Коментар

Бумът на скарлатината чак до май

20-03-2023 17:26
Тази година пикът й е по-висок заради заради отслабналата имунна система на децата, казва проф. Ива Христова Бумът на скарлатината чак до май
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
Сериозен ръст на заболелите от скарлатина се наблюдава през тази година. От началото на 2023 г. до преди седмица случаите са 3139, което е почти 70 пъти повече, спрямо същия период на миналата година, когато са били 46. Това показват данните на Националния център за заразни и паразитни болести. Защо се увеличи заболеваемостта и кога ще видим гърба на инфекцията, попитахме директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.
Броят на положителните тестове за скарлатина в нашата страна се увеличават. От началото на годината имаме 3139 случая. В това число влизат както възможни, така и потвърдени, като вероятните са повече. През 2022-ра, за същия период от време, те бяха само 46. Повишението е близо 70 пъти.

Клиничната картина при скарлатината е твърде типична.

Опитният общопрактикуващ лекар, педиатър или инфекционист могат да поставят диагнозата достатъчно надеждно така. За последната отчетена седмица имаме 460 случая, а в предишната – 390. Повишението е със 17 на сто. Тенденцията за увеличение важи за цялата Европа. Първоначално от Великобритания започнаха да идват съобщения за повишена активност на стрептококи от група А. Макар и малко, оттам съобщиха и за инвазивни стрептококи, които правят болестта тежко протичаща.

Част от тези микроорганизми произвеждат токсин,

който се свързва с обрива при скарлатина. Сега е нейният сезон. Нормално е тази година в месеците февруари, март, април, дори май да има повишена активност на заболяването. Имунитетът на децата е доста отслабнал поради вирусните инфекции. Поради отминаването на пандемията в обществото са занижени много противоепидемичните мерки. Това пък, налага в детските градини по-често проветряване и почистване на повърхностите. Скарлатината се предава не само чрез капчиците при кихане и кашляне, но и при вдишване, ако инфекцията е попаднала върху повърхности, както и чрез ръцете по контактно-битов път.

Много важно е в детските градини и в училищата,

при малките ученици, да има по-строг филтър, за да не се допускат болни, а заболелите да се карантинират. Още месец-два ще има повишена активност на скарлатината. Може да се каже, че тя е сезонно заболяване и обикновено й виждаме гърба към средата на април. Тази година обаче тя ще остане по-продължително време заради повишеният брой на случаите. При набралата лавинообразна инферция няма как, тя да спре изведнъж. Затова случаите ще започнат да намаляват от края на април – началото на май, но заболеваемостта все още ще бъде значителна. Родителите не бива да се притесняват, а да са внимателни.

Те трябва да подкрепят детето с имуностимулатори

и поливитамини, да му осигуряват разходки на слънце, да настояват за филтър в детските градини и в началните класове, за да се огрании броят на болните. Скарлатината протича със силно зачервено гърло, има и характерен обрив. Тя се причинява от стрептокок с ензимна и токсична активност, които причиняват и зачервеното гърло, и обривът. За разлика от нея, ангината също се причинява от стрептококи, но те нямат токсична активност. Това са различни прояви на един причинител с различна активност. Затова и, когато няма обрив, ние не говорим за скарлатина.

Има и съвсем не малък брой безсимптомни случаи,

които обаче разпространяват заболяването. По правило от нея боледуват децата. Възрастните, в продължение на живота си, са се срещали неведнъж с стрептокока, тъй като той прави не само инфекции на гърлото, но и на носа и на меките тъкани. Това е един от най-широко разпространените причините на инфекции. За тях няма опасност, тъй като имат натрупан имунитет към причинителя.

Заболяването е бактериално, лекува се бързо и успешно

с антибиотик. Важното е лечението да започне навреме, за да не започнат усложнения със ставите, сърцето и бъбреците. За разлика от миналата година, от началото на тази имаме и четири случая на бутолизъм. Предполага се, че те са в резултат на храна. Все още пробите не са потвърдени, тъй като пробите са изпратени лабораторни изследвания в Германия, където обикновено се правят.

Решението на КС обслужи икономически интереси

Решението на КС обслужи икономически интереси

Преди дни КС отмени лимитите на болниците по здравна каса. Какво следва оттук нататък, има ли рискове пред фонда и пациентите и кои са те, попитахме адвокат Мария Петрова.

Има ли чадър над (избрани) болници

Има ли чадър над (избрани) болници

Или защо МЗ и ИАМН отказват да кажат какви са потребностите от създаването на нови лечебни заведения в страната и има ли кадри за всички

Протест на зелените пред парламента

Протест на зелените пред парламента

Природозащитниците са срещу подготвяните процедури за ОВОЗ, които ще разрешават строеж без оценка, при изтичане на срок
Кадрови дефицит затрудни детските операции на сърце

Кадрови дефицит затрудни детските операции на сърце

Заради липсата на сестри те бяха временно спрени, започват на непълен оборот от понеделник, съобщиха от НКБ

Приеха здравната стратегия до 2030 г.

Приеха здравната стратегия до 2030 г.

Преработеният вариант се състои от малко над 50 страници общи насоки, той мина с гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС

Зъболекари се събират на конгрес в Пловдив

Зъболекари се събират на конгрес в Пловдив

Той ще се проведе в Медицинския университет в града на 19-20 април, в понеделник отново там ще се състои форум за ваксините
Слонът в стаята е липсата на превенция

Слонът в стаята е липсата на превенция

Тази седмица Дружеството на кардиолозите в България (ДКБ) навърши 50 години. Малко или много са те, какво бе постигнато за половин век и какво предстои. Това попитахме проф. Иван Груев. Той е научен секретар на дружеството.

Невъзможното обръщане на пирамидата

Невъзможното обръщане на пирамидата

Клиничните и амбулаторните процедури не намалиха дела на болничното лечение, само го дублираха

Проф. Момчил Мавров поема НЗОК

Проф. Момчил Мавров поема НЗОК

Депутатите гласуваха оставката на Станимир Михайлов, въпреки че той я оттегли

ИСУЛ иска безплатна генетична диагностика

ИСУЛ иска безплатна генетична диагностика

От нея се нуждаят деца с хематологични заболявания, сега тя струва 2000-4000 лв., малцина могат да си я позволят и това пречи на терапията, казват от болницата
1 2 3 4 5 ... 489 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какво очаквате от новия здравен министър?

Април 2024 Предишен Следващ