In memoriam

Напусна ни Иван Черноземски

28-05-2023 11:32
Той бе не само бащата на българската онкология, но и едно от най-светлите имена в здравеопазването ни, на добър път, Професоре!Напусна ни Иван Черноземски
Clinica.bg

press@clinica.bg

Напусна ни едно от най-светлите имена в българското здравеопазване - проф. Иван Черноземски. Всеки, който иска да го изпрати по вечния му път, ще може да го направи на 30 май, от 11 ч. в Църквата "Св. Седмочисленици" в София. Това съобщи за clinica синът му Николай Черноземски.

Проф. Черноземски ни напусна на 90 години, оставяйки след себе си незабравима диря в българското здравеопазване. Той бе бащата на онкологията у нас, посвети живота си на борбата с коварната болест като учен, лекар и администратор.


Роден е на 17 февруари 1993 г. в София.

Професионалният си път започва като участъков лекар пртез 1957 г. Следва аспирантура в Института по онкология, а от 1964 г. вече е и научен сътрудник. През 1984 г. става професор, а от 1987 г. до 2000 г. с известно прекъсване е директор на Националния онкологичен център, сега - УСБАЛО. В периода 1990-1991 г. е министър на здравеопазването.


Публикува над 250 научни статии в


различни медицински издания. Сферите на научния му интерес са химически канцерогени, онкоепидемиология и рискови фактори, клетъчна биология, диференциация при неопластична прогресия и други. Той е експерт към Световната здравна организация, както и вицепрезидент на Европейското бюро на СЗО през 1991-1992.


Проф. Черноземски посвети живота си


на борбата с рака във всеки един възможен аспект. Той не само се опита да победи коварната болест чрез науката, както и да направи по-дружелюбна онкологичната система за пациентите в България, но и да отстоява високи морални и хуманни принципи, които днес изглеждат загубени. Добрата дума и смелостта, които вдъхва на болните и колегите си са пословични, те са неизменна част от неговото ежедневие, редом с активната му гражданска позиция, която заема, за да осигури лекарства за нуждаещите се в годините, когато бяха дефицитни.


Животът и делото му могат да са


пример за всички, решили да посветят съдбата си на медицината или на българското здравеопазване. Урокът, който проф. Черноземски оставя след себе си е недвусмислен - за да бъдеш добър лекар и администартор, първо трябва да бъдеш Човек.


Светъл път, Професоре и поклон пред паметта Ви!


Почина проф. Тихомир Даскалов

Почина проф. Тихомир Даскалов

Поклонението ще бъде в понеделник, в храм "Свети Седмочисленици", съобщиха от ДКБ
Почина доц. Христо Ганчев

Почина доц. Христо Ганчев

Внезапно ни напусна многоуважаемият лекар, преподавател, общественик и приятел, съобщиха от МУ-Варна
Почина проф. Асен Жабленски

Почина проф. Асен Жабленски

Той е световно признат учен, бил е ръководител на епидемиологични проучвания на Световната здравна организация, съобщиха от УМБАЛ „Александровска"
Почина д-р Любомир Попов

Почина д-р Любомир Попов

Той бе невролог с 34-годишен трудов стаж в УМБАЛ „Александровска", утвърден и уважаван клиницист и високо ерудиран преподавател, казаха за него от лечебното заведение
Напусна ни д-р Люба Шишкова

Напусна ни д-р Люба Шишкова

Тя бе един от любимите лекари на софиянци, отиде си след кратко боледуване, съобщиха близките й

Напусна ни д-р Станю Янков

Напусна ни д-р Станю Янков

Той беше един от най-добрите общи хирурзи в страната, изключително добър човек и лекар с огромно сърце, обичан и почитан от многобройните си пациенти, казаха от МБАЛ-Ихтиман
 Почина проф. Мариана Арнаудова

Почина проф. Мариана Арнаудова

Тя бе началник клиника и ръководител на направление психиатрия в УМБАЛ „Св. Марина" – Варна
Напусна ни проф. Петър Учиков

Напусна ни проф. Петър Учиков

Достойният му живот е пример за хуманност и отдаденост на лекарската мисия и клетва, казаха за него от МУ-Пловдив
Почина д-р Светлозар Аврамов

Почина д-р Светлозар Аврамов

С огромна болка и прискърбие посрещнахме новината за кончината му - оториноларинголог с над 30-годишен опит, казват от БЛС
Почина д-р Наташа Петкова

Почина д-р Наташа Петкова

Тя бе специалист по вътрешни болести, общопрактикуващ лекар и общественик в Сливен
1 2 3 4 5 ... 22 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юли 2024 Предишен Следващ