на терен

Прегледите по места - докато населението има нужда

10-05-2023 06:39
Искам специално да благодаря на младите колеги, които приеха доста присърце тази инициатива и участват активно в нея, казва д-р Георги Желязков Прегледите по места - докато населението има нужда
Мила
Мила
Мишева
mila.misheva@gmail.com
„Лекари в малките населени места" стартира първо в Добрич. Идеята е медиците от МБАЛ – Добрич да извършват прегледи на хората в труднодостъпни региони. Как се развива проекта, докога ще продължи и какви са проблемите на тези пациенти, разказва д-р Георги Желязков, директор на МБАЛ-Добрич.
- Д-р Желязков, колко малки населени места вече посетиха екипите на МБАЛ-Добрич?

- - Първите прегледи започнаха на 11 април и вече имаме около 9 локации - три села в Общ.Кришари,три  в Общ.Добрич Селска и три посещения в Шабла. Хората се преглеждаха от двa екипа, които се състояха от интернист и хирург, a в някои от дните и онколог.  Посещенията продължават и през месец май като имаме записани нови 5 локаци. 

- Колко души до момента са прегледани, какъв спектър от специалисти участват?

- Прегледите протичат в рамките на три астрономическа часа, като специалистите които участват в посещенията на място са специалисти по вътрешни болести и хирургия. Логично е да са в този спектър, защото пациентите в малките населени места са основно възрастни хора. В определени дни в екипите има и онколог, защото за жалост и такава нужда има. В някои от дните се включва и неврохирург и ортопед, според необходимостта. Записването протича около седмица предварително. Както вече казах всяко едно посещение е около три астрономически часа, по време на които, се преглеждат между 15-20 човека.

- А колко време ще продължи този проект?

- Няма краен срок или сложена граница. Ще продължаваме да го правим, докато населението има нужда. Това е и идеята на проекта – да се подкрепят тези хора, които имат необходимост и до които трудно може да достигне специалист. Искам специално да благодаря на младите колеги, които приеха доста присърце тази инициатива и участват активно в нея.

- Какви проблеми имат тези хора, от какви заболявания страдат?

- Според информацията, която имам от колегите, това са основно хора с хронични заболявания – белодробни, сърдечни, гастроентерологични, пациенти, които са претърпели хирургична интервенция и имат нужда от проследяване, хора на които им предстоят ортопедични възстановителни процедури, както и онкологично болни пациенти. Това е в общи линии спектърът. В края на всеки месец ще правим обстойна статистическа обосновка за това какви пациенти са преминали по съответни диагнози, с каква патология, накъде са насочени за проследяване и ако се налага колко са насочени за прием в болница.

- Как ще се осигури трайна и достъпна грижа за тези хора – последващо лечение, в случай на нужда. Какъв е планът?

- Това е идеята на тези прегледи, да не бъде просто еднократен акт, а да продължи в перспектива. Тоест, ако се налага пациентът да бъде насочен към съответния специалист, съобразно заболяването си. Ако се налага прием в болница, то този процес се опосредства, за да се реши проблемът максимално бързо.

- МБАЛ-Добрич се очаква да получи т.н. субсидия, полагаща се за областните болници. Тези допълнителни средства, които бяха регламентирани със законови промени, ще решат ли проблемите Ви и до каква степен?

- Не мога да кажа нищо, защото това нещо все още не е факт. Нека видим за какво става дума, за да можем да кажа решава ли се проблемът или не.

- Запознахте ли се с проекта за бюджет на НЗОК за тази година? Какво мислите за заложените параметри за болнична помощ?

- Проектът е факт и показва едно стабилно завишение особено в болничната дейност-надяваме се това да осигури
стабилност в плащанията.

- Да се очаква ли увеличение на заплатите в МБАЛ-Добрич?

- Ако имаме един стабилен приток на финансови средства, защо не? През 2022 г. нашата болница увеличи заплатите с 40% в рамките на една календарна година. Надявам се през тази да продължи тази тенденция.

- Миналата година в болницата имаше стачки. Как е сега обстановката?

- Слава Богу нещата са спокойни, тези емоционални моменти преминаха и продължаваме да работим, така както сме работили винаги, така че спокойно и ефективно да се грижим за пациентите.

- Какви са исканията ви в новия НРД? А очакванията от новия бюджет на НЗОК, ако се приеме?

- Какво е искането на всички ръководители на такива лечебни заведения – трябва да има адекватно остойностяване на клиничните пътеки, така че да бъдат конкурентноспособни и респективно да има заплащане, което да осигури възнагражденията на служителите в болницата. Това е желание на всички нас.

- Добрич е един от градовете, предвиден да има хеликоптерна площадка за бъдещата спешна авиация. Къде ще бъде тя, има ли вече лекари от МБАЛ, желаещи да се включат в спасяването по въздуха?

- Има одобрена територия. Хубавото е, че тя е в двора на болницата, което е изключително удобство. Площадката ще бъде напълно нова. В обсега на болницата в миналото не е имало такава, но е съществувала край града, където е имало и летище. Бъдещите медзицински хеликоптери и екипите в тях ще гарантират оказването на спешна и навременна помощ на пациентите. Радостното е, че най-сетне проектът за създаването й стартира. Би било чудесно в бъдеще, ако успеем да направим и една добра колаборация на спешността по въздуха за Северна България и Румъния, която има отлична такава система. Държавите ни са членове на Европейския съюз и не смятам, че бихме имали пречки за осъществяването на такава идея. Нашата болница оказва помощ на цялата област Добрич, която е с численост 170 000 човека. Спешността се поема само от нас. Лекари и медицински сестри вече проявяват интерес и биха искали да работят в спешността по въздуха. Готови са да преминат специалната подготовка, която предстои да се провежда по програма, включително и с летателни часове. Радвам се за тях и смятам, че след като те имат желание, трябва да се случи. Към момента имаме достатъчно персонал и спешността ни е окомплектована. Над една трета от лекарите в болницата са млади хора – нещо, което е много перспективно за лечебното заведение.


Фестивал в подкрепа за репродуктивното здраве

Фестивал в подкрепа за репродуктивното здраве

Наречен е „Семе българско", ще бъде в Севлиево и ще набира средства за подпомагане на двойки за асистирана репродукция
Решението на КС обслужи икономически интереси

Решението на КС обслужи икономически интереси

Преди дни КС отмени лимитите на болниците по здравна каса. Какво следва оттук нататък, има ли рискове пред фонда и пациентите и кои са те, попитахме адвокат Мария Петрова.

Има ли чадър над (избрани) болници

Има ли чадър над (избрани) болници

Или защо МЗ и ИАМН отказват да кажат какви са потребностите от създаването на нови лечебни заведения в страната и има ли кадри за всички

Имплантираха пулмонална клапа

Имплантираха пулмонална клапа

Интервенцията бе извършена в Националната кардиологична болница за първи път в страната тази седмица
Протест на зелените пред парламента

Протест на зелените пред парламента

Природозащитниците са срещу подготвяните процедури за ОВОЗ, които ще разрешават строеж без оценка, при изтичане на срок
Кадрови дефицит затрудни детските операции на сърце

Кадрови дефицит затрудни детските операции на сърце

Заради липсата на сестри те бяха временно спрени, започват на непълен оборот от понеделник, съобщиха от НКБ

Искат 9 заплати за сестрите при пенсиониране

Искат 9 заплати за сестрите при пенсиониране

За това ще настояват синдикатите по време на среща със зам.-кметът на Столичната община Иван Василев, обмислят и социални придобивки
Приеха здравната стратегия до 2030 г.

Приеха здравната стратегия до 2030 г.

Преработеният вариант се състои от малко над 50 страници общи насоки, той мина с гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС

Дни на Ехокардиографията в София

Дни на Ехокардиографията в София

Организатор на събитието е Фондация по неинвазивна образна диагностика в кардиологията съвместно с Българската Асоциация по сърдечносъдова образна диагностика
Зъболекари се събират на конгрес в Пловдив

Зъболекари се събират на конгрес в Пловдив

Той ще се проведе в Медицинския университет в града на 19-20 април, в понеделник отново там ще се състои форум за ваксините
1 2 3 4 5 ... 785 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какво очаквате от новия здравен министър?

Април 2024 Предишен Следващ