на терен

Прегледите по места - докато населението има нужда

10-05-2023 06:39
Искам специално да благодаря на младите колеги, които приеха доста присърце тази инициатива и участват активно в нея, казва д-р Георги Желязков Прегледите по места - докато населението има нужда
Мила
Мила
Мишева
mila.misheva@gmail.com
„Лекари в малките населени места" стартира първо в Добрич. Идеята е медиците от МБАЛ – Добрич да извършват прегледи на хората в труднодостъпни региони. Как се развива проекта, докога ще продължи и какви са проблемите на тези пациенти, разказва д-р Георги Желязков, директор на МБАЛ-Добрич.
- Д-р Желязков, колко малки населени места вече посетиха екипите на МБАЛ-Добрич?

- - Първите прегледи започнаха на 11 април и вече имаме около 9 локации - три села в Общ.Кришари,три  в Общ.Добрич Селска и три посещения в Шабла. Хората се преглеждаха от двa екипа, които се състояха от интернист и хирург, a в някои от дните и онколог.  Посещенията продължават и през месец май като имаме записани нови 5 локаци. 

- Колко души до момента са прегледани, какъв спектър от специалисти участват?

- Прегледите протичат в рамките на три астрономическа часа, като специалистите които участват в посещенията на място са специалисти по вътрешни болести и хирургия. Логично е да са в този спектър, защото пациентите в малките населени места са основно възрастни хора. В определени дни в екипите има и онколог, защото за жалост и такава нужда има. В някои от дните се включва и неврохирург и ортопед, според необходимостта. Записването протича около седмица предварително. Както вече казах всяко едно посещение е около три астрономически часа, по време на които, се преглеждат между 15-20 човека.

- А колко време ще продължи този проект?

- Няма краен срок или сложена граница. Ще продължаваме да го правим, докато населението има нужда. Това е и идеята на проекта – да се подкрепят тези хора, които имат необходимост и до които трудно може да достигне специалист. Искам специално да благодаря на младите колеги, които приеха доста присърце тази инициатива и участват активно в нея.

- Какви проблеми имат тези хора, от какви заболявания страдат?

- Според информацията, която имам от колегите, това са основно хора с хронични заболявания – белодробни, сърдечни, гастроентерологични, пациенти, които са претърпели хирургична интервенция и имат нужда от проследяване, хора на които им предстоят ортопедични възстановителни процедури, както и онкологично болни пациенти. Това е в общи линии спектърът. В края на всеки месец ще правим обстойна статистическа обосновка за това какви пациенти са преминали по съответни диагнози, с каква патология, накъде са насочени за проследяване и ако се налага колко са насочени за прием в болница.

- Как ще се осигури трайна и достъпна грижа за тези хора – последващо лечение, в случай на нужда. Какъв е планът?

- Това е идеята на тези прегледи, да не бъде просто еднократен акт, а да продължи в перспектива. Тоест, ако се налага пациентът да бъде насочен към съответния специалист, съобразно заболяването си. Ако се налага прием в болница, то този процес се опосредства, за да се реши проблемът максимално бързо.

- МБАЛ-Добрич се очаква да получи т.н. субсидия, полагаща се за областните болници. Тези допълнителни средства, които бяха регламентирани със законови промени, ще решат ли проблемите Ви и до каква степен?

- Не мога да кажа нищо, защото това нещо все още не е факт. Нека видим за какво става дума, за да можем да кажа решава ли се проблемът или не.

- Запознахте ли се с проекта за бюджет на НЗОК за тази година? Какво мислите за заложените параметри за болнична помощ?

- Проектът е факт и показва едно стабилно завишение особено в болничната дейност-надяваме се това да осигури
стабилност в плащанията.

- Да се очаква ли увеличение на заплатите в МБАЛ-Добрич?

- Ако имаме един стабилен приток на финансови средства, защо не? През 2022 г. нашата болница увеличи заплатите с 40% в рамките на една календарна година. Надявам се през тази да продължи тази тенденция.

- Миналата година в болницата имаше стачки. Как е сега обстановката?

- Слава Богу нещата са спокойни, тези емоционални моменти преминаха и продължаваме да работим, така както сме работили винаги, така че спокойно и ефективно да се грижим за пациентите.

- Какви са исканията ви в новия НРД? А очакванията от новия бюджет на НЗОК, ако се приеме?

- Какво е искането на всички ръководители на такива лечебни заведения – трябва да има адекватно остойностяване на клиничните пътеки, така че да бъдат конкурентноспособни и респективно да има заплащане, което да осигури възнагражденията на служителите в болницата. Това е желание на всички нас.

- Добрич е един от градовете, предвиден да има хеликоптерна площадка за бъдещата спешна авиация. Къде ще бъде тя, има ли вече лекари от МБАЛ, желаещи да се включат в спасяването по въздуха?

- Има одобрена територия. Хубавото е, че тя е в двора на болницата, което е изключително удобство. Площадката ще бъде напълно нова. В обсега на болницата в миналото не е имало такава, но е съществувала край града, където е имало и летище. Бъдещите медзицински хеликоптери и екипите в тях ще гарантират оказването на спешна и навременна помощ на пациентите. Радостното е, че най-сетне проектът за създаването й стартира. Би било чудесно в бъдеще, ако успеем да направим и една добра колаборация на спешността по въздуха за Северна България и Румъния, която има отлична такава система. Държавите ни са членове на Европейския съюз и не смятам, че бихме имали пречки за осъществяването на такава идея. Нашата болница оказва помощ на цялата област Добрич, която е с численост 170 000 човека. Спешността се поема само от нас. Лекари и медицински сестри вече проявяват интерес и биха искали да работят в спешността по въздуха. Готови са да преминат специалната подготовка, която предстои да се провежда по програма, включително и с летателни часове. Радвам се за тях и смятам, че след като те имат желание, трябва да се случи. Към момента имаме достатъчно персонал и спешността ни е окомплектована. Над една трета от лекарите в болницата са млади хора – нещо, което е много перспективно за лечебното заведение.


Безплатни прегледи в Русе

Безплатни прегледи в Русе

Те ще са на 10-и и 24-ти юни при кардиолог и съдов хирург в Диагностично-консултативния блок на болница „Медика"
Не са установени нарушения на лечебния процес

Не са установени нарушения на лечебния процес

Комисията е приела, че най-вероятната причина за смъртта на Елисавета е съществуващата, но недоказана до този момент сърдечна патология, казват от УМБАЛ "Св. Георги"
Програма

Програма "Детско здраве" отново в Бургас

Малчугани ще бъдат преглеждани от най-добрите специалисти от София, съобщиха от "Пирогов"
Няма желаещи за шеф на СБР-Котел

Няма желаещи за шеф на СБР-Котел

Конкурсът на здравното министерство, чийто срок бе удължен, завърши без избран управител
Без стандарти няма оценка на качеството

Без стандарти няма оценка на качеството

Не е нормално в страната да няма такива документи по 7 специалности, особено по Анестезиология, Пулмология и Кардиология, казва проф. Златица Петрова

Форум за редки болести и лекарства-сираци

Форум за редки болести и лекарства-сираци

Четиринадесета национална конференция посветена на темата ще се проведе между 29-30 септември в Пловдив
Превантивно: Доставиха калиев йодид в резерва

Превантивно: Доставиха калиев йодид в резерва

Няма заплаха за България към момента, с осигурените количества се гарантира сигурност, казаха категорично от отговорната държавна агенция
Обнародваха Анекс между БЗС и НЗОК

Обнародваха Анекс между БЗС и НЗОК

До 30 юни е-отчитането на лекарите по дентална медицина към НЗИС ще служи за съпоставка, от 1 юли ще бъде и основание за плащане
Запазиха става с трансплантация на стволови клетки

Запазиха става с трансплантация на стволови клетки

Иновативният подход е приложен от лекари от УМБАЛ "Св. Марина" - Варна  на пациент с болестта на Чандлър
Донев отчете ХЕМС и Детската болница

Донев отчете ХЕМС и Детската болница

Прогнозата за май месец е инфлацията да е под 10%, каза служебният премиер по време на извънредно заседание на МС
1 2 3 4 5 ... 630 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юни 2023 Предишен Следващ