Коментар

Искаме 30% увеличение на заплатите в НОИ

23-05-2023 06:21
Служителите дават срок до 10 юни, когато трябва да е налице новият бюджет, не се ли случи, започват стачки, казва Кремена Атанасова Искаме 30% увеличение на заплатите в НОИ
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
Над 2200 работници и служители на НОИ ще излязат на предупредителна стачка на 25 май, от 10.00 до 11.00 часа. Освен в централата, тя ще се проведе и във всички поделения в страната. Тя е с искане на увеличаване на заплатите. Как ще се процедира при положение, че все още няма нов държавен бюджет, възможно ли е институтът да спре работа ефективно и за неопределено време. Това попитахме Кремена Атанасова. Тя е председател на Синдиката на административните служители в КТ „Подкрепа".
Исканията на хората са ясни, те са ясно формулирани. Те искат 30-процентно увеличение на фонд „Работна заплата" в новия бюджет, като увеличението на възнагражденията им бъде със задна дата.

То следва да бъде по механизъм, съгласуван

и одобрен от синдикалните организации с оглед на това да не се увеличават процентно заплатите и тези с високите да получат пак повече пари. Трябва да бъде изработен и приет такъв, който да удовлетворява и да е солидарен към възможно най-много хора, работещи в системата на НОИ. В нея са нает над 3 500 души.

 

За последен път парите им бяха увеличени

 

през миналата година с актуализацията на бюджета в размер до 8 на сто. Някои от служителите, основно в териториалните поделения из страната, получиха увеличение от 3-4-5 процента, което е крайно недостатъчно при една заплата от 1 200 – 1 300 лева. Реално те са вземи между 50 и 100 лева на фона на 26% инфлация. Повече от ясно е, че това е крайно недостатъчно.

 

Повишаването на заплатите без да бъде

 

приет нов бюджет е невъзможно – нещо, което е ясно на всички. Исканията са изпратени с писмо до председателя на НОИ , министъра на финансите Росица Атанасова Велкова-Желева, вицепремиерът и министър на труда и социалната политика и председателя на Надзорния съвет на института Лазар Лазаров. Ясно е, че трудовите възнаграждения не могат да бъдат увеличени в момента, тъй като няма бюджет. Затова и нашите усилия са насочени към тези, от които зависи неговото приемане да бъдат достатъчно разумни и да предвидят необходимите средства за повишаване на заплатите.

 

Законът за бюджета е удължен до 10 юни.

 

Политиците заявяват, че няма ли нов, няма да има пенсии, заплати, помощи и т.н. Очевидно е, че такъв трябва да бъде приет. В него трябва да бъдат предвидени достойни възнаграждения на всички, които работят в администрацията. НОИ не прави изключение. Затова, подготвяме предупредителна стачка на 25 май. Даваме срок до приемането на бюджета до 10 юни. След тази дата работещите там ще вземат решение, как да продължат и дали тя да не бъде ефективна. Това зависи изцяло от тях.

 

Ние, като синдикалисти, като виждаме

 

нагласата у хората, не мислим, че те са склонни да се откажат от исканията си.

На някои места нещата с увеличението на заплатите предвид инфлацията стои по друг, по-благоприятен начин за работещите. Например, през миналата година за тези в НЗОК успяхме да извоюваме увеличение на заплатите в размер на 270 лева на всички служители и работници в системата на касата, в т.ч. и на районните каси. Така, благодарение на самите хора възнагражденията им нараснаха с еднаква сума по време на актуализацията.

 

Както е известно, бюджетът й е отделен

 

от този на държавата. Исканията сега са за ново увеличение от 15 на сто на фонд „Работна заплата", за да може заплатите и там да не изостават, и да се налага след една година там отново да вдигат стачки. Управляващите трябва да помислят за цялата държавна администрация.


E-трудовата книжка мина на първо четене

E-трудовата книжка мина на първо четене

Да се създаде електронен регистър на заетостта, който да се поддържа от НАП, предлагат от ПП-ДБ
До 90 000 лв. за проекти за хора с увреждания

До 90 000 лв. за проекти за хора с увреждания

Те са за заетост, финансирането е от ресорната агенция, срокът за кандидатстване е до 20 юни, казаха оттам
Работещи в НОИ излязоха на стачка

Работещи в НОИ излязоха на стачка

Акцията се проведе в централното управление и териториалните поделения на института
Над 2200 работещи в НОИ на стачка

Над 2200 работещи в НОИ на стачка

Тя ще е предупредителна, служители от цялата страна ще излязат за един час на 25 май, настояват за ръст на заплатите, казват от КТ "Подкрепа"
12.4% от безработните са висшисти

12.4% от безработните са висшисти

Заетите у нас през първото тримесечие се увеличават с 2.1%, спрямо същия период на миналата година, показват данните на НСИ
По-малки помощи за 158 деца без ваксини

По-малки помощи за 158 деца без ваксини

По-голям е бил броят на социално слабите семейства с намалена подкрепа заради малчугани, които не са посещавали училище

По-малко безработни в бюрата по труда

По-малко безработни в бюрата по труда

Регистрираните през април са с 2.5% по-малко, спрямо март, казват от Агенцията по заетостта
Инфлацията се забави до 11.6% годишно

Инфлацията се забави до 11.6% годишно

Толкова е тя през април, спрямо същия период на миналата година, показват данните на НСИ
ЕК очаква инфлацията у нас да се забави до 9.4%

ЕК очаква инфлацията у нас да се забави до 9.4%

Това предвижда пролетната прогноза, есенната обаче залагаше по-бърз спад до -7.4% през 2023 г.
Над 57 000 безработни вече са на работа

Над 57 000 безработни вече са на работа

Те са наети от началото на годината досега с подкрепата на Агенцията по заетостта
1 2 3 4 5 ... 69 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Смятате ли, че този път опитът за построяване на Национална детска болница ще се увенчае с успех?

Май 2023 Предишен Следващ