Развитие

Още 4 болници стават университетски

23-03-2016 16:48
Още 4 болници стават университетски
Още 4 болници да получат статут на университетски предлага здравният министър Петър Москов. Това са МБАЛ Русе, "Пълмед", "Еврохоспитал" и "Дева Мария".
Три от клиниките са частни. Собственик на Пълмед е Михаил Тиков, на когото е и веригата "Софиямед". Собственик на "Дева Мария" е депутатът от ГЕРБ Семир Абумелих. Ако Кабинетът приеме да направи болниците университетски, броят на частните клиники, които могат да обучават студенти у нас, ще набъбне до шест. Досега със статут на университетски болници са само три частни клиники - "Сити Клиник", "Софиямед" и "Каспела". Желание да станат университетски имат и други частни болници.  
Получаването на статута на университетска клиника в момента не е само въпрос на престиж, но и на гарантиране на приходите от касата. След като Кабинетът прие здравната карта и селективното договаряне, касата ще избира с кои болници да сключва договори в районите, където леглата са в повече. Един такъв град е Пловдив, откъдето са и две от клиниките, които ще кандидатстват за университетски статут - Пълмед и Еврохоспитал. Сред критериите, по които касата ще пресява болниците пък е сложено и условието дали могат да обучават студенти по медицина. Така придобиването на университетски статут ще даде предимство на клиниките за договор с касата.

Нови 3 болници стават университетски

Нови 3 болници стават университетски

Още 3 болници в страната получават статут на университетски.
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Има ли недостиг на инсулин в аптеките?

Март 2024 Предишен Следващ