Интервю

Някой иска да бламира договарянето с НЗОК

28-03-2023 06:33
Ако това се случи, ще паднат и промените за предварителните контроли, по които постигнахме съгласие и които осигуряват обективен надзор на аптеките, казва маг. фармацевт Димитър МариновНякой иска да бламира договарянето с НЗОК
Clinica.bg

press@clinica.bg

Преговорният процес между Българския фармацевтичен съюз и НЗОК даде на късо. Промени, предложени в последния момент от страна на здравната каса, поставят под съмнение подписването на нов договор. Без него обаче аптеките няма да продават лекарствата, които покрива НЗОК, от 1 април. Защо и как се стигна дотук, както и какви са другите задачи пред новото ръководство на БФС, попитахме маг. фармацевт Димитър Маринов. Той бе избран за нов председател на съсловната организация преди броени дни.

- Маг. фарм. Маринов, какви са проблемите в договорния процес със здравната каса?

- Времето на преговорния процес изтича, а от здравната каса дадоха безумни предложения. Всяка година БФС договаря правилата по които аптеките, които работят със здравната каса, отпускат лекарствени продукти и съответно получават заплащане за тази дейност. Това е огромен нормативен документ, който се подписва от 9 представители от фармацевтичния съюз и от 9 представители на НЗОК. Миналата година подписахме анекс към последния на договор, който изтича в края на март с идеята заедно с касата, МЗ, „Инфомационно обслужване „(ИО) да се въведат определени контроли по предписването и отпускането на лекарствени продукти. Иначе казано трябваше да се промени начина на контрол на здравната каса, като се въведе превантивен контрол в реално време, а не както е сега лекарят да може да допуска грешки, фармацевтът да ги изпълнява и доста, след като пациентът е изконсумирал лекарствата, касата да ги сваля от заплащане. Това е лошо за аптеките и опасно за пациента, който е изпил лекарство, което не е трябвало.

- Как трябваше да се осъществява този контрол?

- През НЗИС, където трябваше да се заложат чисто административни контроли, които нямаше да са намеса в работата на лекаря. Говорим за това, когато едно лекарство не се плаща от касата, то да не може да се изписва по здравна каса, когато пациентът няма определена диагноза, да не може да му се предписват лекарства за нея и т.н. В момента тези изисквания липсват, защото контролът на касата е буквално като по време на хартиите. Фармацевтът на практика е превърнат в контрольор на бумащината на лекаря.

- Имаше ли разбиране от страна на касата да се въведат тези контроли?

- Да, ние с преговарящите от НЗОК имахме много конструктивен диалог и всичко вървеше прекрасно, докато на 16 март д-р Йорданка Пенкова (и.д. управител на НЗОК б.р.) влезе и каза – „Искам чл. 17 да се махне". А този текст дава на пациентите право, при тяхно желание, да не получат пълната терапия. Например, ако са изписани три лекарства на една рецепта, а пациентът ходи, обикаля и не ги намира никъде, да може да си вземе поне първите две, които някъде е открил. Този текст работи от години, не е бил обект на сегашното договаряне и изведнъж касата поиска да се махне. Но, ако това стане, ще се наруши достъпът на пациента до медикаменти.

- Какви са мотивите на касата за това?

- Че така пациентът ще се принуди да се придържа към терапията на лекаря. Звучи чудесно, но на практика е смешно, защото това, че някой ще получи едно лекарство безплатно или ще го купи, не означава, че ще го пие. Но, ако по този начин го ограничиш да вземе другите две, го лишаваш от достъп до терапия. Ако пациентът има нужда от хоспитализация, лекарят му пуска направление за хоспитализация, но това е право на пациента, а не негово задължение. Много често се получава в аптеката да дойде човек, който казва – „Това не ми го давай, не го пия от 6 месеца".

- Защо се прави това според вас?

- Ние предполагаме, че идеята е по-скоро да се спре договарянето. Защото, когато се свали договора, ще паднат и промените за контролите, по които постигнахме съгласие. Разбира се, това са догадки.

- Ако няма нов договор, какво следва?

- Ако няма нов договор, от 1 април няма лекарства по каса в аптеките. Но, ако подпишем това, което ни предлагат за махането на чл. 17, ще бъде атакувано във ВАС от пациенти или от някоя аптека, тъй като противоречи на нормативната уредба. Но от касата искат да кажат, че проблемът е в нас и затова от 1 април няма да се обслужват пациентите в аптеките.

- И все пак – едва ли ще спрете да давате на хората лекарства от 1 април?

- Ако няма договор, няма да има основание и правила здравната каса да ги плаща. Тук вече няма продължаване на стария договор до подписване на нов.

- Тогава ще успеете ли да се разберете с НЗОК до края на месеца?

- На всички ни е ясно, че контролите нямаше да влязат в сила от 1 април, те трябваше да бъдат изработени и заложени от ИО до 1 април, след това да има двумесечен период на тестване в реално време и едва от 1 септември да заработят с пълна сила. Ясно ни е, че това няма как да стане веднага, просто трябваше да се запише какво се случва от 1 юли и от 1 септември, но изведнъж се появиха две безумни предложения - едното е за чл. 17, а второто е за верификацията.

- Какво гласи второто?

- Съгласно Регламента за верификация, който е европейски документ и е задължителен, всяка аптека трябва да верифицира лекарствата при отпускането им. НЗОК има право да заплаща и да проверява дали лекарствените продукти не са фалшифицирани. За тази цел тя има достъп до БОВЛ, откъдето получава справка какво сме верифицирали. По този начин касата може да сравни отчетите и да види какво сме отпуснали, ако тогава установи, че една аптека претендира да й се платят пет опаковки от даден продукт, а е верифицирала само 4, тогава касата няма да плати петата. Само, че НЗОК иска ние да подаваме два пъти верификационни кодове – веднъж към БОВЛ и втори път към тях, защото така им е по-лесно. Само че по регламента е записано, че тези кодове се събират само от БОВЛ и съгласно договора за функциониране на ЕС, ние нямаме право да я подаваме на други място. Ако го направим, всеки един пациент или друг субект може да подаде възражение в съда и това ще бъде спряно.

- С какво си обяснявате тези промени в последния момент?

- Нямаме обяснение, но започваме да подозираме, че някой иска да атакува договарянето, то да спре и някой в касата да прави контрола, както той пожелае. Това ще означава, че едни аптеки ще се проверяват, а други не.

- Какъв ще е ефектът от предварителния контрол, ако все пак се въведе?

- Ако това се случи, тогава ще имаме всеобхватен, обективен и превантивен контрол. А не както е в момента – субективен, който засяга само някои аптеки и хора, и последващ – много, след като пациентът е приел лекарствата си.

- Колко са случаите, когато има неправилно изписани лекарства, при което се ощетяват аптеките?

- Вече са много малко, защото повечето контроли заработиха още миналата година, но сега добавихме нови. Но точните данни могат да кажат от касата, ние ги нямаме. Въпросът е да довършим този процес, така че да няма възможност лекарят да сбърка, когато предписва и това да е основание за незаплащане от страна на НЗОК. Ролята на фармацевта е не да проверява бумащината на лекаря, а да обясни на пациента как да взема лекарството и да се придържа към терапията.

- Освен проблема с договора с НЗОК, какво друго седи пред вас като нов председател на БФС?

- Не само аз, но и целият нов УС искаме да работим за подобряване на достъпа на гражданите до фармацевтични грижи и лекарствени продукти. Сега имаме цели региони, които не са покрити от аптеки. Там хората на практика нямат достъп до лекарства и лекарствени продукти, което налага да пътуват до градовете, а това не е удобно. Практиката показва, че където има аптека, тоест вътре имате магистър фармацевт, който е най-достъпният здравен специалист, намалявате нуждата на хората да ходят до лекар за всяко нещо. Тоест, ние сме първа линия, която може да тушира дребните неща, а при лекарите отиват вече по-сложни случаи. В същото време, където има аптека, магистър-фармацевтът може много бързо да насочи пациента, ако той има някакви симптоми, към лекар, който да направи прегледа, а не да се неглижират определени здравни проблеми и те да се задълбочават.

- В тази връзка бяха направени едни промени в ЗЗО от последния парламент, за да се стимулират аптеките в труднодостъпните места, имате ли вече идея как ще се прилага тази поправка?

- Същата група, която преговаря по договора с касата, трябва да преговаря и за Методиката за допълнително финансиране на аптеките. Сега се замислям, че това може също да е част от причините някой да иска да бламира договарянето. Ние искаме да подобрим диалога с институциите, да го направим по-аргументиран и конструктивен.

- Ясно ли е вече какво ще се заложи в Методиката?

- Разговорите на тази тема ще започнат със залагането на новия бюджет, защото разговори без финансово подплатяване е безсмислено да се водят.

- В тази връзка ще искате ли в новия бюджет да се заложат по-високи такси за 100% платените лекарства или друго?

- Тази такса по Наредба 10 беше вдигната миналата година, но може би трябва да помислим за някаква диференцирана такса в зависимост от цената на лекарствения продукт. Не е нормално една и съща такса да се плаща на аптеката за продукт, който струва хиляди или няколко лева. Имаме случаи, в които таксата е по-висока от стойността на самия продукт. Може би най-нормалното нещо е да се възстанови надбавката за аптеката, която е нормативно регулирана и не може да бъде по-висока от 25 лв. за най-скъпите лекарства. Но за тази цел трябва да има парламент.

- В публичното пространство се тиражираха идеи касата да плаща лекарства от паралелен внос, които не са част от ПЛС на неясна цена, подкрепяте ли ги?

- Доколкото разбрах, става въпрос само за болниците, които имат механизъм, по който да внасят неразрешение за употреба продукти, когато ПРУ не може да го направи. Предложението е на каквото цена го намерят, но не може така, трябва да има някаква регулация, защото иначе никой не може да предвиди каква ще е тежестта на бюджета.

- Но в момента режимът за болниците е точно такъв – изключително скъпи лекарства се внасят като неразрешени на произволни цени, а държавата ги плаща, вие съгласни ли сте с това? Не трябва ли да има промяна?

- Тук трябва много да се поработи по отношение недостига на лекарствени продукти. Предстои период, в който определени лекарства или трудно ще се намират, или ще липсват. Сега ПРУ, когато очакват такъв недостиг, трябва да предупредят ИАЛ, но, ако не го направят, няма санкции за тях.

- Имаме напълно нови лекарства, които се внасят като нерегистрирани на произволни цени през вратичката, не е ли нужно да има ценова регулация и за тях?

- Ние сме против всякакви странични врати. Трябва да има ред, а такъв носи дигитализацията. Искаме да има ясни правила, да са изработени с консенсус, и да се спазват от всички. Ние сме против всякакви врати и прозорчета, които се отварят за едни и се затварят за други.

- В това отношение да очакваме ли пълна ревизия на ЗЛПХМ в новия парламент?

- Започвам да се притеснявам кой ще го ревизира. Всеки път, когато се отваря този закон, тръпнем кой какви предложения ще направи, особено в последния момент. Винаги има опити за лобистки поправки в последния момент. Но ние ще бъдем активен партньор на институциите, като представляваме всички фармацевти и ще се грижим за правата на пациентите.


Технологиите отместват фокуса от човека

Технологиите отместват фокуса от човека

Миналата седмица бяха отбелязани 125 години от рождението на проф. Константин Чилов. Остана ли човещина в обществото и в медицината ни, защо и как времената се промениха, какво ни чака в бъдещето, попитахме проф. Михаил Боянов.

Драмата с Майчин дом продължава

Драмата с Майчин дом продължава

Медиците от Клиниката по анестезиология поискаха оставката на ръководството, иначе напускат болницата в понеделник

Отмениха правилника за Централната комисия по етика

Отмениха правилника за Централната комисия по етика

Решението на кабинета е заради отменени текстове в Закона за лекарствата, на базата на които тя е функционирала
Бюджетът бави договорите за отстъпки с фармата

Бюджетът бави договорите за отстъпки с фармата

Компаниите, които не са ги подписали, а без тях бюджетът на касата няма да стигне с над 500 млн. лв.

Кабинетът готов с удължаването на бюджета

Кабинетът готов с удължаването на бюджета

С проектозакона се осигурява възможност за извършване на разходи, съобразени с влезли в сила промени за допълнителни или намалени средства

Липсват медицински стандарти в 7 специалности

Липсват медицински стандарти в 7 специалности

Причината е, че те са отменени от ВАС, а нови и досега не са приети, от МЗ готвят актуализация на четири други

МЗ ще помага и за детската болница в Бургас

МЗ ще помага и за детската болница в Бургас

Тази в София вече има одобрен подробен устройствен план, похвали се здравният министър Асен Меджидиев

Аптеките у нас са повече от нужното

Аптеките у нас са повече от нужното

Заради високия им брой, специалистите не стигат за всички, въпреки че броят им е над средния за ЕС, казва маг. фармацевт Светослав Крумов

Депутатите с 29 въпроса към здравния министър

Депутатите с 29 въпроса към здравния министър

Сред тях е и темата за остойностяването на медицинския труд, която д-р Асен Меджидиев обеща да направи

10 препоръки за недостига на лекарства

10 препоръки за недостига на лекарства

ЕМА публикува ръководство за предотвратяване дефицита на медикаменти и намаляване на въздействието му
1 2 3 4 5 ... 198 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Юни 2023 Предишен Следващ