Коментар

Искаме 30% увеличение на заплатите в НОИ

23-05-2023 06:21
Служителите дават срок до 10 юни, когато трябва да е налице новият бюджет, не се ли случи, започват стачки, казва Кремена Атанасова Искаме 30% увеличение на заплатите в НОИ
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
Над 2200 работници и служители на НОИ ще излязат на предупредителна стачка на 25 май, от 10.00 до 11.00 часа. Освен в централата, тя ще се проведе и във всички поделения в страната. Тя е с искане на увеличаване на заплатите. Как ще се процедира при положение, че все още няма нов държавен бюджет, възможно ли е институтът да спре работа ефективно и за неопределено време. Това попитахме Кремена Атанасова. Тя е председател на Синдиката на административните служители в КТ „Подкрепа".
Исканията на хората са ясни, те са ясно формулирани. Те искат 30-процентно увеличение на фонд „Работна заплата" в новия бюджет, като увеличението на възнагражденията им бъде със задна дата.

То следва да бъде по механизъм, съгласуван

и одобрен от синдикалните организации с оглед на това да не се увеличават процентно заплатите и тези с високите да получат пак повече пари. Трябва да бъде изработен и приет такъв, който да удовлетворява и да е солидарен към възможно най-много хора, работещи в системата на НОИ. В нея са нает над 3 500 души.

 

За последен път парите им бяха увеличени

 

през миналата година с актуализацията на бюджета в размер до 8 на сто. Някои от служителите, основно в териториалните поделения из страната, получиха увеличение от 3-4-5 процента, което е крайно недостатъчно при една заплата от 1 200 – 1 300 лева. Реално те са вземи между 50 и 100 лева на фона на 26% инфлация. Повече от ясно е, че това е крайно недостатъчно.

 

Повишаването на заплатите без да бъде

 

приет нов бюджет е невъзможно – нещо, което е ясно на всички. Исканията са изпратени с писмо до председателя на НОИ , министъра на финансите Росица Атанасова Велкова-Желева, вицепремиерът и министър на труда и социалната политика и председателя на Надзорния съвет на института Лазар Лазаров. Ясно е, че трудовите възнаграждения не могат да бъдат увеличени в момента, тъй като няма бюджет. Затова и нашите усилия са насочени към тези, от които зависи неговото приемане да бъдат достатъчно разумни и да предвидят необходимите средства за повишаване на заплатите.

 

Законът за бюджета е удължен до 10 юни.

 

Политиците заявяват, че няма ли нов, няма да има пенсии, заплати, помощи и т.н. Очевидно е, че такъв трябва да бъде приет. В него трябва да бъдат предвидени достойни възнаграждения на всички, които работят в администрацията. НОИ не прави изключение. Затова, подготвяме предупредителна стачка на 25 май. Даваме срок до приемането на бюджета до 10 юни. След тази дата работещите там ще вземат решение, как да продължат и дали тя да не бъде ефективна. Това зависи изцяло от тях.

 

Ние, като синдикалисти, като виждаме

 

нагласата у хората, не мислим, че те са склонни да се откажат от исканията си.

На някои места нещата с увеличението на заплатите предвид инфлацията стои по друг, по-благоприятен начин за работещите. Например, през миналата година за тези в НЗОК успяхме да извоюваме увеличение на заплатите в размер на 270 лева на всички служители и работници в системата на касата, в т.ч. и на районните каси. Така, благодарение на самите хора възнагражденията им нараснаха с еднаква сума по време на актуализацията.

 

Както е известно, бюджетът й е отделен

 

от този на държавата. Исканията сега са за ново увеличение от 15 на сто на фонд „Работна заплата", за да може заплатите и там да не изостават, и да се налага след една година там отново да вдигат стачки. Управляващите трябва да помислят за цялата държавна администрация.


13.8% ръст на разходите за труд

13.8% ръст на разходите за труд

С толкова са се увеличили те за един отработен час за второто тримесечие на 2023 г., спрямо същия период на 2022 г.
1500 лв. за сестрите в яслите в Шумен

1500 лв. за сестрите в яслите в Шумен

Увеличение от 50 лв. е договорено, ще стане факт с Анекс към КТД, който предстои да бъде подписан
Отпуснаха парите за по-високите заплати

Отпуснаха парите за по-високите заплати

Правителството гласвува 30 млн. за РЗИ и Сешна помощ, 16 млн. за университетите и 4 млн. за общините

Финансова подкрепа за шефове и безработни

Финансова подкрепа за шефове и безработни

Това е шанс за хората, останали извън пазара на труда, да намерят своето трайно работно място, като се включат в субсидирана заетост
27.5% ръст на разходите за пенсии

27.5% ръст на разходите за пенсии

Средният им размер за стаж и възраст се е повишил с над 23% за година, показват данните на НОИ
Грижи в дома за 154 214 души

Грижи в дома за 154 214 души

Възрастни и хора с увреждания са получили патронажната подкрепа по ОП "Развитие на човешките ресурси" 2014-2020 г., казват от социалното министерство
5.3% е безработицата през август

5.3% е безработицата през август

Тя е с 0.1% по-висока спрямо юли, същевременно се увеличават обявите за заетост, отчитат от ресорната агенция
175 879 семейства с помощи за ученици

175 879 семейства с помощи за ученици

Подпомагането вече им е отпуснато, а кандидатстването за него продължава до 15 октомври, казва Иванка Шалапатова
Инфлацията пак се забави

Инфлацията пак се забави

След като през юли цените отново тръгнаха нагоре, през август тя се намали до 0.4% на месечна база, лекарствата са поскъпнали с 0.8%, показват данните на НСИ
Допълнителните 148 лв. за отопление след 20 септември

Допълнителните 148 лв. за отопление след 20 септември

С такава сума ще бъдат подпомогнати 320 хил. семейства с деца, казва зам.-директора на АСП Таня Михайлова
1 2 3 4 5 ... 77 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какви са очакванията ви от Методиката на МЗ за изработване на нова здравна карта?

Септември 2023 Предишен Следващ