Свят

Свързват смъртни случаи с операции за отслабване в Турция

21-03-2023 15:42
Седем британци починали след интервенциите, други се завърнали със сериозни усложнения, установява разследване на BBC Свързват смъртни случаи с операции за отслабване в Турция
Clinica.bg

press@clinica.bg
Седем британски пациенти, които са пътували до Турция за операция за отслабване, са починали след интервенцията. Това установява разследване на BBC. Става дума за т.н. ръкавна гастректомия, при които се премахват над 70% от стомаха. Други пациенти, които са се подложили на процедурата, са се завърнали у дома със сериозни здравословни усложнения. Както clinica вече писа, десетки случаи на ботулизъм пък бяха регистрирани в Европа след терапия, предназначена отново за отслабване в Турция.
Операции за лечение на болестно затлъстяване се извършват и в Обединеното кралство. Достъпът до тях по линия на общественото здравеопазване може да отнеме години и затова някои хора търсят процедурите в чужбина. През последните години рекламата в социалните мрежи спомогна за засилване на интереса към пътуванията в чужбина за операция за отслабване. Именно реклама в социалните мрежи привлича и Кейти, чието име е променено.

 

 Тя заминава за операция за отслабване

 

в Турция през 2021 г., като скоро след процедурата тя споделя, че се чувства в агония, но от турската клиника й казали, че става дума за задържане на газове. Силните болки, не спрели, а щом се завърнала във Великобритания тя била приета със сепсис по спешност в болница, а по-късно и пневмония. Тя прекарва в болница шест месеца, а лекарите са били принудени да премахнат целия й стомах. Екип на Би Би Си прекарва месеци в проучване на тази тенденция. Британските лекари твърдят, че лекуват все повече пациенти, които са пътували до Турция и са се завърнали със сериозни усложнения.

 

 Според д-р Шон Уудкок, консултант в

 

Northumbria Healthcare NHS Foundation Trust, приблизително веднъж седмично на летището в Нюкасъл пристига пациент с "много лошо състояние" от Турция и е отведен направо в болница. По данни на Би Би Си от 2019 г. насам седем британци са починали след операция за отслабване в Турция.

Един от тях е 25-годишният Джо Торнли. Родителите му научават за смъртта му едва, когато полицията посещава дома им. При телефонно обаждане от турската клиника обяснили на бащата на момчето, че то имало ниско кръвно, но аутопсията в Обединеното кралство показала, че Джо е починал от вътрешен кръвоизлив на мястото на операцията.

 

В някои клиники лечението може да бъде

 

резервирано само за няколко минути чрез изпращане на съобщения по WhatsApp. Цената може да бъде около 2000 паунда, доста по-малко от 10 000 паунда, начислявани от някои частни доставчици в Обединеното кралство. Според информацията на BBC за операция се приемат и хора, които нямат медицинска нужда от нея. В Обединеното кралство операция за отслабване обикновено се предлага само на лица с индекс на телесната маса (ИТМ) 40 или повече. Екип на BBC се свързали с 27 турски клиники, за да проверят биха ли приели за лечение човек с ИТМ между 20 и 25, който всъщност се счита за нормален. Оказало се, че шест от клиниките били готови да приемат за операция човек с ИТМ от 24.5.

 

Отделно от това Би Би Си установили,

 

че някои клиники, които са отказвали лечение, всъщност са насърчавали пациентите да напълнеят, за да могат да бъдат приети за операция. Така например им казвали, че трябва да качат 6-7 кг., за да им бъде направена интевенцията. Д-р Ахмед Ахмед водещ хирург и член на Съвета на Британското дружество по затлъстяване и метаболитна хирургия определя тези практики като "безразсъдни" и "неетични".

"Това е ужасяващо - никога не съм се сблъсквал със ситуация, в която на някого се казва да яде повече, за да качи теглото си. Не би трябвало да се предлагат каквито и да било операции при нормален индекс на телесна маса", категоричен е той. По информация на BBC броят на операциите за отслабване, извършени в Англия, е намалял с една трета - от 6 818 процедури преди три години до едва 4 409 през 2022 г. Според д-р Ахмед туризмът за отслабване ще продължи, докато се запазят дългите списъци на чакащите в Националната здравна служба.


Сестрите в Уелс готвят стачки

Сестрите в Уелс готвят стачки

Те не приемат офертата на властите, ако не се стигне до допълнително споразумение ще протестират през юни и юли
ASCO събира 40 000 онколози

ASCO събира 40 000 онколози

Най-голямото научно събитие в тази сфера започва в петък в Чикаго, партньорството с пациентите ще бъде на фокус

3.6% от децата в ЕС с непосрещнати медицински нужди

3.6% от децата в ЕС с непосрещнати медицински нужди

Това показват данните на Евростат за 2021 г., спрямо 2017 г. делът им се е увеличил с 2%
ECDC си търси нов директор

ECDC си търси нов директор

Той ще поеме поста от д-р Андреа Амон за следващите шпет години през юни следващата година

20% ръст на вноските към СЗО

20% ръст на вноските към СЗО

Държавите-членки одобриха нов амбициозен бюджет от 6.83 млрд. щатски долара
Младите лекари в Англия с нова стачка

Младите лекари в Англия с нова стачка

Тя ще е тридневна – от 14 до 17 юни, за медиците офертата на властите за ръст на заплатите с 5% не е надеждна
Старт на глобална мрежа срещу инфекции

Старт на глобална мрежа срещу инфекции

Тя е за наблюдение на патогени, целта е откриване и предотвратяване на заплахи от болести, казват от СЗО
30% от децата по-малко активни през пандемията

30% от децата по-малко активни през пандемията

Всяко пето е консумирало повече сладкиши, което е увеличило риска от затлъстяване, отчитат от СЗО за Европа

10 препоръки за недостига на лекарства

10 препоръки за недостига на лекарства

ЕМА публикува ръководство за предотвратяване дефицита на медикаменти и намаляване на въздействието му
ЕС и САЩ с работна група за здравеопазване

ЕС и САЩ с работна група за здравеопазване

Tя ще е за сътрудничество в областта на раковите заболявания и глобалните заплахи за здравето
1 2 3 4 5 ... 93 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Смятате ли, че този път опитът за построяване на Национална детска болница ще се увенчае с успех?

Май 2023 Предишен Следващ