безнадеждно

Диалогът ГЕРБ-ПП в здравеопазването роди виц

03-05-2023 13:58
„Какво работиш? – Кардиолог съм в Български пощи", разказа го Деница Сачева, визирайки управленската програма на колегите сиДиалогът ГЕРБ-ПП в здравеопазването роди виц
Clinica.bg

press@clinica.bg

Диалогът между двете най-големи политически сили в страната за излъчването на обща управленска програма и кабинет завършиха с неуспех, а в сферата на здравеопазването роди и виц. Това стана ясно от брифинга на ГЕРБ днес, по време, на който представените вчера предложения на ПП, бяха подложени на унищожителна критика.

Сектор здравеопазване не направи изключение от общата негативна оценка на управленските приоритети, които оповестиха преди ден от втората по големина парламентарна коалиция.


Бяхме приготвили 13 точки, за да

направим заедно общ документ, в сектор здравеопазване не видяхме почти нищо от тях, каза проф. Костадин Ангелов днес. Той допълни, че в представената програма на ПП липсва залагането на допълнителни средства за достигане на заплатите по КТД за всички медици, а за детската болница единственото нещо, което е разписано, е обявяването на прозрачна обществен поръчка (ОП).


Това звучи много сериозно, но

„прозрачна" и ОП е тавтология, като „детска педиатрия", и е само едно пожелание без нито една конкретна стъпка, за да се случи тази болница, допълни той. Според него в програмата на ПП няма и нито дума за проекта за спешна помощ по земя, при който има реален риск да се провали, нито са предвидени средства за изграждане на хеликоптерни площадки в болниците за ХЕМС-а.


Две от предложенията на ПП в

здравеопазването обаче, от ГЕРБ определиха като най-озадачаващи. Едното е създаването на „приветливи болници", с грижа за болните, в които пациентът се чувства сигурен – не знам колко средства ще са нужни за това, нито как ще се остойности, каза проф. Ангелов. Второто е свързано с навлизането на електронните технологии в сектора.


Има още нещо, което силно ме

озадачава в програмата на колегите, те предлагат „Български пощи" да осигурят базови услуги по телемедицина в 225 обновени пощенски станции в места без медицински центрове, на база анализ за липсата на доставчици на медицински услуги и демографската статистика, каза проф. Ангелов и добави, че не вижда как може да стане това. А колежката му Деница Сачева разказа най-новия виц в ГЕРБ.

„Какво работиш? – Кардиолог съм в Български пощи", каза тя и допълни, че е участвала в писането на няколко управленски програми, но за първи път е взела участие в създаването на управленска екселска таблица.


В това, което видях, липсваха

цели сектори, мерките бяха прекалено общи и понякога дори не се знаеше какво се има предвид, обясни тя и даде пример с Агенцията по заетостта, при която се споменавало за реорганизацията й, но не се давало конкретика. В крайна сметка от ГЕРБ заявиха, че продължават разговорите с останалите политически партии в парламента. По-рано сутринта лидерът им Бойко Борисов каза, че приключват преговорите с ПП-ДБ, тъй като коалицията няма воля да включат свои представители в проектокабинета им. От ПП вчера твърдо заявиха, че не са склонни да подкрепят правителство на ГЕРБ, нито да направят компромиси с имената, които предлагат. Така, в крайна сметка шансовете за съставяне на редовен кабинет и в 49-ия парламент на този етап не изглеждат розови.


НС пак се мести в бившия партиен дом

НС пак се мести в бившия партиен дом

Това ще стане след изтичане на лятната ваканция на депутатите
Местните избори – на 29 октомври

Местните избори – на 29 октомври

Държавният глава Румен Радев подписа указа, с който ги насрочи за тази дата, съобщиха от президентството
Проф. Генка Петрова е зам. министър в МОН

Проф. Генка Петрова е зам. министър в МОН

Тя заема тази длъжност за четвърти път, като преди това е била на поста в две служебни и в едно редовно правителство

Избраха кабинета „Денков-Габриел

Избраха кабинета „Денков-Габриел"

Предложеното правителство събра нужната подкрепа с гласове на ГЕРБ, ПП–ДБ и ДПС
Гласуват кабинета във вторник

Гласуват кабинета във вторник

Това ще стане на извънредно заседание на Народното събрание на 6 юни
Денков връчи мандата за кабинет

Денков връчи мандата за кабинет

По най-бързия начин ще издам указ, за да внеса вашето предложение в Народното събрание, каза президентът Румен Радев
ГЕРБ и ПП успяха с кабинета

ГЕРБ и ПП успяха с кабинета

Папката с имената ще бъде при президента в понеделник, а има и 160 гласа за конституционна реформа, казаха Мария Габриел и Николай Денков

Радев връчи втория мандат

Радев връчи втория мандат

Държавният глава обаче призова акад. Николай Денков да преосмисли изцяло целесъобразността от оползотворяването му
Радев връчва втория мандат днес

Радев връчва втория мандат днес

Вероятността да се състави редовен кабинет с него обаче намаля през последните дни

Служебният кабинет се отчита другата седмица

Служебният кабинет се отчита другата седмица

Не се наемам да прогнозирам до какво ще доведе поредното преобръщане в отношенията между първите и вторите в политическата система, каза Гълъб Донев
1 2 3 4 5 ... 29 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Октомври 2023 Предишен Следващ