Развръзка

Уволниха директора на болницата в Котел

01-06-2023 17:28
Проблемите в лечебното заведение се дължат на лош мениджмънт, но то има бъдеще, каза д-р Асен Меджидиев Уволниха директора на болницата в Котел
Clinica.bg

press@clinica.bg
Здравният министър Асен Меджидиев освободи директора на специализираната болница за рехабилитация в Котел д-р Цветан Влахов заради лош мениджмънт. Това стана ясно след неговото посещение днес в лечебното заведение, което временно спря работа поради недостиг на персонал.
Тази седмица се оказа, че болницата в Котел не може да работи, защото няма персонал. Местният парламент излезе с декларация тя да не се закрива, а здравният министър назначи проверка на ИАМН и отиде на място, за да види какъв е случаят, като се срещне с кмета Коста Каранашев, лекари, медицински специалисти и с управителя на лечебното заведение д-р Цветан Влахов.

„Проблемите на болницата

се дължат на лош мениджмънт. Научих, че болни са връщани умишлено при наличие на легла, а персоналът е принуждаван да напуска със заплахи. Това за мен е недопустимо. Затова незабавно освобождаваме управителя. Новият управител няма да го избирам аз. Ще назнача такъв, който се приема от персонала и притежава съответните качества", заяви министърът.

 

Той посочи, че е получил уверението

 

на лекарите и медицинските специалисти, че са готови да подновят дейността на болницата и дори напусналите са готови да се върнат на работа при един добър мениджмънт.

„Освен това имам уверението на кмета и представители на Общинския съвет на Котел, че задълженията, които болницата има към Общината, в размер на около 100 хил. лв., ще бъдат опростени. Министерството на здравеопазването ще потърси механизми за компенсация за другите натрупани задължения, така че да може да се изплатят възнагражденията на персонала", заяви още министърът.

Toй обясни, че едва на 16-и май

досегашният управител на СБР – Котел е уведомил МЗ за настоящите проблеми на болницата – трайно намаляване на броя преминали пациенти в продължение на 5 месеца, нарастване на комунално-битовите разходи, невъзможност за изплащане на възнагражденията на персонала, напускане на персонал. „След като говорих с колегите и научих от тях подробности, мога да заявя, че последните месеци дейността на болницата е била саботирана. Причината не мога да кажа, но Изпълнителна агенция „Медицински надзор" влиза на проверка. Такава ще бъде извършена и от „Вътрешен одит" на Министерството на здравеопазването. Те ще излязат с доклади за фактическото състояние и конкретните проблеми на лечебното заведение, така че следващият управител да знае от къде започва", посочи още министърът.

По думите му болницата има бъдеще.

Необходимо е да се открие една допълнителна лечебна дейност за продължително лечение и тогава по Наредба №3 болницата като такава в отдалечен регион, може да получи допълнително субсидиране от МЗ. "След като бъде гласуван бюджета на НЗОК, там също имаме заложени допълнителни средства за болници в отдалечени региони. Отделно с увеличението на бюджета в болничната помощ се залага увеличение на ниско остойностените детски пътеки. Всичко това много ще помогне на тази болница", увери министър Меджидиев.
Обновление в МБАЛ–Габрово

Здравният министър д-р Асен  Меджидиев откри новата Катеризационна лаборатория в Кардиологичното отделение на габровската болница. Той изрази увереност, че по този начин ще се подобрят възможностите за диагностика и лечение на сърдечносъдовите заболявания и ще се разшири обхватът на медицинските грижи, които болницата осигурява на пациентите.

МС пуска телемедицината чрез пощите

МС пуска телемедицината чрез пощите

Услугите ще включват консултации, диагностика и мониторинг от дистанция, целта е да се улеснят хората в селищата, където няма достатъчно лекари
Правят зони за подкрепа за деца със СОП

Правят зони за подкрепа за деца със СОП

Такива пространства ще бъдат изградени в две столични училища по програма на общината
СРЗИ с втори кабинет за ваксини срещу КОВИД

СРЗИ с втори кабинет за ваксини срещу КОВИД

Той е отворен от днес 27 септември, столичната здравна инспекция е получила 5760 от новите дози
1595 лв. за сестрите в градините в Сандански

1595 лв. за сестрите в градините в Сандански

Това предвижда новият КТД, такъв бе сключен и в Севлиево за първи път от четири години, съобщиха от КНСБ
MЗ сезира прокуратурата за вилата на СБАЛПФ-Велинград

MЗ сезира прокуратурата за вилата на СБАЛПФ-Велинград

Здравният министър изиска търга за двуетажната сграда, който принадлежи на болница „Св. Петка Българска" да бъде прекратен поради установени нарушения
Местят спешното на МБАЛ-Пазарджик

Местят спешното на МБАЛ-Пазарджик

От утре то ще бъде в Отделението по физикална терапия и рехабилитационна медицина, временно е заради ремонт
Безплатни дентални прегледи в София

Безплатни дентални прегледи в София

Те ще се извършват от д-р Константин Димов и други медици от Клиниката по лицево-челюстна хирургия и оториноларингология в УМБАЛ „Св. Анна"
Безплатни прегледи в Русе и Разград

Безплатни прегледи в Русе и Разград

На 28 септември проф. Добрин Василев ще консултира в "Медика Кор", а на следващия ден кардиолози от болницата ще мерят кръвно в мобилен пункт
Изправиха на крака пострадалите парапланеристи

Изправиха на крака пострадалите парапланеристи

Те вече са изписани от УМБАЛ „Св. Георги" в Пловдив и се връщат в Англия, казват от лечебното заведение
Безплатни изследвания във ВМА

Безплатни изследвания във ВМА

Те ще се извършват днес на 25 септември по повод Световния ден на белия дроб, съобщиха от болницата
1 2 3 4 5 ... 239 »
Банер
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какви са очакванията ви от Методиката на МЗ за изработване на нова здравна карта?

Септември 2023 Предишен Следващ