Риск

Апнеята – крадецът на сън

02-05-2023 08:00
Заболяването удря сърцето и причинява внезапна смърт, 40% от засегнатите страдат от хипертония, казва д-р Петър Калайджиев  Апнеята – крадецът на сън
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
Случвало ви се е да се събуждат нощем, за да не хъркате. За да избегнете досадата да ви разтрисат за рамото всеки път, когато заспите, се местите на дивана в хола. Това обаче не е добрият вариант. Нещо повече, той може да се окаже опасен, защото „шумът от банцинга", както се шегуват с вас у дома, може да се окаже нещо твърде сериозно. Възможно е да страдате от сънна апнея – заболяване, удрящо тежко сърдечносъдовата система. Между него и острата сърдечна недостатъчност има пряка зависимост. Това показват са част от резултатите от изследване на д-р Петър Калайджиев от Клиниката по кардиология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ".
Той беше единственият презентатор от България, който взе участие с постер в Европейския конгрес за остри сърдечно-съдови заболявания, който се проведе неотдавна в Марсилия. Българският кардиолог представи пред престижната аудитория своята работа в областта на сънната апнея и острата сърдечна недостатъчност, както и опита на клиниката в наблюдението и лечението на тези заболявания. Негова научна статия по темата беше публикувана в престижното американско списание „Sleep Medicine".

 

Какво представлява сънната апнея

 

Това състояние се получава, когато дишането се прекъсва, макар и за кратко, по време на сън. Причината е, че дихателните пътища биват блокират или мускулите, които контролират дишането, спират да се движат. Така се стига до спиране на самото дишане, след което следва дълбоко поемане на въздух. Точно при този процес се чува така досадното хъркане. При някои хора това може да се повтори стотици пъти всяка нощ, което лишава мозъка, различни системи и органи от достатъчния приток на кислород. Често повтарящо се състояние, води до редица увреждания. Съществуват две основни разновидности на болестта - обструктивна и централна.

„Тя може да засегне хора от всяка възраст и е едно от заболяванията на съвремието, казва д-р Петър Калайджиев. Обикновено се открива късно. Така, не самата болест, а усложненията от нея, също както при затлъстяването и диабета, са тези които карат хората да отидат на лекар", обяснява кардиологът. Преди 50-годишна възраст тя е по-често срещана при мъжете. В по-късна - разпространението й при двата пола се изравнява.

 

Резултатите от проучването

 

„В съвременния свят сънната апнея и въобще заболяванията на съня, са много актуален проблем. Едва от няколко години започват по-сериозните изследвания на това състояние и връзката му с останалите, в това число и със сърдечносъдовите", казва д-р Калайджиев. Той посочва, че категорично е доказана пряката зависимост на артериалната хипертония и ритъмните нарушения със сънната апнея. На базата на няколкогодишни наблюдения и проучвания сред пациенти на Клиниката по кардиология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ" той успява да установи и докаже, че това състояние е причина и за сърдечна недостатъчност. За пример, той посочва такива, които постъпват в лечебното заведение със симптоми за декомпенсирана сърдечна недостатъчност. При тестване на съня им се оказало, че повече от 60 на сто от тях, като съпътстващо заболяване, имат сънна апнея. В по-голяма степен са тези с обструктивната й форма, която обикновено се поддава на по-добър контрол.

 

Удар точно в сърцето

 

Сънната апнея е твърде коварно състояние. То може да увреди редица органи и системи, но безспорно, обикновено тя води до сърдечни увреждания и сърдечната недостатъчност. Често тя е причина за аритмии и предсърдно мъждене, след които следва внезапна сърдечна смърт. „Дори сънната апнея да се е появила след кардиологичен проблем, тя е в състояние за много кратко време да го влоши. Макар и независим фактор, той влошава прогнозата при тези пациенти.", разяснява още едно от коварствата на заболяването кардиологът д-р Петър Калайджиев. Като рискова, той определя и дневната сънливост. Макар и тя да не е така драматична като състояние, също може да бъде потенциално много опасна, особено, ако професията на човек е свързана с шофиране или работа с опасни машини.

 

Има ли лечение и какво е то

 

„Обструктивната сънна апнея е формата, която се повлиява много успешно, като тя е и по-честата. Лечението е със специални апарати, които се слагат по време на сън и с които пациентите успяват да постигнат оптимални ползи за голям спектър от заболявания в това число и на сърдечно-съдовата система, пояснява д-р Петър Калайджиев. Проблемите обаче са два. Единият е неудобството да спиш с мундщук в устата, който да ти подава въздух при необходимост така, че Другият, който никак не е по-малък, е финансирането. Оказва се, че нито то, нито изследването на сънна апнея се поемат от Националната здравноосигурителна каса. Така, за да се диагностицира човек, трябва да извади няколко десетачки. Ако се окаже, че е налице сънна апнея и иска да я лекува, то вече трябва да се бръкне с няколко хилядарки, защото средно един такъв апарат струва 2500 лева. Когато обаче става дума за централна форма на сънната апнея, то тогава се използват други апарати за т. нар. адаптивна сервувентилация. Той е доста по-сложен по конструкция и цената му около 10 000 лева. По думите на д-р Калайджиев, късметът на пациентите е, че случаите на точно този тип на заболяването са много малко.

 

Жокери, по които да се досетим

 

Организмът ни подсказва още на сутринта, че нещо се е случило през нощта, за което нямаме представа, защото сме спали. Действително сме спали, но непълноценно. Налице са и симптомите. Основният от тях е чувство на отпадналост и изтощение при събуждане. Дори след 8-часов сън хората със сънна апнея обикновено се чувстват изключително уморени. През целия ден те са сънливи, което ги прави рискови шофьори и работници на машини и непрекъснати производства. Хъркането е често срещана характеристика, но не е нещо, което се случва във всички случаи. Човек може да има сънна апнея, без изобщо да хърка. Възможно е многократно събуждане по време на нощта или неколкократно уриниране при мъжете, което те обикновено свързват с простатната жлеза. Главоболието и изпотяването, макар и да са прояви при различни състояния, могат да се окажат също жокер, подсказващ заболяването.


Спасиха сърцето на дете с

Спасиха сърцето на дете с "чадърче"

То е на 5 години, с вродена малформация, a интервенцията ще му позволи да живее пълноценно, съобщиха от УМБАЛ „Чирков"
Кои хормони пречат на отслабването

Кои хормони пречат на отслабването

Правилото на „калорийния дефицит" работи, ако сте здрави, имате ли метаболитно разстройство или хормонален дисбаланс, диетите и спортът са напразни усилия, казва д-р Анелия Нанкова
Малко известни рисковe за високо кръвно

Малко известни рисковe за високо кръвно

Около 50% от пациентите с обструктивна сънна апнея имат хипертония, казват кардиолозите от ИСУЛ
Боледуваме тежко заради пропусната профилактика

Боледуваме тежко заради пропусната профилактика

Не е възможно при близо 400 болници да има качествени услуги, но лобисти пречат на промяната на това положение, казва проф. Димитър Шишков
Нов начин на писане спасява ръката

Нов начин на писане спасява ръката

Изследователите се надяват бъдещият им модел да залегне в педагогиката, първокласниците да учат по него, за да избегнат травми на ръката
Спешен случай размести програмата на УНГ-форум

Спешен случай размести програмата на УНГ-форум

Вместо планувания пациент, се наложи лекарите да оперират на живо 7-годишно дете от Сливен, чиито родители потърсиха в този момент спешна помощ в болница „Тракия"
Статия за детското здраве в Nature с българско участие

Статия за детското здраве в Nature с българско участие

Няма значение за развитието къде живеят малчуганите - в града или на село, а как, показва проучване
Ставаме по-тревожни след смяната на времето

Ставаме по-тревожни след смяната на времето

Постземетръсен синдром обхваща българина, някои ще страдат от него повече от година, предупреди психиатърът д-р Веселин Герев
Как да пазим бъбреците си здрави

Как да пазим бъбреците си здрави

Движите се, не яжте солено, контролирайте кръвното и захарта си, съветват специалистите
Спасиха пациент с огромни тумори

Спасиха пациент с огромни тумори

Образуванията в сърцето и черния дроб са били отстранени от кардиохирурзите на УМБАЛ „Проф. Александър Чирков"
1 2 3 4 5 ... 53 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Смятате ли, че този път опитът за построяване на Национална детска болница ще се увенчае с успех?

Май 2023 Предишен Следващ