Рестарт

Опит за кабинет с втория мандат

22-05-2023 15:02
Денков и Габриел ще са премиери на ротация, а съдебната реформа, Еврозоната и Шенген ще са приоритети, ако ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ приемат предложениетоОпит за кабинет с втория мандат
Clinica.bg

press@clinica.bg

Редовно правителство с първия мандат няма да има, но за сметка на това вече има идея за такова с втория. Предложението представиха днес кандидатите за премиери на двете най-големи политически сили в страната – ГЕРБ и ПП.

Идеята на Мария Габриел и акад. Николай Денков е да се състави редовен кабинет с мандат поне от 18 месеца и обща управленска законодателна програма. Съставът на правителството ще е максимално близко до вече представеното от ПП-ДБ, а премиерите ще се сменят на 9 месеца.


Първо на поста ще е акад. Денков,


а Габриел ще е вицепремиер, после обратната. Въпреки че подобен формат е компромис и за двете политически сили, той ще позволи да се извършат някои съществени проемни в станата, обясниха двамата автори на идеята.


„След пет поредни избора и в настоящото

НС имаме затруднения да съставим редовен кабинет, което означава, че има опасност да отидем на поредни шести избори. Това означава, че ще има забавяне на важни решения като приемането на бюджета със съответните разходи, пенсии, тавани на заплати, които касаят хората, затова е ясно, че трябва да се търси друго решение", обясни акад. Денков.


Конкретните цели на подобен формат


включват провеждане на Конституционна реформа, която засяга прокуратурата и ВСС, приемане на бюджет с 3% дефицит и без увеличение на данъците, приемане на страната в Шенген и Еврозоната, извършване на нови промени, които да гарантират честни избори, както и такива, които да осигурят навременната смяна на управлението на институциите, където е изтекъл мандата им.


Смятам, че доказахме, че с диалог


и принципи има възможност България да има редовно правителство, с БСП не се получи, очевидно имаме различия, а не сближаване на позициите, обясни Габриел. Тя заяви, че иска да благодари на лидерите на ГЕРБ-СДС за многото отстъпки, така че България да има редовно правителство. Габриел обаче призна, че тепърва с акад. Денков трябва да получат подкрепата от парламентарните групи на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

Новият опит за съставяне на кабинет

от двете най-големи паралментарни сили идва, след веднъж вече се опитаха да намерят общи допирни точки, но с първия мандат. Тогава и двете формации обявиха, че няма как да намерят общ език, камо ли възможност за управление. Как ще се развият нещата сега предстои да стане янсо в следващите дни.

Малко по-късно ръководните органи

на ПП-ДБ потвърдиха позицията си за съставяне на правителство с втория мандат. Коалицията поема отговорността в момент, в който европейското бъдеще на страната е застрашено от безвремието на служебните кабинети, заявиха от двете партии. Самата Габриел при връщането на първия мандат на президента Румен Радев добави, че на този етап тя, акад. Денков и лидерите на двете формации имат ясно виждане за това, че вторият мандат трябва да бъде национален и да търси подкрепата на конституционно мнозинство. Както и да се излъчат министър-председател и зам.-министър председател на ротационен принцип. Очаква се държавинят глава да връчи втория мандат в рамките на следващите дни.


МЗ отново в квотата на ПП-ДБ

МЗ отново в квотата на ПП-ДБ

Имената, които основно се спрягат за наследник на проф. Христо Хинков са две – на проф. Илко Гетов и на Катя Панева

Ротацията пак в ръцете на Денков и Габриел

Ротацията пак в ръцете на Денков и Габриел

Ако се разберат, ще има, заяви днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, а Христо Иванов от ПП-ДБ обяви, че след 6 март искат политиките документално оформени
Премиерът отчете и здравеопазването в борбата с корупцията

Премиерът отчете и здравеопазването в борбата с корупцията

Частните болници бяха задължени да провеждат обществени поръчки, спрени са старите схеми за източване на Здравната каса, каза той, обобщавайки мерките, които кабинетът е предприел

Нямаме промяна в оценката си за проф. Хинков

Нямаме промяна в оценката си за проф. Хинков

Защо в годините се стигна до толкова страшни картини в психиатричните болници, какви законодателни мерки са необходими, има ли механизъм, по който за 2024 г. да се увеличи лекарстводена и хранодена за тях. Това попитахме Деница Сачева.
Проф. Хинков избърза със заявката си

Проф. Хинков избърза със заявката си

Критиките към министрите са много несправедливи, а всъщност те работят за обществото, смята акад. Николай Денков

След ротацията с нов здравен министър

След ротацията с нов здравен министър

Всички са подложени на натиск, но до момента само проф. Христо Хинков е заявил, че ще се оттегли, обясни премиерът

Започват разговорите за ротацията

Започват разговорите за ротацията

Смяна на министри ще има само след оценка на работата им и със съгласието от Николай Денков и Мария Габриел

Рокади само с oдобрението на Денков и Габриел

Рокади само с oдобрението на Денков и Габриел

Това е договорката, ако някой иска да я променя, разбира се трябва да се обоснове, каза министър-председателят при посещението си в Монтана
Оставката за здравния министър е морален въпрос

Оставката за здравния министър е морален въпрос

Ако се смени името на „Проф. Ал. Чирков", можем да очакваме нов скандал като този с Пирогов, не разбирам защо МЗ хаби енергия за това, казва проф. Андрей Чорбанов

Министър Хинков не се справя

Министър Хинков не се справя

Колкото до позицията на МС и на ПП-ДБ за оставката му - в такава ситуация е нормално да се изчака страстите да спаднат и да се вземе правилното решение, казва доц. Васил Пандов

1 2 3 4 5 ... 31 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Има ли недостиг на инсулин в аптеките?

Март 2024 Предишен Следващ