На кръстопът

ЕМА осветли твърдия сценарий за Брекзит

07-06-2017 07:30
Фармаиндустрията настоява за по-мек вариант, най-засегнат ще е средният и малък бизнесЕМА осветли твърдия сценарий за Брекзит
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
Европейската медицинска агенция повдигна завесата над последиците за фармаиндустрията, ако не се стигне до джентълменско споразумение след Брекзит. Релокация на бизнеса и редица кадри в компаниите, базирани на Острова, или утежнен режим за внос на медикаменти в останалите европейски държави, предвижда най-твърдият сценарий за напускането на Великобритания на ЕС. Ако това се случи, съществува реална опасност за известно време да се затрудни достъпа на европейските пациенти до редица медикаменти, предупреждава индустрията.

Островът е една от предпочитаните дестинации за фармацевтичната индустрия в ЕС от години. На него оперират около 400 фармакомпании, а редица от тях са регистрирали там притежатели на разрешението за употреба или пък са открили производства на медикаменти и активни субстанции. По данни на Асоциацията на британската фармацетична индустрия, в която членуват най-големите иновативни компании, в тази сфера са заети над 67 000 души, като само в изследователската и научна дейност са ангажирани около 25 000.

30 март 2019 г. обаче е крайният срок, до който Великобритания ще бъде част от ЕС. На следващия ден правилата за общия европейски пазар, вноса и износа на стоки, както и за свободното движение на хора, спират да важат. Освен, ако междувременно преговорите между Брюксел и Лондон не разтопят ледовете. Не се ли случи това, фармацевтичните компании, които са базирани в Англия

няма да могат да продават свободно медикаментите си в ЕС

Всички фирми, чието производство на лекасртва или дори на активните им вещества е на Острова, ще трябва да ги внасят на Стария континент, все едно са стоки от трети страни, казват от ЕМА. Това означава, че не само ще плащат по-големи такси, но ще трябва да доказват, че условията на производството им отговарят на европейските норми, въпреки че до вчера това не е било нужно. Още по-големи ще са проблемите за компаниите, които като притежатели на разрешението за употреба на медикаментите са базирани в Англия. На практика лекарствата, които са получили разрешение за продажба в ЕС по централизираната процедура, вече няма да могат да се продават, докато не се смени адресът на притежателя за разрешение на употреба в друга европейска държава, предупреждава ЕМА. Това е и причината, поради която може да се затрудни за известно време достъпът до определени медикаменти. Трети проблем ще бъде нуждата от смяна на кадрите. Тези, които са в Англия, няма да могат да отговарят за наблюдението на ефектите на медикаментите над пациентите след пускането им на пазара. Служителите, които освобождават пратки с медикаменти за целия ЕС, също ще трябва да сменят Острова като месторабота или компаниите ще трябва да си намерят други кадри в страните-членки.

Тези възможности тревожат фармацевтичната индустрия и затова тя настоява за постигането на по-меко споразумение за Брекзит. Затова Европейската федерация на фармацевтичната индустрия е създала работна група по казуса. Основните области, които са важни според нея, е запазването на единна лекарствена регулация и свободното движение на медикаменти, активни вещества и кадри във фармацевтичната сфера. Също така Англия да поеме ангажимент

да запази научноизследователската дейност в тази област

поне известно време, тъй като там са генерирани най-много инвестиции.

„Важно е да се постигне договореност между Великобритания и ЕС, така че да се запази, доколкото е възможно единната регулаторна рамка. В момента лекарствената регулация за издаване на разрешение за употреба на един медикамент и поддържането му е единно, което означава, че то важи за всички държави-членки. При липсата на договореност, Англия няма да бъде част от тази рамка и това ще е особен проблем за малките и средни британски компании, които или ще загубят достъпа до европейски пазар, или ще трябва да релокират ПРУ и производството си. В противен случай ще внасят лекарства като трети страни в единния пазар“, коментира Деян Денев, изпълнителен директор на Българската асоциация на научноизследователските фармацевтични компании. Според него, подобни сътресения биха имали последици за достъпа на пациентите до медикаменти.

За да се стигне до адекватно споразумение за излизането ан Англия от ЕС, ще е важно мнението на всяка държава в общността. В тази връзка индустрията напомня, че

и България трябва да заеме мнение по въпроса

Ако не се стигне до нормално споразумение, това би засеганло достъпа до медикаменти и у нас. И едва ли би допринесло за икономическия ни растеж, тъй като големите компании едва ли биха релокирали дейността си у нас.

„Привличането на една компания в България несъмнено би било много дборое, но едва ли би се случило, тъй като регулацията ни, най-вече ценовата, не е подходяща. Обикновено ПРУ гледат да отидат в големи пазари, където към разработването на нови лекарства се гледа като на инвестиция в икономиката и здравето на хората“, обясни Деян Денев.

Засега не е сигурно обаче дали ще бъде постигнат по-мек вариант на договореност между Великобритания и ЕС. Причината е, че на Острова не са склонни на много отстъпки, за сметка на това имат доста претенции. Това потвърждават и основните акценти в преговорите при Брекзит, за които настоява Асоциацията на британските фармацевтични компании:


Иновации

Великобритания би трябвало да преговаря за продължително европейско субсидиране на научноизследователската дейност. Това означава подписване на споразумение до 2020-а. Продължително участие на Англия в Евроейската инвестиционна банка и Европейския инвестиционен фонд.

 

Регулация

Постигане на споразумение с ЕМА и продължаване на сегашните правила, както и продължаване участието на Великобритания в бъдещите регулаторни процеси.

 

Кадри

Правила за допускане на имигранти, ако те са нужни за английския пазар, най-вече в областта на науката. Гарантиране престоя на вече емигриралите научни работници.

 

Търговия

Постигане на равни условия на търговия със страните членки на ЕС за стоките със значение за живота на хората, включително и при облагането им с ДДС. Споразумение за признаване на добрите производствени и търговски практики във Великобритания в ЕС.

И аптекарите притеснени от Брекзит

И аптекарите притеснени от Брекзит

Напускането на Англия без споразумение ще задълбочи липсата на лекарства, сигнализират от Асоциацията на болничните фармацевти в ЕС

МТСП разяснява правата на българите след Брекзит

МТСП разяснява правата на българите след Брекзит

Информационната кампания ще бъде в три последователни дни, обявиха от ресорното ведомство
Готвим се за Брекзит без сделка

Готвим се за Брекзит без сделка

Консултират бизнеса и българите на Острова за последниците след излизане на Великобритания от ЕС
Фармата победи и „хляба

Фармата победи и „хляба"

При Брекзит без сделка лекарствата ще са с предимство пред храната

Брекзит без сделка застраши и пациентите

Брекзит без сделка застраши и пациентите

От Европейската асоциация на иновативните компании настояват за специални мерки, които да гарантират доставките на лекарства

България подкрепя Брекзит

България подкрепя Брекзит

Излизането на Англия от ЕС ще има огромно влияние в здравната сфера, смятат експертите
EMA с нов сайт

EMA с нов сайт

Заради Брекзита достъпът само до 39 лекарства остават под въпрос
ЕМА губи 30% кадри заради Брекзит

ЕМА губи 30% кадри заради Брекзит

От 1 октомври агенцията започва следващата фаза по преместването си в Амстердам

Милиарди за здраве след Brexit

Милиарди за здраве след Brexit

Щом спрем да плащаме вноската си в ЕС, ще имаме повече пари за приоритетни области, твърди британският премиер Тереза Мей
Лидерите в ЕС обсъждат Брекзит

Лидерите в ЕС обсъждат Брекзит

Напускането на Англия ще има огромно влияние в здравната сфера, смятат експертите

1 2 3 4 5 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какво очаквате от новия здравен министър?

Април 2024 Предишен Следващ