Коментар

Искаме информация в реално време за дефицита

18-05-2023 12:00
Лекарите не знаят какви лекарства липсват, а не всяко е заменяемо и добро за пациента, казва д-р Филип АлексиевИскаме информация в реално време за дефицита
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
Хората с епилепсия в страната отново останаха без важни лекарства. Затова Асоциацията на родителите на деца с епилепсия и невролози ще подготвят поредния сигнал до здравната комисия в парламента, МЗ, НЗОК и Изпълнителната агенция по лекарствата. Какви въпроси ще поставят на властта и какви са исканията им. Това попитахме д-р Филип Алексиев. Той е завеждащ Отделението по интензивно лечение на неврологично болни в УМБАЛ „Света Анна"-София.
Ние, лекарите невролози, не знаем в реално време какви лекарства липсват. Поставени сме пред свършен факт. Към момента, например, в аптечната мрежа няма окскарбазепин и карбомазепин. Има проблеми и с валпроевата киселина.

Няма начин, по който да разберем

дали едно лекарство ще липсва или не. Като ми звъннат един, двама, трима, на които съм предписал един или друг медикамент, и ми кажат, че го няма, тогава аз и колегите разбираме, че в момента той е дефицитен. Не сме наясно дали просто я няма дадена партида, дали фирмата е продала продукта на друга, която трябва да го пререгистрира, за което се изисква време. От там нататък работим, а пациентите живеят в обстановка на несигурност.

 

Не от сега липсват и медикаменти,

 

от които имаше по два-три взаимозаменяеми, сега имаме само по един. Не минава време и се появява проблем с липсата на валпроева киселина. Още преди няколко години от Асоциацията на родителите на деца с увреждания (АРДЕ) алармираха за проблема, но от МЗ им отговориха, че има заменяеми медикаменти. Ние обаче говорим не само за взаимозаменяеми, а за това, че изчезнаха оригиналните препарати на повечето от антиепилептиците, а те са най-добрите лекарства.

 

Появиха се генеричните, т.е. молекулата

 

вече не е защитена патентно и другите фирми могат да правят съответното лекарство. Това не е лошо и има икономически ефект, но с тях не винаги се постига най-доброто за пациента. Проблемите са, че ние лекарите не знаем какво се случва с дадения медикамент – дали ще го има или няма да го има. Например, валпроевата киселина, която също се случва да изчезва, в България е под формата на два медикамента, но те не са напълно заменяеми.

 

Те се използват не само при епилептици,

 

но и в невропсихиатрията. Налага се да работим с това, което има, като наличност, в момента. Заменяме един медикамент с друг, който може да е сходен по действие, но не е на 100% съвместим. Има много показатели за въздействието на самата молекува върху организма. Нещата са много по-сложни от това да сменим едно лекарство с друго. Не по-малък проблем е, че много от медикаментите в чужбина в България все още ги няма.

 

Или се появяват за малко, а после изчезват

 

заради малкия пазар у нас, защото фирмите нямат интерес, или въобще не се внасят. Това не мога да го разбера при положение, че все пак, сме членове на Европейския съюз. Затова, първо трябва да се даде гласност на тези неща. Необходимо е ние, лекарите, да знаем с какви опции разполагаме. Аз съм работил и в Чехия, и в Швейцария, и съм наясно, че когато има желание, медикаменти има. Въпросът не е само на пари.

 

Ето защо, заедно с АРДЕ, ще поставим

 

тези въпроси до здравната комисия в парламента, Министерството на здравеопазването, Националната здравноосигурителна каса и Изпълнителната агенция по лекарствата. Предложенията ни са да има правила, на които ние, лекарите, можем да се опрем в ситуации на дефицит. Да има регистър или система, от която ние да се информираме какво има в аптечните складове и какво липсва, като се дава информация от кога до кога се очаква да продължи дефицитът. Да има по-точна координация между различните институции и да бъдем уведомявани ние, лекарите. Сега такава няма. Тези въпроси ще поставим в нашите искания.


Технологиите отместват фокуса от човека

Технологиите отместват фокуса от човека

Миналата седмица бяха отбелязани 125 години от рождението на проф. Константин Чилов. Остана ли човещина в обществото и в медицината ни, защо и как времената се промениха, какво ни чака в бъдещето, попитахме проф. Михаил Боянов.

Драмата с Майчин дом продължава

Драмата с Майчин дом продължава

Медиците от Клиниката по анестезиология поискаха оставката на ръководството, иначе напускат болницата в понеделник

Отмениха правилника за Централната комисия по етика

Отмениха правилника за Централната комисия по етика

Решението на кабинета е заради отменени текстове в Закона за лекарствата, на базата на които тя е функционирала
Бюджетът бави договорите за отстъпки с фармата

Бюджетът бави договорите за отстъпки с фармата

Компаниите, които не са ги подписали, а без тях бюджетът на касата няма да стигне с над 500 млн. лв.

Кабинетът готов с удължаването на бюджета

Кабинетът готов с удължаването на бюджета

С проектозакона се осигурява възможност за извършване на разходи, съобразени с влезли в сила промени за допълнителни или намалени средства

Липсват медицински стандарти в 7 специалности

Липсват медицински стандарти в 7 специалности

Причината е, че те са отменени от ВАС, а нови и досега не са приети, от МЗ готвят актуализация на четири други

МЗ ще помага и за детската болница в Бургас

МЗ ще помага и за детската болница в Бургас

Тази в София вече има одобрен подробен устройствен план, похвали се здравният министър Асен Меджидиев

Аптеките у нас са повече от нужното

Аптеките у нас са повече от нужното

Заради високия им брой, специалистите не стигат за всички, въпреки че броят им е над средния за ЕС, казва маг. фармацевт Светослав Крумов

Депутатите с 29 въпроса към здравния министър

Депутатите с 29 въпроса към здравния министър

Сред тях е и темата за остойностяването на медицинския труд, която д-р Асен Меджидиев обеща да направи

10 препоръки за недостига на лекарства

10 препоръки за недостига на лекарства

ЕМА публикува ръководство за предотвратяване дефицита на медикаменти и намаляване на въздействието му
1 2 3 4 5 ... 198 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Юни 2023 Предишен Следващ