Коментар

От 15 май назначaваме персонала на ХЕМС-а

03-05-2023 12:20
Тази седмица стартираме обществените поръчки за изграждане на площадки за кацане, надявам се, че до края на юли ще бъдат готови и че дотогава ще имаме два хеликоптера на лизинг, казва здравният министър д-р Асен МеджидиевОт 15 май назначaваме персонала на ХЕМС-а
Clinica.bg

press@clinica.bg
Днес служебният кабинет официално одобри създаването на Центъра за спешна медицинска помощ по въздуха. Как точно ще функционира той и в какви срокове, разясни здравният министър д-р Асен Меджидиев
С постановление днес се създава Център за спешна медицинска помощ по въздуха. От 15 май вече ще бъде назначен и персоналът към него от около 60 човека. Центърът ще включва и пет отделни бази. За ХЕМС за София това ще е Държавния оператор „Летище София", за ХЕМС Пловдив ще е „Летище Пловдив", за ХЕМС Варна оперативна база ще е УМБАЛ „Св. Марина", за ХЕМС в Долна Митрополия ще е ВВУ „Георги Бенковски" и петата оперативна база ще бъде в Ямбол в новата сграда на МБАЛ „Св. Пантелеймон".

 

През миналата седмица с делегация

 

от МЗ бях на посещение в Италия във фирма „Леонардо", като исках да проследя договора, който подписахме преди месец за закупуването на шест хеликоптера. Използвах случая и да посетя техния национален център за Спешна медицинска помощ. Ще заимстваме доста неща от тях, тъй като техният център работи повече от 15 години и има много добра организацията. Успях да посетя и техни хангари, да видя оборудването, помещенията за дежурните медици, за дежурните пилоти. Паралелно с това посетих и обучителния им център, като взех и програмите за обучение на медици и пилоти.

 

От тази седмица вървят прегледите за

 

медици и от понеделник започва обучението на тези, които ще дежурят на петте оперативни центъра, които изредих. До момента са записани 106 медика, след като преминат прегледите, ще видим колко ще бъдат допуснати до обучението. Със сигурност ще имаме пълно покритие на оперативните центрове.

Другото, което постигнах от посещението е, че ще ми бъде представена документация и за хангарите и за площадките, които ще бъдат разположени в лечебните заведения.

 

През тази седмица МЗ стартира обществените

 

поръчки в тези лечебни заведения за изграждане на площадки за кацане на хеликоптери. Надявам се, че до края на юли, те ще бъдат готови, тъй като процесът на лизинг, който се извършва в Министерството на транспорта, предполагам, че дотогава ще завърши и силно се надявам, че в края на юли ще имаме два хеликоптера по тази програма с чуждестранни обучители - пилоти и техници. Координационният център с номер 112 ще координира спешната помощ по въздух. На „Информационно обслужване" е възложено изграждането на софтуерната програма. Това ще е една непрекъсната връзка между 112, центровете за спешна медицинска помощ в страната, лечебните заведения, структурите в системата на МВР, Държавния авиационен оператор, структурите на Министерство на отбраната.

 

С тази програма ще има непрекъсната връзка

 

с дежурен персонал, като всяко едно повикване ще бъде разглеждано и насочвано към тези структури. Водим разговори имаме предвид определени лица, които да оглавят Център за спешна медицинска помощ по въздуха. Надявам се работната група, която събирам още днес в 14 часа да вземе решение за персоналното оглавяване на центъра. С приемането на постановлението за създаване на този Център са одобрени финансови средства от Министерството на финансите. Ресурсът е подсигурен, изцяло всичко ще бъде осигурено от държавата. Затова и преди месец казах, че това е целта и на участието на Държавния авиационен оператор – тази услуга да се поема изцяло от държавата, да не се заплаща от пациентите.


Финализираха поръчката и за другите хеликоптери

Финализираха поръчката и за другите хеликоптери

Надявам се, че до средата на юли 2023 г. ще разполагаме с вертолети и екипажи за спешна помощ, каза транспортният министър

Безплатна застраховка за 666 медика

Безплатна застраховка за 666 медика

Всички те работят в Спешна помощ в столицата или София-област, съобщиха от БЛС

Мястото на лекарите не е в линейката

Мястото на лекарите не е в линейката

Конференция „Безопасността в спешната медицина" ще се проведе на 27 май. Какво налага организирането й точно сега, кои проблеми в системата ще бъдат поставени на фокус по време на нея и как могат да се решат, попитахме д-р Диана Димитрова.
Въздушните линейки в бяло, жълто и червено

Въздушните линейки в бяло, жълто и червено

Върху хеликоптерите ще има синя емблема "звезда на живота" и надпис - спешна медицинска помощ, предвижда МЗ

Обученията за ХЕМС-а ще са във ВМА

Обученията за ХЕМС-а ще са във ВМА

Първата група започва на 15 май, в нея ще има 50 лекари и медицински специалисти, казаха от МЗ
Спешността по въздуха ни е крайно нужна

Спешността по въздуха ни е крайно нужна

Медицинският хеликоптер ще осигури възмoжност за лечение на хoрата от отдалечените райони, казва д-р Бойко Миризчийски
Две оферти за хеликоптерите на лизинг

Две оферти за хеликоптерите на лизинг

Надяваме се оценката да приключи бързо, казва вицепремиерът и транспортен министър Христо Алексиев
Оперативна база за хеликоптера в МБАЛ-Ямбол

Оперативна база за хеликоптера в МБАЛ-Ямбол

Спешната помощ по въздуха закъсня прекалено много, едва сега се прави нещо реално, казва д-р Панайот Диманов
Допълнителни линейки по Черноморието

Допълнителни линейки по Черноморието

В тази връзка министерствата на туризма и здравеопазването, Пирогов и област Бургас ще си сътрудничат

Кабинетът гласува за ХЕМС-а днес

Кабинетът гласува за ХЕМС-а днес

В новия Центъра за спешна медицинска помощ по въздуха се предвижда да работят 68 души

1 2 3 4 5 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Юни 2023 Предишен Следващ