Коментар

Оперативна база за хеликоптера в МБАЛ-Ямбол

05-05-2023 12:57
Спешната помощ по въздуха закъсня прекалено много, едва сега се прави нещо реално, казва д-р Панайот ДимановОперативна база за хеликоптера в МБАЛ-Ямбол
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
Служебният кабинет одобри преди дни създаването на Центъра за спешна медицинска помощ по въздуха. Очаква се изграждането на площадките за кацане на хеликоптерите да започне. Предвижда се те да бъдат готови до края на месец юли. Имат ли готовност болниците, в които ще бъдат разположени, има ли желаещи лекари да придружават пациенти по въздуха, попитахме директорът на МБАЛ-Ямбол д-р Панайот Диманов.
Бъдещата хеликотерна площадка за медицинска помощ по въздуха е планирана да бъде изградена в двора на новия болничен комплекс. Надяваме се да влезе в действие до края на годината. Още, когато се правеше актуализацията на проекта на базата през 2018 г. бе отредено място за такава площадка.

Дотогава не сме имали такова съоръжение

за разлика от УМБАЛ „Света Анна" в София и УМБАЛ „Света Марина" във Варна. Мястото при нас е много подходящо. Освен това, ще бъдем и оперативната база за област Ямбол. Това означава, че освен терена за кацане и излитане, ще има хангар за хеликоптера. Такива бази ще има само на пет места в България. Две от тях ще бъдат в столицата на международното летище, една на международното летище в Пловдив, на военното летище „Чайка" във Варна и в Долна Митрополия.

При нас вече мина комисия от Агенцията

по въздухоплаване и прецени, че теренът е изключително подходящ. Очакваме да започне изграждането. Изискванията са лекари, които ще придружават пациентите по време на полетите са много сериозни. Те трябва да имат специалност реанимация ли спешна медицина, да са работили пет години след взимане на специалността и да са с перфектен писмен и говорим английски език.

Нашите колеги от болницата не могат

да изпълнят всички тези изисквания и затова на този етап нямаме наши кандидати. Имаме само един лекар – доц. Добромир Сотиров, който е хирург и има специалност спешна медицина, придобита във Франция. На първо време само той би могъл да придружава пациенти в хеликоптера.

Надявам се впоследствие да имаме още

хора, които да могат да се включат. Спешната медицинска помощ по въздуха доста закъсня в нашата страна. Трябваше да се случи преди години. Идеята сега е отлична. Вижда се, че се върви и към изпълнение. Дай Боже да бъде реализирана и да не попречи някое непредвидено обстоятелство. Най-сетне виждам наистина да се работи активно да осъществяването й.

Финализираха поръчката и за другите хеликоптери

Финализираха поръчката и за другите хеликоптери

Надявам се, че до средата на юли 2023 г. ще разполагаме с вертолети и екипажи за спешна помощ, каза транспортният министър

Безплатна застраховка за 666 медика

Безплатна застраховка за 666 медика

Всички те работят в Спешна помощ в столицата или София-област, съобщиха от БЛС

Мястото на лекарите не е в линейката

Мястото на лекарите не е в линейката

Конференция „Безопасността в спешната медицина" ще се проведе на 27 май. Какво налага организирането й точно сега, кои проблеми в системата ще бъдат поставени на фокус по време на нея и как могат да се решат, попитахме д-р Диана Димитрова.
Въздушните линейки в бяло, жълто и червено

Въздушните линейки в бяло, жълто и червено

Върху хеликоптерите ще има синя емблема "звезда на живота" и надпис - спешна медицинска помощ, предвижда МЗ

Обученията за ХЕМС-а ще са във ВМА

Обученията за ХЕМС-а ще са във ВМА

Първата група започва на 15 май, в нея ще има 50 лекари и медицински специалисти, казаха от МЗ
Спешността по въздуха ни е крайно нужна

Спешността по въздуха ни е крайно нужна

Медицинският хеликоптер ще осигури възмoжност за лечение на хoрата от отдалечените райони, казва д-р Бойко Миризчийски
Две оферти за хеликоптерите на лизинг

Две оферти за хеликоптерите на лизинг

Надяваме се оценката да приключи бързо, казва вицепремиерът и транспортен министър Христо Алексиев
Допълнителни линейки по Черноморието

Допълнителни линейки по Черноморието

В тази връзка министерствата на туризма и здравеопазването, Пирогов и област Бургас ще си сътрудничат

От 15 май назначaваме персонала на ХЕМС-а

От 15 май назначaваме персонала на ХЕМС-а

Тази седмица стартираме обществените поръчки за изграждане на площадки за кацане, надявам се, че до края на юли ще бъдат готови и че дотогава ще имаме два хеликоптера на лизинг, казва здравният министър д-р Асен Меджидиев
Кабинетът гласува за ХЕМС-а днес

Кабинетът гласува за ХЕМС-а днес

В новия Центъра за спешна медицинска помощ по въздуха се предвижда да работят 68 души

1 2 3 4 5 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Юни 2023 Предишен Следващ