Реакция

Джипитата излизат на протест

23-03-2016 14:23
Лекарският съюз решава дали ще ги последва в петъкДжипитата излизат на протест


Недоволството на лекарите ескалира. Ако властта не оттегли новия си проект за служебен рамков договор, общопрактикуващите лекари излизат на протести. Очаква се да ги последват и останалите им колеги. Българският лекарски съюз ще вземе окончателно решение в петък, съобщиха от съсловната организация.
„Огорчени от пренебрегването на съществуващите в Първичната извънболнична медицинска помощ проблеми и формалното отношение от страна на МЗ, от следващата седмица предприемаме ефективни и други протестни действия, в които ще се включват поетапно различни области от страната". Това се казва в отвореното писмо на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари до премиера Бойко Борисов. В него те настояват решението на НЗОК за служебен договор, с който се налагат нови правила на работа в системата, да не влиза в сила. Според медиците „прокламираните от МЗ и прокарвани чрез решението на НЗОК промени, по никакъв начин не могат да бъдат определени като реформа". Те не решават проблеми, а задълбочават съществуващите, смятат джипитата. На същото мнение са и колегите им от специализираната извънболнична и болничната помощ.

Служебният рамков договор, който се опитват да ни наложат е незаконен, той води до много проблеми, категоричен беше и председателят на Лекарския съюз д-р Венцислав Грозев. Според него властта трябва да се вслуша в гласа на лекарите, защото може да настъпят неприятни инциденти след въвеждането на новите правила. С тях се увеличават санкциите за медиците, намаляват се цени, по които ще им се плаща за дейности като химиотерапията. С новия проект се премахва възможността болниците да сключват договори, за да осигурят комплексно лечение за онкологията, това поставя в риск болните, обясни д-р Грозев. Проблеми има и във финансирането на дейностите в извънболничната помощ. Реалното увеличение на средствата за джипитата, за специалистите е в рамките на 2-3 млн. лв., а се искат нови 600 хил. прегледи, как ще стане това, каза той. Аналогично е положението и с изследванията в лабораториите. Медиците не приемат и въвеждането на пръстовия отпечатък като адекватна форма за контрол. Къде беше тогава контролът досега, защо толкова се говори за него, а има само една болница в Търговище, която се обяви за нарушител, попита д-р Грозев.

Медиците не приемат и здравната карта, която орязва възможностите им за работа с касата. Кой ще реши кои лекари в извънболничната помощ няма да сключат договори, защото в картата пише, че има излишък, каза д-р Галинка Павлова, зам. председател на БЛС. Според нея от броя на договорите в тази част на системата не натоварва финансово НЗОК, а само подобрява достъпа до медицински услуги.

Лекарският съюз официално ще реши каква форма на протест да предприеме в петък, когато има Национален съвет. Със сигурност обаче, ако се въведе служебен договор от касата, документът ще бъде обжалван. Има много колеги, които вече заявиха, че в този случай няма да сключат и нови договори с НЗОК, добави д-р Павлова. Това означава, че пациентите ще трябва да си плащат за лечението.

Частните и общинските болници също няма да останат настрана от колегите си в изразяването на недоволството от реформата. Всяко сдружение обаче само ще обяви как ще действа в следващите дни.


Нужна е реформа след задълбочен анализ

Нужна е реформа след задълбочен анализ

Новият парламент вече е факт, може би ще има и ново правителство. Какви са очакванията на болниците от властта попитахме д-р Илия Тонев. Той е управител на МБАЛ – Сандански.
НЗОК предупреди за фалшиви мейли

НЗОК предупреди за фалшиви мейли

Те ползват името на фонда и вероятно съдържат зловреден софтуер, казаха оттам
Няма опасност за детската болница

Няма опасност за детската болница

До 30 юли здравните власти ще кажат дали приемат структурата й, която ще бъде представена от екипа на Европейската банка
15% ръст на парите за заплати в държавните болници

15% ръст на парите за заплати в държавните болници

От 269 млн. през първото тримесечие на миналата година, те се повишават на 311 млн. през тази, показват финансовите отчети на лечебните заведения към МЗ
ВАС отсъди, че Пирогов е лъгал НЗОК

ВАС отсъди, че Пирогов е лъгал НЗОК

Спешната болница е отчела неизпълнена дейност по две КП, заради което правилно е прекъснат договора й преди две години
МЗ проверява детските операции на сърце

МЗ проверява детските операции на сърце

Ведомството е изискало доклад за пациентите, които са включени в графика, казаха оттам

Липсата на сестри е критична

Липсата на сестри е критична

Миналата седмица в София се проведе национална среща на Българската асоциация по здравни грижи, посветена на кадровия дефицит. Каква е реалността на липсващите медицински сестри и как се справя една ключова болница в нея, разказва Марияна Колева.

КЗП изтегля вейпове с форма на играчки

КЗП изтегля вейпове с форма на играчки

Модели представляват сериозен риск за здравето и безопасността на потребителите, съобщиха оттам.
Д-р Симидчиев отново пое здравната комисия

Д-р Симидчиев отново пое здравната комисия

Деница Сачева ще ръководи тази по социална политика, по образование от доц. Силви Кирилов, а по бюджет и финанси от Байрам Байрам
Детските операции на сърце спряха за 5 седмици

Детските операции на сърце спряха за 5 седмици

Те ще се възобновят според графика на НКБ на 19 август, причината е лисата на медицински сестри
1 2 3 4 5 ... 504 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юли 2024 Предишен Следващ