Признание

Статия за детското здраве в Nature с българско участие

31-03-2023 12:30
Няма значение за развитието къде живеят малчуганите - в града или на село, а как, показва проучване на глобален консорциоум, в него участва и проф. Виолета Йотова от УМБАЛ „Св. МаринаСтатия за детското здраве в Nature с българско участие
Clinica.bg

press@clinica.bg
Статия с българско участие бе публикувана в престижното издание за научни открития „Nature". Става дума за проучването на тема „Намаляващо предимство от живот в града за здравето на децата и юношите". То е реализирано от глобален консорциум под ръководството на Imperial College London. Съавтор в научната статия е главният изследовател за проекта Feel4Diabetes от МУ-Варна проф. Виолета Йотова – ръководител на Катедрата по педиатрия в университета и на Първа детска клиника с ДОИЛ в УМБАЛ „Св. Марина" – Варна. Ето и повече за самото проучване.
Главен автор на изследването „Намаляващо предимство от живот в града за здравето на децата и юношите" е проф. Маджид Езати от Училището по обществено здраве на Imperial College London. То се е провело под ръководството на колежа с участието на над 1500 изследователи и лекари. Очаква се откритията на проучването да породят дискусии сред глобалната научна общност, в посока държавите да развиват политики за здравословен и продуктивен живот на децата и юношите.


Участват 71 млн. деца 

 

Според проучването в голяма част от света намаляват предимствата на живот в града, имащи отношение към здравословния растеж и развитие на децата и юношите. Данните са получени на базата на нов глобален анализ на тенденции в ръста и индекса на телесната маса /ИТМ/ при подрастващи на възраст от 5 до 19 години, живеещи на село и в града. Изследването е проведено от 1990 до 2020 г. и е обхванало над 71 милиона деца и юноши, живеещи в различни райони на повече от 200 държави. Специалистите уточняват, че височината и ИТМ отразяват качеството на храненето и здравословната околна среда през детството и юношеството и са важни показатели за здравето и резултатите от развитието през целия живот.

 

На село и в града - еднакво високи

 

Учените са установили, че през 21 век има изравняване в ръста на децата от градските и селските райони, сравнено с миналия век. Тогава градският живот, с възможностите му за по-добро образование, хранене, спорт, отдих и здравеопазване, е допринесъл децата от града да са по-високи от техните връстници на село. Според новите данни, днес в повечето страни намаляват предимствата на градската среда за по-висок ръст при децата, а се отчита ускорено подобрение във височината на подрастващите от малките райони.

 

Теглото се качва навсякъде

 

Освен ръста, обект на изследване при подрастващите също е и индексът на телесна маса – показател за това дали имат здравословно съотношение тегло-ръст. Установено е, че през 1990 г. децата и юношите от градовете са имали средно малко по-висок ИТМ от тези в извънградските райони. До 2020 г. за повечето страни средните стойности на ИТМ са се повишили по-бързо за градските деца, с изключение само в Субсахаска Африка и Южна Азия, където ИТМ нараства по-бързо при деца, живеещи в селските райони.

 

Рискове при нисък ръст и ИТМ

 

Важно уточнение, което правят специалистите е, че с наличието на нисък ръст или на прекалено нисък ИТМ, се увеличава рискът от заболяване и преждевременна смърт. Ниският ръст се свърза и с нарушено когнитивно развитие и намалена образователна ефективност и производителност на работа по-късно в живота. По същия начин високият ИТМ в детството и юношеството носи по-голям риск и по-ранна поява на хронични заболявания като диабет тип 2 и високо кръвно налягане, както води и до лошо психично здраве и образователни резултати.

 

Заключения

 

Според учените резултатите от това голямо глобално проучване оспорват общоприетите възприятия за отрицателните аспекти на живота в градовете по отношение на храненето и здравето. Градовете продължават да осигуряват значителни ползи за здравето на децата и юношите и за щастие повечето селски региони ги догонват, благодарение на модерните санитарни условия и подобренията в хранителните навици и здравеопазването.

Въпреки че ръстът и ИТМ по света са се увеличили от 1990 г. досега, изследователите са установили, че степента на промяна между градските и селските райони варира значително в различните страни, където населението е със средни и ниски доходи. В държавите с високи доходи разликите между градовете и малките населени места остават стабилни. Най-големи крачки в изравняването на ръста на децата от градските и малките райони са направили нововъзникващи икономики като Чили, Тайван и Бразилия. Те са използвали ресурсите на икономическия растеж за финансиране на програми за хранене и здраве както чрез училищата, така и в общността. Това е имало ключово значение за затваряне на празнините между различните области и социални групи. Любопитно е, че противно на широко разпространеното предположение, че урбанизацията е основният двигател на епидемията от затлъстяване, проучването е установило, че децата от много западни страни с високи доходи са имали незначителни разлики във височината и ИТМ с течение на времето. За участниците в глобалното проучване не е толкова важно дали децата живеят в града или на село. По-важно е в какви условия живеят хората с ниски доходи и дали правителствата на страните се справят с нарастващите неравенства с инициативи като допълнително подпомагане и програми за безплатно хранене в училище. Очаква се откритията на проучването да породят дискусии сред глобалната научна общност, в посока държавите да развиват политики за здравословен и продуктивен живот на децата и юношите.


Спасиха сърцето на дете с

Спасиха сърцето на дете с "чадърче"

То е на 5 години, с вродена малформация, a интервенцията ще му позволи да живее пълноценно, съобщиха от УМБАЛ „Чирков"
Кои хормони пречат на отслабването

Кои хормони пречат на отслабването

Правилото на „калорийния дефицит" работи, ако сте здрави, имате ли метаболитно разстройство или хормонален дисбаланс, диетите и спортът са напразни усилия, казва д-р Анелия Нанкова
Малко известни рисковe за високо кръвно

Малко известни рисковe за високо кръвно

Около 50% от пациентите с обструктивна сънна апнея имат хипертония, казват кардиолозите от ИСУЛ
Боледуваме тежко заради пропусната профилактика

Боледуваме тежко заради пропусната профилактика

Не е възможно при близо 400 болници да има качествени услуги, но лобисти пречат на промяната на това положение, казва проф. Димитър Шишков
 Апнеята – крадецът на сън

Апнеята – крадецът на сън

Заболяването удря сърцето и причинява внезапна смърт, 40% от засегнатите страдат от хипертония, казва д-р Петър Калайджиев
Нов начин на писане спасява ръката

Нов начин на писане спасява ръката

Изследователите се надяват бъдещият им модел да залегне в педагогиката, първокласниците да учат по него, за да избегнат травми на ръката
Спешен случай размести програмата на УНГ-форум

Спешен случай размести програмата на УНГ-форум

Вместо планувания пациент, се наложи лекарите да оперират на живо 7-годишно дете от Сливен, чиито родители потърсиха в този момент спешна помощ в болница „Тракия"
Ставаме по-тревожни след смяната на времето

Ставаме по-тревожни след смяната на времето

Постземетръсен синдром обхваща българина, някои ще страдат от него повече от година, предупреди психиатърът д-р Веселин Герев
Как да пазим бъбреците си здрави

Как да пазим бъбреците си здрави

Движите се, не яжте солено, контролирайте кръвното и захарта си, съветват специалистите
Спасиха пациент с огромни тумори

Спасиха пациент с огромни тумори

Образуванията в сърцето и черния дроб са били отстранени от кардиохирурзите на УМБАЛ „Проф. Александър Чирков"
1 2 3 4 5 ... 53 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Смятате ли, че този път опитът за построяване на Национална детска болница ще се увенчае с успех?

Май 2023 Предишен Следващ