31 май

“Нуждаем се от храна, не от тютюн”

31-05-2023 06:09
Това е мотото на Световния ден срещу пушенето, който отбелязваме на 31 май“Нуждаем се от храна, не от тютюн”
Clinica.bg

press@clinica.bg
На 31 май май отбелязваме Световния ден без тютюнопушене. Тази година темата е "Нуждаем се от храна, а не от тютюн". Глобалната кампания на СЗО през 2023 г. има за цел да повиши осведомесността за алтернативите на производството на тютюн и да насърчи тютютнопроизводителите да оглеждат земеделски култури за изхранване на населението,.
Разрастващата се продоволствена криза е предизвикана от конфликти и войни, климатични сътресения, както и от икономическите и социалните последици от пандемията от КОВИД-19. Структурните причини, като например изборът на култура, също оказват влияние, а погледът към отглеждането на тютюн разкрива как то допринася за увеличаване на продоволствената несигурност.

В целия свят всяка година

около 3,5 милиона хектара земя се преобразуват за отглеждане на тютюн. Отглеждането на тютюн също така допринася за обезлесяването на 200 000 хектара годишно. Освен това то изисква интензивно използване на пестициди и торове, които допринасят за деградацията на почвата.

Земята, използвана за отглеждане на тютюн, има по-малък капацитет за отглеждане на други култури, като например храни, тъй като тютюнът изчерпва почвеното плодородие.

 

Необходимо спешно да се предприемат

 

законови мерки за намаляване на отглеждането на тютюн и да се помогне на земеделските стопани да се насочат към производството на алтернативни хранителни култури. Тютюневата индустрия често се изтъква като защитник на поминъка на тютюнопроизводителите, но това е далеч от истината. Интензивната работа с инсектициди и токсични химикали по време на отглеждането на тютюн допринася за това много земеделски производители и техните семейства да страдат от лошо здраве. Освен това несправедливите договорни споразумения с тютюневите компании водят до обедняването им, а детският труд, който често е вплетен в отглеждането на тютюн, пречи на правото на образование и е нарушение на правата на човека.

 

Тютютнопушенето има безспорни вреди

 

за здравето на човека. По данни на Националното проучване на НЦОЗА от 2020 г. 39.4% от възрастното население и 31.4% от 15-19-годишните в страната употребяват тютюн. Основната част от анкетираните пушачи употребяват бездимни тютюневи изделия, наргиле и електронни цигари вкъщи (44.7%), като делът им нараства няколко пъти с възрастта. На пасивно пушене в дома си са изложени 53.7% от анкетираните.

Както clinica писа на 31 май на стадион „Академик" от 19 часа ще се проведе и благотворителен концерт „За живот без тютюнев дим". Със събраните средства ще се подпомогне възстановяването на храм „Св. Мина" в столичния район „Слатина".


Безплатни дентални прегледи в София

Безплатни дентални прегледи в София

Те ще се извършват от д-р Константин Димов и други медици от Клиниката по лицево-челюстна хирургия и оториноларингология в УМБАЛ „Св. Анна"
Безплатни прегледи в Русе и Разград

Безплатни прегледи в Русе и Разград

На 28 септември проф. Добрин Василев ще консултира в "Медика Кор", а на следващия ден кардиолози от болницата ще мерят кръвно в мобилен пункт
Форум за психичното здраве в Брюксел

Форум за психичното здраве в Брюксел

Конференцията на високо равнище се организира от ЕК по повод Световния ден на 10 октомври
Безплатни изследвания във ВМА

Безплатни изследвания във ВМА

Те ще се извършват днес на 25 септември по повод Световния ден на белия дроб, съобщиха от болницата
Сгради светват в червено в Деня на сърцето

Сгради светват в червено в Деня на сърцето

Той е на 29 септември, тогава започва и националната информационна кампания на Дружество на кардиолозите в България, която предвижда редица инициативи
Честит празник магистър-фармацевти!

Честит празник магистър-фармацевти!

Днес отбелязваме Световния ден, посветен на тези специалисти, в ход е и кандидатстването за ежегодната стипендия на съсловната организация
Старт на първия мобилен пункт за кръводаряване

Старт на първия мобилен пункт за кръводаряване

Той се намира във Варна, а официалното му откриване ще бъде в събота, съобщиха от кампанията "Аз вярвам и помагам"
БЧК с младежки фестивал в София

БЧК с младежки фестивал в София

Проявата е под надслов "Да бъде мир и здраве" и ще се проведе на 21 септември в Южния парк, съобщиха организаторите
Чилова академия

Чилова академия

Тя ще се проведе между 20-22 октомври, организира я Районна Лекарска Колегия – Смолян и МБАЛ "Д-р Братан Шукеров"
Безплатни прегледи на сърце в София

Безплатни прегледи на сърце в София

Те се организират в УМБАЛ „Царица Йоанна" – ИСУЛ на 29 септември
1 2 3 4 5 ... 219 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какви са очакванията ви от Методиката на МЗ за изработване на нова здравна карта?

Септември 2023 Предишен Следващ