12 препоръки за здравословно хранене

През последните години затлъстяването се превръща в епидемия не само сред възрастното население, но и сред децата в Европа. Според данни на Световната здравна организация в повечето европейски страни между 30 и 80% от хората са с наднормено тегло, а от децата с наднормено тегло са средно 20%. Затлъстяването е резултат от нарушен енергиен баланс – съотношението между енергийната стойност на храната и енергоразхода на човека. Спазването на този баланс е от огромно значение за подобряване на здравните показатели и повишаване качеството на живот.
До какви рискове води
При хората с наднормено тегло се наблюдава повишен риск от сърдечно-съдови заболявания, появата и развитието на диабет тип 2, болести, свързани с обмяната на веществата, хипертония, атеросклероза, ставни заболявания, репродуктивни проблеми и преждевременна смърт. Повишената консумация на храна, особено по - богатата на калории, в съчетание с ниската физическа активност водят до негативни резултати.
Фактори за развитие на затлъстяването
- Генетични фактори: родител със затлъстяване;
- Физиологични фактори: нарушенията в обмяната на мастната тъкан, хормонални промени и други;
- Психологически фактори: хората с неовладени емоционални състояния;
- Медикаменти: приемът на някои медикаменти се свързва с увеличение на телесната маса: антидепресанти, антиконвулсанти, някои медикаменти, използвани в лечението на диабет, някои хормонални препарати, кортикостероиди и други;
- Фактори на средата: често е налице неблагоприятна среда на живот, свързана пряко с водене на нездравословен начин на живот. Примери за това са състава и качеството на храната, отсъствието на достъпни съоръжения за спорт, стадиони и велосипедни алеи.
Методи за диагностика и оценка на затлъстяването
- Индексът на телесната маса /ИТМ/ е общоприет показател, използван за оценка на затлъстяването. Той се изчислява като се раздели теглото в килограми на ръста в метри на квадрат: ИТМ=кг/м²;
- Обиколка на талията и съотношение талия - ханш. Измерването на обиколката на
талията е друг показател, който се използва при оценка на затлъстяването. Увеличената обиколка на талията е свързана със значително по-голям риск от поява на сърдечно-съдово заболяване, чрез повишение на стойностите на систолното и диастолното артериално налягане.
- Основно условие за постигане и поддържане на здравословно телесно тегло е добрият баланс между разход на енергия при физическа активност и прием на енергия с храната
12 препоръки за здравословно хранене
1. Консумирайте пълноценна и разнообразна храна. Хранете се редовно и с удоволствие в приятна атмосфера, отделяйте достатъчно време за хранене.
2. Консумирайте зърнени храни като важен източник на енергия. Предпочитайте
пълнозърнест хляб и други пълнозърнести продукти.
3. Ежедневно консумирайте над 400 грама разнообразни зеленчуци и плодове, за
предпочитане сезонни и сурови.
4. Предпочитайте мляко и млечни продукти с ниско съдържание на мазнини и сол.
5. Избирайте постни меса, замествайте често месото и месните продукти с риба, птиче месо или бобови храни.
6. Ограничавайте общо приема на мазнини, особено на животинските. При готвене замествайте животинските мазнини с растителни масла.
7. Ограничавайте приема на захар, захарни и сладкарски продукти. Избягвайте консумацията на безалкохолни напитки, съдържащи захар.
8. Намалете употребата на сол и консумацията на солени храни.
9. Ако консумирате алкохолни напитки, приемайте ги в умерени количества.
10. Поддържайте здравословно тегло и бъдете физически активни всеки ден.
11. Приемайте ежедневно достатъчно вода.
12. Приготвяйте и съхранявайте храната по начин, осигуряващ нейното качество и
безопасност.
Добра двигателна активност
Поддържане на добра двигателна активност е другото условие за профилактика на затлъстяването. Необходимо е ежедневно движение пеша поне по половин час, да се извършват подходящи упражнения, физическа работа на открито, туризъм или различни видове спорт. Поддържането на здравословни хранителни навици, съчетани с оптимален двигателен режим профилактика не само затлъстяването, но и намалява здравния риск от редица заболявания.

Кои хормони пречат на отслабването

СЗО: Забравете за подсладителите

Унищожават 732 кг храни

Засилени проверки на яйца и агнешко

Манията за здравословен живот крие психоза

По-строг контрол на захарта в храните

Забраняват добавките в пчелния мед

Дежурни инспектори по храните за празниците

Чакаме от МЗ решение на проблема с медицинските храни
Нашето предложение е три кода да се добавят до този на основното заболяване, така че всички специалисти да могат да ги изписват, казва д-р Антоанета Тончева
