Плодове

Хапвайте череши при анемия и артрит

16-06-2017 07:11
Диабетиците да внимават със зрелите, при язва коварни са киселите, предупреждава диетологът доц. Светослав Ханджиев Хапвайте череши при анемия и артрит
Лили
Лили
Войнова
voinova.lili@gmail.com
Черешите са едни от най-вкусните плодове по нашите географски ширини. Заедно с вишните и ягодите и със своите посестрими кайсиите и прасковите, те участват активно в много разтоварващи диети и помагат да се отървем от натрупаните през зимата излишни килограми. Какви са ползите от малките витаминозни „бомбички" и в кои случаи при „хапването им на корем" съществува риск за здравето? Попитахме диетолога доц. Светослав Ханджиев, който е член на ръководството на Европейската академия на науките по хранене.

„Като всички плодове и зеленчуци, черешите са изключително полезни за здравето. Те доставят на организма лесно усвоими въглехидрати, витамини (А, В, С и Р) и минерали (калий, натрий, желязо, магнезий, фосфор). Намаляват теглото, подобряват обменните процеси, добри са за мозъка и сърдечно-съдовата система. Помагат и при анемия. Оказват общо укрепващо действие на организма. Плодът подобрява перисталтиката и се препоръчва при запек. Има и диуретично действие. Черешите са полезни за зрението, защото витамин А участва в синтеза на бетакаротина. Богати са също на антиоксиданти, затова се препоръчва да се консумират в сурово състояние, а не като компот с добавена захар. Черешата е част от традиционното българско хранене, защото точно по това време човек е необходимо да навакса загубите от редица хранителни вещества“, обяснява доц Ханджиев. И допълва, че този плод е подходящ за млади и стари. 

ВИЗИТКА

Доц. Светослав Ханджиев е един от най-популярните и уважавани диетолози у нас. Той е изпълнителен член на ръководството на Европейската академия на науките по хранене. Основател и почетен председател на Българската асоциация за изследване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания "Акад, Ташо Ташев". Автор е на близо 300 научни публикации и 13 книги.

Особено добър ефект има при пациенти със ставни страдания. „Препоръчваме ги в диетите на болните от възпалителни заболявания и подагра, защото те

намаляват образуването на пикочна киселина

казва специалистът. Черешите съдържат доста вещества с антивъзпалително действие, които облекчават болките при артрит и други заболявания на костите. Сокът им помага за бързото възстановяване на организма след физическо натоварване. Антимикробното действие пък се използва за профилактика на

възпаленията в устната кухина. „Като похапвате от сладкия плод през пролетта и лятото, си осигурявате имунитет през зимата“, усмихва се лекарят.

Диетолозите препоръчват черешите и като средство за превенция на ракови заболявания, тъй като зрелите плодове съдържат антоцианини и цианидин, които имат мощно антиоксидантно действие. Изненадващо е, че в черешите и вишните се открива и

естествен мелатонин, който осигурава здравословен сън

без стресови събуждания през нощта. Хормонът допринася за по-лесното заспиване и най-важното – сутрин човек се събужда отпочинал.

„Има обаче една въпросителна – всички ли череши могат да се консумират от всички хора? Към въпроса може да се добави и удивителна за хората с диабет и предразположените към заболяването“, казва доц. Ханджиев. И препоръчва пациентите с висока кръвна захар да бъдат много внимателни при консумацията на най-хубавите, зрели, черни череши, защото те съдържат много въглехидрати и това ги поставя в списъка на храните с висок гликемичен индекс. Освен това на базата на липогинезата, захарта се преобразува в тлъстини. „При тези хора ние съветваме да използват незрелите череши и то – в ограничени количества,“ казва лекарят.

С внимание към черешите трябва да подхождат и пациентите със стомашни заболявания – гастрити, язви. Те пък трябва да се откажат от киселите. Да похапват сладки плодове и то – след хранене. Черешите

не са ярки алергени като ягодите

но въпреки това е възможно при някои хора да се получи някаква алергична реакция. Тогава е добре да се обърнете към специалист, за да прецени как да се реши проблема, категоричен е доц. Ханджиев. Организмът ни е настроен да консумира череши през пролетта и лятото, затова да не пропускаме сезона, препоръчва диетологът. Ако все пак някой иска да похапва от вкусния плод през цялата година и то – без да брои 70 лв. за килограм, специалистите препоръчват черешите да се замразят, при това бързо. Така запазват 100% от хранителната си стойност. 



Kакво трябва да знаем за подаграта

Kакво трябва да знаем за подаграта

Правилна диета, упражнения и терапия могат да облекчат симптомите на това хронично заболяване

Позитивната психология в полза на човека

Позитивната психология в полза на човека

Всяка година традиционно отбелязваме професионалния празник на тези специалисти на 4 април

Не е време нито за диети, нито за преяждане

Не е време нито за диети, нито за преяждане

Намалете мазнините, Oмега 3 са за предпочитане, много е важна подкрепата с витамин Д в този период, казва проф. Донка Байкова
Мръсният въздух вреди и на кожата

Мръсният въздух вреди и на кожата

Гел лакът и изкуствените нокти могат да отключат контактен дерматит, не забравяйте крема за слънце в планината, казва доц. Жана Казанджиева
Ръст на усложненията в естетичната дерматология

Ръст на усложненията в естетичната дерматология

При ботулиновия токсин е ключово да се знае с какъв продукт работи лекарят, казва д-р Снежана Атанасова

Как да отслабнем здравословно и трайно

Как да отслабнем здравословно и трайно

С протеини хабим двойно повече енергия, отколкото приемаме, вечер не бива да ядем въглехидрати, съветва проф. Донка Байкова
Сладък ден на влюбените и за диабетиците

Сладък ден на влюбените и за диабетиците

Тези пациенти могат да заменят захарта със стевия, еритрол или сироп от агапе, казва д-р Станимира Станчева-Василева
Грижа за суха коса

Грижа за суха коса

Маската за коса остава универсалното средство за профилактика и лечение на този проблем, категорични са експерите
Как да изберем крем против бръчки през бременността

Как да изберем крем против бръчки през бременността

Козметиката трябва да е съобразена с нуждите на вашата кожа, а безопасните съставки включват витамин Е, розово масло, екстракт от лайка, пантенол или витамин С
На море с рецепта от доктор

На море с рецепта от доктор

Медиците в Канада предписват часове сред природата, тази година дават на пациентите карти за пропуск в 80 обекта
1 2 3 4 5 ... 9 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юни 2025 Предишен Следващ
Close Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки. Политика за бисквитките Съгласен съм