Консулт

Повишено внимание към азбеста

25-04-2023 13:49
Ако смятате, че сте били изложени на него на работното си място, трябва да потърсите консултация с лекар а адвокат, казват от КНСБ Повишено внимание към азбеста
Clinica.bg

press@clinica.bg
Работата с азбест е опасна за здравето. За това алармират отново от КНСБ в навечерието на Международния ден в памет на загиналите работници при трудови злополуки (28 април). На този ден ще бъдат почети и жертвите на ракови заболявания от експозиция на азбест. Какво представлява азбеста, защо е толкова опасен, каква е правната рамка у нас и в ЕС и какво да правят хората, ако са били изложени на него на работното си място, разясняват от КНСБ.
Какво представлява азбестът

Азбестът е груб, влакнест материал, който се използва за изолация на тръби, покриви и други материали за строителството. Когато тези материали се разбиват или разрушават, много малки влакна на азбест се освобождават във въздуха, като те могат да бъдат лесно вдишани от работещите или хората, които са близо до работното място.

 

До какви заболявания може да доведе

 

Вдишването на азбестови влакна може да доведе до сериозни здравословни проблеми. Една от най-сериозните болести, свързани с работата с азбест, е мезотелиомът – рядък вид рак, който засяга мезотелните клетки, намиращи се в, коремната област и други места в тялото. Този вид рак обикновено се появява много години след като човек е бил изложен на азбест.

Други здравни проблеми, свързани с работата с азбест, могат да включват белодробни заболявания като азбестоза, белодробен фиброз и плеврални ефузии, както и други форми на рак, като рак на гърлото и рак на бъбреците.

Ракът е главната причина за смъртни случаи, свързани с работата в ЕС с над 100 000 смъртни случая всяка година. Експозицията на азбест в околната среда и на работното място е причина за 78% от професионалните ракови заболявания и една от основните причини на рак на белите дробове. За да може тези работници да имат достъп до подходящи схеми за обезщетение, трябва да се признае професионалният произход на свързаните с азбеста заболявания.

 

Правна рамка в ЕС

 

Правната рамка на ЕС за защита на работниците от специфичните рискове, свързани с експозицията на азбест, датира от 1983 г. Оттогава тя е актуализирана няколко пъти. Най-новият законодателен акт е Директива 2009/148/ЕО относно азбеста по време на работа, в която се определят строги задължения за работодателите по отношение на защитата, планирането и обучението. Освен това, тъй като азбестът е канцероген, Директива 2004/37/ЕО относно защитата на работниците от рискове, свързани с експозицията на канцерогени, мутагени или репротоксини по време на работа се прилага, когато е по-благоприятна за здравето и безопасността на работниците. Предотвратяването на експозицията на азбест на работното място е един от приоритетите на стратегическата рамка на ЕС за здравословни и безопасни условия на труд за периода 2021—2027 г.

 

Нужно е намаляване на гранична стойност

 

На 28 септември миналата година излезе съобщение на Комисията до Европейския парламент, Съвета, Европейския икономически и социален комитет, както и до комитета на регионите относно действията за постигане на бъдеще без азбест и предложение за изменение на Директивата относно експозицията на азбест по време на работа с цел подобряване на защитата на работниците чрез значително намаляване на граничната стойност за професионална експозиция на азбест.

В съобщението се посочва за необходимостта от допълнителни действия за защита на работниците от експозиция на азбест, особено в строителството при саниране на сгради. Изчислено е, че на азбест са изложени между 4,1 и 7,3 милиона работници. 97% от тези работници са в строителния сектор, включително в свързаните с него професии като майстори на покриви, водопроводчици, дърводелци или работници по поставяне на подови настилки, а 2% са в сектора за управление на отпадъците.

Европейската комисията направи законодателно предложение за значително намаляване на съществуващата гранична стойност за азбест от 0,1 влакна на кубичен сантиметър (f/cm³) на 0,01 f/cm³, 10 пъти по-ниска от настоящата стойност. В своя резолюция Европейския парламент направи предложение за гранична стойност от 0,001 влакна на кубичен сантиметър.

 

Регулацията у нас

 

България забранява вноса, производството и употребата на всички азбестови влакна и азбестосъдържащи продукти от 1 януари 2005 г. По-голямата част от работещите в риск от експозиция на азбест извършват дейности по разрушаване, реконструкция или саниране, поддръжка на сгради, в които може да има азбест.

Дейности по разрушаване и/или демонтаж на азбест и азбестосъдържащи продукти се извършват от юридически или физически лица, които имат издадени разрешения по Закона за здравето и се извършват след получаване на разрешение от директора на Регионалната здравна инспекция, на чиято територия се извършват. Изискванията за защита на здравето на работещите, включително за предотвратяване на съществуващи или потенциални рискове от експозиция на азбест при работа, се определят от Наредба № 9 от 4 август 2006 г. за защита на работещите от рискове, свързани с експозиция на азбест при работа.

 

Ако смятате, че сте били изложени на азбест

 

В нашата страна липсват системни данни за наблюдение на работниците, които са подложени на експозиция на азбест. През 2020 г. има признато само едно професионално заболяване, свързано с експозиция на азбест.

Ако смятате, че сте били изложени на азбест на работното си място, трябва да потърсите медицинска консултация и да се консултирате с адвокат, за да разберете правата си и възможностите за обезщетение.


Какви са новите цени и прегледи по НЗОК

Какви са новите цени и прегледи по НЗОК

От тази година пациентите ще имат подобрен достъп до зъбни протези, предвиждат промените

В срока на изпитване няма закрила от уволнение

В срока на изпитване няма закрила от уволнение

Това припомнят от ГИТ по повод на различни въпроси и сигнали, които са постъпили в агенцията

Не подценявайте опасностите в планината

Не подценявайте опасностите в планината

Проверете метеорологичната прогноза преди да тръгнете в и бъдете готови да промените или да се откажете от предварителния план, ако времето стане неподходящо, казват от ПСС
Как се променят доходите през 2024 г.

Как се променят доходите през 2024 г.

Минималната заплата става 933 лв., а максималният осигурителен доход се покачва с близо 10% до 3750 лв.
Работодателите да вземат мерки срещу КОВИД

Работодателите да вземат мерки срещу КОВИД

Не трябва да забравяме, че имаме възможност да се предпазим, да защитим своето здраве и това на близките си и колегите, казват от КНСБ
Обучения за 6 246 безработни

Обучения за 6 246 безработни

Те ще се осъществяват по проекти на социалните партньори, поне 35% от участниците ще бъдат включени в заетост, съобщиха от ресорната агенция
Е-бележката за училище също ще е платена

Е-бележката за училище също ще е платена

Както и хартиената, тя не се покрива от НЗОК, всеки личен лекар сам определя таксата, някои може и да не искат пари, а други да вземат няколко лева за издаването й, гласят разясненията на три министерства
Как се става дарител на стволови клетки

Как се става дарител на стволови клетки

Анонимността на донора е гарантирана, може да се откаже впоследствие, не той не получава заплащане, извличането им е безопасно
Отпускане на еднократна помощ при бедствия

Отпускане на еднократна помощ при бедствия

Тя е до 1512 лева, предоставя се за ремонт само на основното жилище, което обитава семейството, трябва да е законно построено
Права на работещите при бедствие

Права на работещите при бедствие

Фирмата е задължена да им изплати 50% от брутното възнаграждение, ако не успеят да отидат до офиса, ако се включат в спасителните работи им се полага цялото, казват от ГИТ
1 2 3 4 5 ... 17 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Има ли недостиг на инсулин в аптеките?

Март 2024 Предишен Следващ