частен случай

Диабетик на гладна стачка заради пенсия

28-04-2023 06:48
54-годишният Антонио Димитров не я е получавал четири месеца, ще протестира пред НОИ от 3 майДиабетик на гладна стачка заради пенсия
Clinica.bg

press@clinica.bg
54-годишният диабетик Антонио Димитров излиза отново на гладна стачка от 3 май. Този път той ще протестира пред НОИ, защото не е получил пенсията си, съобщи той за clinica.
Причината е забавената пенсия независимо, че има решение от ТЕЛК за преосвидетелстване на състоянието му, което е издадено на 29 март.  За пръв път той протестира на 10 януари пред Министерския съвет, но прекрати стачката по настояване на близките си, тъй като неприемането на храна обрича на бърза смърт хора, като него.

Предишното решение на ТЕЛК е изтекло

на 31 декември 2022 г. Димитров подава заявление още на 23 юни, което е по-рано от изисквания тримесечен срок преди крайния на изтичането на решението. В ТЕЛК при Четвърта градска болница му назначават допълнителни изследвания. "Докато ми дадат направления за тях, а някои си и плащахq мина време, защото част от лекарите бяха в отпуска. Събрах обаче документацията и още в начарлото на септември я изпратих по електронен път в ТЕЛК.

Чаках да ми кажат кога да се явя пак,

но така и не получих съобщение нито по пощата, нито с мейл, нито по телефона. Когато отидох да ги попитам през декември, ми отговориха, че съм имал дата за преглед, но не съм се явил и затова документите ми са прибрани в картотеката. Какво им пречеше да ме уведомят, както обикновено се прави", разказва мъжът. Така той отново подава документите си до комисията на 9 януари 2023 година.

 

Оказва се обаче, че парите му са спрени 


от началото на тази година. Поправката в нормативната уредба, влязла в сила от 29 януари, да се сложи край на практиката да не се изплащат сумите на инвалидите, докато чакат новите експертни решения,  когато се бавят не по тяхна вина, в неговия случай явно не действа. 

 

Промяната бе направена от 48-то

 

Народно събрание по настояване на омбудсмана Диана Ковачева с цел хората да не остават без средства за препитание. Не е ясно обаче защо в случая с Антонио тя не работи - вероятно е заради прекъсването на преосвидетелстването му заради пропуснатия преглед през миналата година. Чия е била отговорността за това - на Антонио или на ТЕЛК, не е ясно, но явно потърпевш винаги е болният човек, а не трябва да е така.

Сагата на Антонио вероятно скоро ще

придобие по-добър обрат, защото от 29 март вече има решение от ТЕЛК при Първа градска болница  в София. Той все още не е получил нито лев от началото на годината досега, но вероятно ще получи пенсия през май за април. Дали обаче ще му бъдат изплатени със задна дата парите за месеците от януари досега, не е ясно.

 

„Към момента, за четирите месеца имам

 

да взимам малко над 2000 лева. Как се живее без пари и с диабет, може да каже само този, който е потърпевш", заяви Димитров. Заради заболяването той е и с полиневропатия, включително хипертонично сърце и диастолна дисфункция. Има лимфедем на двата крака, заради който прекарва деня предимно в инвалидна количка. И тъй като разчита единствено на пенсията си, в момента преживява с помощта на свои близки. Телефонът му е изключен заради неплатени сметки. Приятел му е услужил временно със своя карта.

 

„Ако до 2 май не ми бъдат изплатени

 

дължимите пари от спрени пенсии от януари до април, на 3-ти ще обявя гладна стачка пред входа на НОИ. Никого не заплашвам, искам си дължимото по закон. Вашите вратички и нормативни срокове не ми лекуват диабета", категоричен е мъжът. „Колегите ще разгледат случая на г-н Димитров и ще му бъде отговорено", лаконични бяха от НОИ.

 

Като добър пример той посочи реакцията

 

на Агенцията за социално подпомагане, откъдето ден, след като изпратил новото решение от ТЕЛК му отговорили, че ще си получи интеграционните добавки със задна дата на 15 май.

По думите на Антонио Димитров той не е единственият ощетен. В момента с други, като него, се организират и изграждат платформа в социалните мрежи „Достойният живот не е само на сградите". Отсега те са решили и се организират да протестират на 29 май в защита на своите права.

"Имаме сигнали за епизодични случаи, но те не са по вина на медицинската експертиза. Обикновено хората са пропуснали сроковете за подаване на заявленията - декларации.", казаха от Министерството на труда и социалната политика.

 

За проблеми с изплащането на пенсиите,

 

след поправките в нормативната уредба, сигнализира неведнъж и омбудсманът Диана Ковачева.  Тогава от  НОИ излязоха с пояснения за гражданите, че плащанията се извършват след технологична обработка по списъци, предоставени на НОИ от Министерството на здравеопазването. В изпратените списъци обаче фигурират и хора, които не са в обхвата на нормите за пенсиите по различни причини.

 

Такива са случаите, при които

 

– „лицето не получава инвалидна пенсия, а пожизнена пенсия от друг вид – за стаж и възраст, наследствена, персонална; инвалидната пенсия на лицето е трансформирана в пожизнена, поради навършване от него на общата пенсионна възраст; няма забавяне в медицинската експертиза (срокът между заявлението-декларация и насрочената дата за преосвидетелстване е под 3 месеца); лицето междувременно се е преосвидетелствало и в НОИ е постъпило ново експертно решение за него, по което предстои произнасяне на пенсионния орган; починали лица; лица, които не са пенсионери и др.", разясниха от НОИ тогава.

Вероятно и случаят на Антонио е част от тях.

Дори да е така обаче, фактът, че един болен човек може да седи четири месеца без да получи нито лев от и без това малката си пенсия, означава само едно - че правилата и нормативната уредба пак имат несъвършенства. И трябва да се поправят, докато системата започне да сужи на човека, а не обратното.

 

Има единични сигнали за забавени пари

Веска Събева, замeстник-председател на Националния съвет на хората с увреждания

Има единични сигнали от хора, че не са си получили пенсиите, но не можем да кажем причините. Това обаче означава, че те трябва да се обърнат към НОИ, тъй като вече не е проблем на медицинската експертиза, а именно на НОИ. Оттам трябва да им отговорят защо се получава забавянето. Много се забавят датите за освидетелстване от медицинската експертиза. Тези сигнали също не са малко. Плащанията обаче не се спират, както беше преди промяна на нормативната уредба. Не разбирам, защо хората се притесняват. Вероятно, защото са свикнали години наред преди това да се безпокоят от забавяния.


Нова е-услуга за пенсии при забавен ТЕЛК

Нова е-услуга за пенсии при забавен ТЕЛК

Тя е на интернет страницата на НОИ, на нея хората могат да видят дали за тях има подадена информация от МЗ и отговарят ли на условията, така че плащанията им да продължат
Повече хора с увреждания ще имат помощи за отопление

Повече хора с увреждания ще имат помощи за отопление

Основната цел на предложените промени е да осигури по-добра социална защита на хората от рисковите групи, казват от социалното министерство
Омбудсманът със смесени чувства за промените в ТЕЛК

Омбудсманът със смесени чувства за промените в ТЕЛК

Настоящият проект, би могъл да бъде положителна стъпка за решаване на голяма част от проблемите, но подобна кардинална реформа поставя много въпроси и неясноти, казва Диана Ковачева
Тристранката не одобри промените в ТЕЛК

Тристранката не одобри промените в ТЕЛК

От около 70 комисиите най-вероятно ще станат 100-110, при оставане на задължението за създаването им в университетските и бившите областни болници, казва Цветолюба Генкова
Тристранката гледа промените за ТЕЛК

Тристранката гледа промените за ТЕЛК

Срещу тях вече се обявиха мениджъри на болници, с мотива, че нямат желаещи лекари за нови комисии, но пациентите подкрепят предложенията

ИИ в здравеопазването – що е то?

ИИ в здравеопазването – що е то?

Неизвестните в приложението и контрола на изкуствения интелект остават много повече от известните, което провокира тревога

 Системата за е-ТЕЛК готова до 15 дни

Системата за е-ТЕЛК готова до 15 дни

Пациентите избират за експертиза на случаен принцип, за да няма некоректни практики, каза здравният министър
Депутатите недоволни от решенията за ТЕЛК

Депутатите недоволни от решенията за ТЕЛК

Новиятр директор на НЕЛК се опита да обясни идеите на здравните власти, но отговорът не задоволи народните представители, викат го на поправителен

Не е ясно как ще има ТЕЛК без пари

Не е ясно как ще има ТЕЛК без пари

Сега 60% от заплатите на членовете им се поемат от болниците, да има повече финансиране, казва д-р Минко Михов
Новите ТЕЛК-ове са в конфликт на интереси

Новите ТЕЛК-ове са в конфликт на интереси

Не е възможно лекар, който дава временна нетрудоспосоност после да издава и постоянна, казва д-р Неделчо Тотев
1 2 3 4 5 ... 110 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юни 2023 Предишен Следващ