Хапвайте череши при анемия и артрит
.jpeg)
„Като всички плодове и зеленчуци, черешите са изключително полезни за здравето. Те доставят на организма лесно усвоими въглехидрати, витамини (А, В, С и Р) и минерали (калий, натрий, желязо, магнезий, фосфор). Намаляват теглото, подобряват обменните процеси, добри са за мозъка и сърдечно-съдовата система. Помагат и при анемия. Оказват общо укрепващо действие на организма. Плодът подобрява перисталтиката и се препоръчва при запек. Има и диуретично действие. Черешите са полезни за зрението, защото витамин А участва в синтеза на бетакаротина. Богати са също на антиоксиданти, затова се препоръчва да се консумират в сурово състояние, а не като компот с добавена захар. Черешата е част от традиционното българско хранене, защото точно по това време човек е необходимо да навакса загубите от редица хранителни вещества“, обяснява доц Ханджиев. И допълва, че този плод е подходящ за млади и стари.
ВИЗИТКА![]() Доц. Светослав Ханджиев е един от най-популярните и уважавани диетолози у нас. Той е изпълнителен член на ръководството на Европейската академия на науките по хранене. Основател и почетен председател на Българската асоциация за изследване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания "Акад, Ташо Ташев". Автор е на близо 300 научни публикации и 13 книги. |
Особено добър ефект има при пациенти със ставни страдания. „Препоръчваме ги в диетите на болните от възпалителни заболявания и подагра, защото те
намаляват образуването на пикочна киселина
казва специалистът. Черешите съдържат доста вещества с антивъзпалително действие, които облекчават болките при артрит и други заболявания на костите. Сокът им помага за бързото възстановяване на организма след физическо натоварване. Антимикробното действие пък се използва за профилактика на
възпаленията в устната кухина. „Като похапвате от сладкия плод през пролетта и лятото, си осигурявате имунитет през зимата“, усмихва се лекарят.
Диетолозите препоръчват черешите и като средство за превенция на ракови заболявания, тъй като зрелите плодове съдържат антоцианини и цианидин, които имат мощно антиоксидантно действие. Изненадващо е, че в черешите и вишните се открива и
естествен мелатонин, който осигурава здравословен сън
без стресови събуждания през нощта. Хормонът допринася за по-лесното заспиване и най-важното – сутрин човек се събужда отпочинал.
„Има обаче една въпросителна – всички ли череши могат да се консумират от всички хора? Към въпроса може да се добави и удивителна за хората с диабет и предразположените към заболяването“, казва доц. Ханджиев. И препоръчва пациентите с висока кръвна захар да бъдат много внимателни при консумацията на най-хубавите, зрели, черни череши, защото те съдържат много въглехидрати и това ги поставя в списъка на храните с висок гликемичен индекс. Освен това на базата на липогинезата, захарта се преобразува в тлъстини. „При тези хора ние съветваме да използват незрелите череши и то – в ограничени количества,“ казва лекарят.
С внимание към черешите трябва да подхождат и пациентите със стомашни заболявания – гастрити, язви. Те пък трябва да се откажат от киселите. Да похапват сладки плодове и то – след хранене. Черешите
не са ярки алергени като ягодите
но въпреки това е възможно при някои хора да се получи някаква алергична реакция. Тогава е добре да се обърнете към специалист, за да прецени как да се реши проблема, категоричен е доц. Ханджиев. Организмът ни е настроен да консумира череши през пролетта и лятото, затова да не пропускаме сезона, препоръчва диетологът. Ако все пак някой иска да похапва от вкусния плод през цялата година и то – без да брои 70 лв. за килограм, специалистите препоръчват черешите да се замразят, при това бързо. Така запазват 100% от хранителната си стойност.

Kакво трябва да знаем за подаграта
Правилна диета, упражнения и терапия могат да облекчат симптомите на това хронично заболяване

Позитивната психология в полза на човека
Всяка година традиционно отбелязваме професионалния празник на тези специалисти на 4 април

Не е време нито за диети, нито за преяждане

Мръсният въздух вреди и на кожата

Ръст на усложненията в естетичната дерматология
При ботулиновия токсин е ключово да се знае с какъв продукт работи лекарят, казва д-р Снежана Атанасова

Как да отслабнем здравословно и трайно

Сладък ден на влюбените и за диабетиците

Грижа за суха коса

Как да изберем крем против бръчки през бременността
