Любопитно

Дадоха Гешев на СРЗИ

31-05-2023 14:04
Сигнал е подаден за това, че главният прокурор си е запалили пура по време на работно заседание на Висшия съдебен съвет Дадоха Гешев на СРЗИ
Clinica.bg

press@clinica.bg
Главният прокурор Иван Гешев е станал обект на сигнал срещу пушене. Той е подаден от Павел Антонов от мрежата за гражданско действие „БлуЛинк" затова, че главният прокурор си е запалили пура по време на работно заседание на Висшия съдебен съвет преди 2 седмици. Антонов е внесъл сигнали срещу това нарушение на законите в МВР и столичната РЗИ и чрез платформата bezdim.org/signal. Това стана ясно по време на днешната традиоцнна пресконференция в Световния ден срещу тютюнопушенето.
"Беззъбото отношение на държавата към тютюна е дотолкова общоприето, че дори върховният обвинител на България, Главният прокурор Иван Гешев, си позволи да запали демонстративно пура по време на работно заседание на Висшия съдебен съвет преди 2 седмици", каза Антонов.
Както clinica писа темата на тазгодишния

Световен ден срещу тютюнопушенето

е "Имаме нужда от храна, не от тютюн" насочен към насърчаването на тютюнопроизводителите да отглеждат хранителни култури.  Тютюнът вече е незначителна земеделска култура за България, а общностите, които са се отказали от него се радват на повишен просперитет и благополучие. Тези данни съобщи икономистът ас.д-р Димитър Събев от Института по икономически изследвания към БАН.

Масовото изоставяне на тютюна в българските

планински региони през последните години е довело до ръст на заетостта, ръст на доходите и положителни демографски процеси. По данни от 2021 на Министерството на земеделието, тютюнът вече заема по-малко от един промил от използваната земеделска земя на България. Според последния Аграрен доклад на ведомството, с тютюн у нас са били засети 3015 ха (3892 ха), което е 0.06-0.08% от общата използвана земеделска площ в страната.

Между 2001 и 2020 г. засетите

с тютюн площи са спаднали с около 92%. Сходно е намалението и на произвежданите количества. По думите му хората се отказват от икономическа дейност, която не е изгодна за тях. Алтернативите на тютюна, освен култури като малини, ягоди, арония, лешници, тахан и ред други включват и производство на подправки, с най-ярък пример шафранът. На този фон силно обаче силно противоречива е политиката по тютюна на българското Министерство на земеделието. Субсидиите, които бяха раздадени през 2022 г. по Националната преходна помощ за отглеждане на тютюн възлизат на 70 млн. лв.

Това са изкривяващи, вредни субсидии

– и те трябва да се преустановят, препоръча икономистът. Той призова за държавна политика в полза на хората, а не на тютюневите компании. Дългогодишната неспособност да се приложи ефективно забраната за тютюнопушене на закрити обществени места също е проблем.

„Законодателите у нас категорично

отказват да премахнат "пробойните" в съществуващите закони, които позволяват реклама и спонсорство на тютюн, акцизите на тютюн остават най-ниските в Европа, което прави тютюневите изделия масово достъпни", заяви д-р Гергана Гешанова, председател на Коалиция за живот без тютюнев дим.

Покана за концерт на днешния ден отправи пулмоложката д-р София Ангелова. Както clinica вече писа, той ще се проведе от 19ч пред стадион "Академик". Концертът е благотворителен в подкрепа на реставрацията на храм „Св. Мина" в Слатина.


МС пуска телемедицината чрез пощите

МС пуска телемедицината чрез пощите

Услугите ще включват консултации, диагностика и мониторинг от дистанция, целта е да се улеснят хората в селищата, където няма достатъчно лекари
4 с Даун на световното по гимнастика

4 с Даун на световното по гимнастика

То се провежда в Южна Африка и е само за хора със синдрома, нашите момчета и момичета ще играят на 25 септември
Старт на първия мобилен пункт за кръводаряване

Старт на първия мобилен пункт за кръводаряване

Той се намира във Варна, а официалното му откриване ще бъде в събота, съобщиха от кампанията "Аз вярвам и помагам"
Музеи във Варна достъпни за хора с увреждания

Музеи във Варна достъпни за хора с увреждания

Мултимедиен дисплей със сензорно управление показва експонатите на етажите, които те все още не могат да посетят
Почина създателят на клонираната Доли

Почина създателят на клонираната Доли

Професор сър Иън Уилмът, който успя лабораторно да направи овцата от възрастна клетка си отиде на 79-годишна възраст
 Деца с Даун донесоха 9 медала на България

Деца с Даун донесоха 9 медала на България

Те ги спечелиха на Европейските игри за спортисти в тяхната категория в Падуа – Италия, съобщи треньорът им Слав Петков
МУ-Варна в подкрепа на здравето

МУ-Варна в подкрепа на здравето

С поредица от туристически походи, включително и до връх Мусала те дадоха личен пример, как да живеем активно
Създадоха ембрион без сперма и яйцеклетка

Създадоха ембрион без сперма и яйцеклетка

Моделът е дело на учени от Института „Вайцман" в Единбург – Германия, направен е от модифицирани химически стволови клетки
Бестселър за аутизма вече и у нас

Бестселър за аутизма вече и у нас

Единият от авторите на книгата „Уникални хора" - д-р Бари Призант работи вече 50 години с хора от този спектър и техните близки
Пет медала за МУ-Пловдив от студентските игри

Пет медала за МУ-Пловдив от студентските игри

Бъдещите лекари взеха и второ отборно място след това на екипа на Националната спортна академия, съобщиха от университета
1 2 3 4 5 ... 85 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какви са очакванията ви от Методиката на МЗ за изработване на нова здравна карта?

Септември 2023 Предишен Следващ