Номинация

ГЕРБ предложи Мария Габриел за премиер

10-05-2023 10:27
Тя ще води преговорите с останалите партии, обяви Бойко Борисов oт парламентарната трибуна ГЕРБ предложи Мария Габриел за премиер
Clinica.bg

press@clinica.bg
Еврокомисарят Мария Габриел е кандидатът на ГЕРБ–СДС за премиер. Това обяви лидерът на партията Бойко Борисов от парламентарната трибуна. Както clinica писа, на 15 май ГЕРБ-СДС ще получат първия мандат за съставяне на кабинет от президента Румен Радев.
„Ще изпълняваме конституционните срокове. Като действащ еврокомисар, който трябваше да присъства на срещата на Г-7, има юридически процедури, по които трябва да мине, затова нашата парламентарна група в контактните си групи, ще се свърже с вас, за да може да провежда срещите и да поема своите отговорности като кандидат за премиер", каза Бойко Борисов.

 

Той напомни и ресорите на

 

българския еврокомисар - иновации, научни изследвания, културата и младежта. „Теми, по които мисля всички имаме написано доста в програмите си", добави лидерът на ГЕРБ.

Мария Габриел беше депутат в Европейския парламент от групата на Европейската народна партия (ЕНП) в периода 2009 – 2017 г. От 7 юли 2017 до 1 декември 2019 година е еврокомисар за цифровата икономика и общество в Комисията „Юнкер".

 

След това става еврокомисар

 

 за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта в Комисията „Фон дер Лайен". На 15 май президентът Румен Радев ще връчи първия мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ-СДС. Дали те ще съберат достатъчно подкрепа, за да формират кабинет обаче не е ясно.

 

От втората по големина политическа

 

сила в НС ПП–ДБ препотвърдиха позицията си, че няма да подкрепят кабинет с мандат на ГЕРБ.

От „Възраждане" пък заявиха, че няма значение е кандидатът, важното е каква политика ще следва той. Лидерът на партията Константин Константинов определи номинацията на Мария Габриел като „едно симулиране на желание за съставяне на правителство". „Очевидно тази кандидатура не се издига, за да може да спечели", каза той.

 

„Личността е достатъчно доказана

 

в Европа, но не знаем какви ще са приоритетите на първата политическа сила. Да се надяваме, че ще се състави кабинет на споделените отговорности, защото в един такъв кабинет трябва да влязат личност с доказани качества и експертиза", каза депутатът от „Има такъв народ" Станислав Балабанов. Той обаче добави, че в момента не може да се говори за подкрепа, защото не са проведени необходимите разговори.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова определи обявяването на номинацията за премиер днес като „поредната грешка" на Бойко Борисов.

 

„Предложихме да има лидерска среща,

 

на които да се уточнят 5-6-приоритета за България, да потърсим съгласие, ако го постигнем да с поставим разумни срокове за изпълнение на тези задачи и едва тогава да търсим премиери и министри. Той обърна пирамидата", каза тя. Утре все пак БСП ще се срещне с кандидата за премиер Мария Габриел.

Лидерът на Мустафа Карадъйъ определи наличието на номинация за премиер от първата политическа сила, обявена не в зала за гласуване, а достатъчно рано, като стъпка напред. „Подходът за кабинет е правилен, ще се отзовем на поканата за разговори. Час по-скоро трябва да възстановим нормалността в политиката", каза той.


НС пак се мести в бившия партиен дом

НС пак се мести в бившия партиен дом

Това ще стане след изтичане на лятната ваканция на депутатите
Местните избори – на 29 октомври

Местните избори – на 29 октомври

Държавният глава Румен Радев подписа указа, с който ги насрочи за тази дата, съобщиха от президентството
Проф. Генка Петрова е зам. министър в МОН

Проф. Генка Петрова е зам. министър в МОН

Тя заема тази длъжност за четвърти път, като преди това е била на поста в две служебни и в едно редовно правителство

Избраха кабинета „Денков-Габриел

Избраха кабинета „Денков-Габриел"

Предложеното правителство събра нужната подкрепа с гласове на ГЕРБ, ПП–ДБ и ДПС
Гласуват кабинета във вторник

Гласуват кабинета във вторник

Това ще стане на извънредно заседание на Народното събрание на 6 юни
Денков връчи мандата за кабинет

Денков връчи мандата за кабинет

По най-бързия начин ще издам указ, за да внеса вашето предложение в Народното събрание, каза президентът Румен Радев
ГЕРБ и ПП успяха с кабинета

ГЕРБ и ПП успяха с кабинета

Папката с имената ще бъде при президента в понеделник, а има и 160 гласа за конституционна реформа, казаха Мария Габриел и Николай Денков

Радев връчи втория мандат

Радев връчи втория мандат

Държавният глава обаче призова акад. Николай Денков да преосмисли изцяло целесъобразността от оползотворяването му
Радев връчва втория мандат днес

Радев връчва втория мандат днес

Вероятността да се състави редовен кабинет с него обаче намаля през последните дни

Служебният кабинет се отчита другата седмица

Служебният кабинет се отчита другата седмица

Не се наемам да прогнозирам до какво ще доведе поредното преобръщане в отношенията между първите и вторите в политическата система, каза Гълъб Донев
1 2 3 4 5 ... 29 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какви са очакванията ви от Методиката на МЗ за изработване на нова здравна карта?

Септември 2023 Предишен Следващ