ЕВРИКА

БЦЖ ваксината надвива диабета?

13-06-2017 06:31
Лора
Лора
Симеонова
lora@mail.bg
БЦЖ ваксината надвива диабета?150 пациенти се включват във фаза II на обещаващото проучване в „Харвард”
БЦЖ ваксината може да се окаже оръжие срещу диабет тип I. Това показват междинните данни от проучване, което правят в „Харвард". То вече е във фаза II и данните от досегашните изследвания на имунолозите са представени на 10 юни на 75-тата научна сесия на Американската диабетна асоциация, предава „Science Daily".

 БЦЖ ваксината може да възстанови правилния имунен отговор на Лангерхансовите острови – клетките в панкреаса, които синтезират инсулин. „Откритията ни предполагат, че тя може да предизвика постоянна повишена експресия на гени, които възстановяват полезните регулаторни Т-клетки (Tregs), които възпират имунната система да атакуват тъканите в тялото”, обяснява доц. Дениз Фаустман, която е директор на Лабораторията по имунобиология в Главната болница на Масачузетс, преподавател в Медицинския институт на „Харвард” и ръководител на изпитването.

 „Много учени изследват потенциала на БЦЖ да

преобръща автоимунните процеси

уточнява доц. Фаустман. „От известно време знаем, че възстановяването на Тreg клетките може да възпре анормалната активност на имунната система при диабет тип I и други автоимунни заболявания. Но тестваните дотук терапии не са давали дълготрайни резултати”, коментира ръководителката на Лабораторията по имунобиология. „Откритието, че БЦЖ възстановява полезните Т-клетки, благодарение на епигенетиката – процес, който определя дали да има или няма експресия на гените – е вълнуващо! И вече ни дава по-добър отговор как ваксината успява мощно да стимулира Т-клетките и по този начин да „нулира” имунната система, за да спре автоимунните процеси”, обяснява доц. Фаустман.

Диабет тип I е автоимунното заболяване, при което Лангерхансовите острови са унищожавани погрешка от Т-клетките, които ги възприемат като инфектирани.

Tregs са т.нар. спирачки на имунната система

които по принцип би трябвало да предпазват организма от подобни атаки. Няколко изследователски екипа в света експериментират как тези полезни Т-клетки могат да бъдат стимулирани при диабетиците, но дотук – без резултат. В същото време, БЦЖ от 100 години се е утвърдила като безопасно и ефективно оръжие срещу туберкулозата. Наскоро ваксината е одобрена от Американската агенция за контрол на храните и лекарствата (FDA) и като част от терапията при рак на пикочния мехур. А учени от цял свят изследват потенциала й не само при лечението на диабет, но и при множествена склероза.

„БЦЖ е интересна, защото действа на много нива в имунологията”, категорична е доц. Фаустман. „Изглежда че, реимунизацията „включва” за постоянно гените на Тreg.

Освен това е безопасна и евтина

и може да се окаже ключ към победата над ужасни заболявания”, коментира доц. Фаустман.

Екипът на Фаустман в „Харвард” е първият, който първо успява да документира как БЦЖ подобрява напреднал диабет тип I при мишки, а след това успешно приключва фаза I на клиничното изпитване и при хора. Фаза II, за която вече има „зелена светлина” от FDA, ще продължи 5 години и в нея ще се включат 150 пациенти с диабет тип I, повечето от които вече са избрани. Целта е да се види дали след реимунизация с БЦЖ болните ще покажат подобрение. Статия с подробните резултатите от изпитването във фаза I пък ще излезе в края на тази година, уточняват от „Харвард”. Над 30 000 българи се консултират с лекар онлайн

Над 30 000 българи се консултират с лекар онлайн

Безплатно приложение свързва пациенти и медици в интернет
Индивидуална колянна става имплантираха в „Тракия“

Индивидуална колянна става имплантираха в „Тракия“

Прецизната операция е извършена от екипа на д-р Петьо Братоев, началник на Ортопедично отделение в болницата
Спасиха слуха на 8-годишно дете

Спасиха слуха на 8-годишно дете

Лекарите от "Тракия" извършиха това с имплант, предаващ звука по костен път
Нов хирургичен метод при Базедова болест

Нов хирургичен метод при Базедова болест

Прилага се в УМБАЛ „Св. Иван Рилски", а целта му е да облекчи симптомите на зоболяването
БГ учени откриха ново генетично заболяване

БГ учени откриха ново генетично заболяване

Проф. Ивайло Търнев и екипът му от Клиниката по нервни болести на УМБАЛ „Александровска" – доц. Теодора Чамова и д-р Ани Танева стоят зад откритието
Иновациите в медицината през 2019 година

Иновациите в медицината през 2019 година

Откриха ново генетично заболяване, отстраниха огромен тумор от мозъка на мъж, доказаха българска мутация на вируса на морбили са само час от иновациите, с които ще запомним 2019 година
Центърът по епилепсия в УМБАЛ „Св. Иван Рилски

Центърът по епилепсия в УМБАЛ „Св. Иван Рилски" в топ 4 в света

Признанието е в резултат на дарена апаратура от Българската Коледа
Нов метод за лечение на паркинсон във Варна

Нов метод за лечение на паркинсон във Варна

Процедурата „дълбока мозъчна стимулация" е въведена в УМБАЛ „Св. Марина"
С хрущял от ребро спасиха носа на млад мъж

С хрущял от ребро спасиха носа на млад мъж

Водещ специалист в пластичната и реконструктивна хирургия на костите на лицето консултира проблемни пациенти в УМБАЛ-Пловдив
Aмджен инвестира 20% от годишния си оборот в наука и нови лекарства

Aмджен инвестира 20% от годишния си оборот в наука и нови лекарства

Достъпът до иновативли лекарства е все по-голямо предизвикателство. Как стои този въпрос за българските пациети, кои са най-трудните за лечение заболявания, има ли нарастване на биотехнологичните лекарства у нас и по света и атрактивна ли е България за клинични проучвания, разказва д-р Красимира Чемишанска. Тя е изпълнителен директор на AMGEN за България и председател на УС на ARPharM.
1 2 3 4 5 ... 17 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Май 2020