Наука

Изграждат 9 лаборатории в МУ-Варна

17-05-2023 17:19
Университетът стартира мащабна международна научноизследователска програма на ЕС за повишаване на транслационните постижения в медицината Изграждат 9 лаборатории в МУ-Варна
Clinica.bg

press@clinica.bg
Девет нови научноизследователски лаборатории ще бъдат изградени в МУ-Варна. Това ще стане възможно чрез мащабна международна научноизследователска програма на ЕС за повишаване на транслационните постижения в медицината, която стартира висшето училище. Финансирането от 28 млн. лв. е от Европейския съюз чрез Националния план за възстановяване и устойчивост на България.
МУ-Варна ще реализира програмата в партньорство с научноизследователски екипи от Италия, Германия, Дания, Швеция и Франция.

Висшето училище ще изпълнява

научноизследователска програма в приоритетните области „Храни и хранене", „Невронауки", „Регенеративна медицина и имплантология" и „Онкология", подчерта заместник-ректорът по „Научна дейност" проф. Христина Групчева. Тя допълни, че вече са сформирани 6 лидерски групи от учени на МУ-Варна. Към екипите са привлечени и чуждестранни изследователи.

В област „Храни и хранене" учените

ще насочат своята изследователска работа към идентифицирането на нови биомаркери за кардиометаболитни заболявания; изолиране на биоактивни вещества с естествен произход, имащи потенциал за контрол и профилактика на хронични незаразни болести; създаване на нови мултифункционални хранителни добавки на базата на биологично активни вещества.

В областта „Невронауки" приоритетите са

 разработка на програми, изследващи хранителния статус на деца с най-честите непропсихиатрични разстройства; нови данни за молекулните механизми за развитие на кората на мозъка; нови методи за лечение на обструктивна сънна апнея. Приоритетни за екипа от направление „Регенеративна медицина и имплантология" ще бъдат създаването на импланти в областта на стоматологията, ортопедията и офталмологията; култивиране на лимбални стволови клетки за възстановителни цели; създаване на платформа за изпитване на лекарства, медицински изделия и други методики върху клетъчни култури.

 

В област „Онкология" насочеността

 

е към създаване на нови подходи към ранната диагностика на ракови заболявания чрез течни биопсии; иновативна образна диагностика при рак на гърдата; създаване на прототип на система за 3D микрорентгенови изображения за ранна образна диагностика.

В рамките на програмата са сформирани и 3 научни групи с лидери от изследователски организации в чужбина, като в тези екипи ще участват и учени от МУ-Варна. Ще бъдат изградени и 9 научноизследователски лаборатории. Част от апаратурата за реализацията на проектите е налична, а останалата ще бъде закупена със средства по проекта.


Моят призив към вас е „Не се отказвайте

Моят призив към вас е „Не се отказвайте"

Пожелавам ви да запазите поне част от своя първоначален ентусиазъм, каза на студентите акад. Лъчезар Трайков
Откриха нов корпус в МУ-Пловдив

Откриха нов корпус в МУ-Пловдив

Той е на 7 етажа с 46 учебни зали, на тържествената церемония присъстваха здравният министър проф. Христо Хинков и образователният проф. Галин Цоков
МУ-София посреща 1170 първокурсници

МУ-София посреща 1170 първокурсници

Новата академична година Медицинския университет в столицата се открива днес, сред гостите ще са вицепрезидентът Илияна Йотова и образователният министър проф. Галин Цоков
Признание за Симулационния център на МУ-Пловдив

Признание за Симулационния център на МУ-Пловдив

МСТЦ беше реакредитиран от Американския колеж по хирургия за следващите пет години
МУ–Пловдив и „Асен Златаров

МУ–Пловдив и „Асен Златаров" с меморандум

Той е за сътрудничество и бе подписан от ректорите проф. Мариана Мурджева и проф. Христо Бозов.
НСА попълни приема за сестри

НСА попълни приема за сестри

Всичките 50 места за първокурсници са запълнени, днес започна новата академична година
149 лекари по дентална медицина се дипломираха

149 лекари по дентална медицина се дипломираха

Те завършиха образованието си в МУ-София, отличниците сред тях са седем
820 първокурсници в МУ-Пловдив

820 първокурсници в МУ-Пловдив

Те са държавна поръчка, а новата академична година се открива днес, за първи път по време на тържеството, ще се проведе „Церемония на бялата манта
600 лв. такса за сестрите в НСА

600 лв. такса за сестрите в НСА

Толкова е тя годишно за следване в бакалавърска степен, утвърждава се сега заради по-късната акредитация
Учебниците до 7 клас в дигитална раница

Учебниците до 7 клас в дигитална раница

57 хиляди деца ще прекрачат прага на училището за първи път на 15 септември, съобщи премиерът акад. Николай Денков
1 2 3 4 5 ... 85 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какви са очакванията ви от Методиката на МЗ за изработване на нова здравна карта?

Септември 2023 Предишен Следващ