала си. Не на последно място е приносът на фармацевтичния сектор в предоставянето на допълнителни услуги и грижи към потребителите на здравна система. През 2021 г. секторът е похарчил 38 млн. лв. за професионални и образователни кампании за обучение и осведомяване, в това число на експерти, пациенти и лекари, както и други 3 млн. лв. за програми за подкрепа чрез осигуряване на достъп до високоспециализирана диагностика за онкологични заболявания.

 

Докладът очертава значителната роля, която

 

фармацевтичният сектор има за българската икономика и здравеопазване и прави няколко препоръки с оглед устойчивото му развитие: припознаване на стратегическия принос, който секторът има за българската икономика и за бюджета като цяло и поставянето му като приоритетен; привличане на инвестиции за производство, развойна дейност и клинични проучвания, като същевременно се намали финансовата и данъчната тежест върху тях; осигуряване на устойчив бюджет на НЗОК и приемлив размер на отстъпките, което ще създаде благоприятна среда за инвестиции в сектора; улесняване на достъпа до иновативни лечения чрез опростяване на административния процес; опростяване на административната тежест при въвеждането на генерични лекарства; преоценка на ДДС на лекарствата и др


МЗ търси кой да ремонтира 35 ФСМП

МЗ търси кой да ремонтира 35 ФСМП

Дейностите са в изпълнение на европейския проект за Спешна помощ, с чиято реализация закъсняхме

Още 6 лекарства заобикалят ценовата регулация

Още 6 лекарства заобикалят ценовата регулация

С тях списъка за нерегистрираните медикаменти стигна 85 продукта, някои от тях са се внасяли по официалния ред

Лъчецентърът в Софиямед пред откриване

Лъчецентърът в Софиямед пред откриване

В него вече има 22 тона високотехнологична апаратура на американска фирма, съобщиха от болницата

Проучват потребностите от работна сила

Проучват потребностите от работна сила

Допитването започва от 1 юни и се очаква да продължи до 14 юли, казват от Агенцията по заетостта
Държавните болници без отчисления

Държавните болници без отчисления

Правителството се съгласи да продаде двуетажна сграда от имотите на клиниката за рехабилитация във Велинград

Очакваме още 70 млн. от резерва

Очакваме още 70 млн. от резерва

Без тях компенсациите от компаниите към НЗОК за тази година стават прекалено големи, което увеличава риска от липсата на още лекарства, казва Деян Денев

Ваучери за обучения за заети и безработни

Ваучери за обучения за заети и безработни

Стойността им ще зависи от вида и продължителността на курсовете, предвижда проект, одобрен от кабинета
Бизнесът срещу данъка свръхпечалба

Бизнесът срещу данъка свръхпечалба

Не можем да бъдем солидарни с безотговорното харчене на бюджетни средства, заявяват от АОРБ
Eli Lilly намалява със 70% цените на инсулина в САЩ

Eli Lilly намалява със 70% цените на инсулина в САЩ

Намерението идва в отговор на натиска от страна на обществото и властите заради повишените стойности през последните години

Властите официално клекнаха за онколекарствата

Властите официално клекнаха за онколекарствата

Заради проваления е-търг на МЗ от двама търговци, касата ще плаща на болниците каквито цени фактурират и това ще доведе до дефицит

1 2 3 4 5 ... 40 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какви са очакванията ви от Методиката на МЗ за изработване на нова здравна карта?

Септември 2023 Предишен Следващ