Коментар

Бумът на скарлатината чак до май

20-03-2023 17:26
Тази година пикът й е по-висок заради заради отслабналата имунна система на децата, казва проф. Ива Христова Бумът на скарлатината чак до май
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
Сериозен ръст на заболелите от скарлатина се наблюдава през тази година. От началото на 2023 г. до преди седмица случаите са 3139, което е почти 70 пъти повече, спрямо същия период на миналата година, когато са били 46. Това показват данните на Националния център за заразни и паразитни болести. Защо се увеличи заболеваемостта и кога ще видим гърба на инфекцията, попитахме директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.
Броят на положителните тестове за скарлатина в нашата страна се увеличават. От началото на годината имаме 3139 случая. В това число влизат както възможни, така и потвърдени, като вероятните са повече. През 2022-ра, за същия период от време, те бяха само 46. Повишението е близо 70 пъти.

Клиничната картина при скарлатината е твърде типична.

Опитният общопрактикуващ лекар, педиатър или инфекционист могат да поставят диагнозата достатъчно надеждно така. За последната отчетена седмица имаме 460 случая, а в предишната – 390. Повишението е със 17 на сто. Тенденцията за увеличение важи за цялата Европа. Първоначално от Великобритания започнаха да идват съобщения за повишена активност на стрептококи от група А. Макар и малко, оттам съобщиха и за инвазивни стрептококи, които правят болестта тежко протичаща.

Част от тези микроорганизми произвеждат токсин,

който се свързва с обрива при скарлатина. Сега е нейният сезон. Нормално е тази година в месеците февруари, март, април, дори май да има повишена активност на заболяването. Имунитетът на децата е доста отслабнал поради вирусните инфекции. Поради отминаването на пандемията в обществото са занижени много противоепидемичните мерки. Това пък, налага в детските градини по-често проветряване и почистване на повърхностите. Скарлатината се предава не само чрез капчиците при кихане и кашляне, но и при вдишване, ако инфекцията е попаднала върху повърхности, както и чрез ръцете по контактно-битов път.

Много важно е в детските градини и в училищата,

при малките ученици, да има по-строг филтър, за да не се допускат болни, а заболелите да се карантинират. Още месец-два ще има повишена активност на скарлатината. Може да се каже, че тя е сезонно заболяване и обикновено й виждаме гърба към средата на април. Тази година обаче тя ще остане по-продължително време заради повишеният брой на случаите. При набралата лавинообразна инферция няма как, тя да спре изведнъж. Затова случаите ще започнат да намаляват от края на април – началото на май, но заболеваемостта все още ще бъде значителна. Родителите не бива да се притесняват, а да са внимателни.

Те трябва да подкрепят детето с имуностимулатори

и поливитамини, да му осигуряват разходки на слънце, да настояват за филтър в детските градини и в началните класове, за да се огрании броят на болните. Скарлатината протича със силно зачервено гърло, има и характерен обрив. Тя се причинява от стрептокок с ензимна и токсична активност, които причиняват и зачервеното гърло, и обривът. За разлика от нея, ангината също се причинява от стрептококи, но те нямат токсична активност. Това са различни прояви на един причинител с различна активност. Затова и, когато няма обрив, ние не говорим за скарлатина.

Има и съвсем не малък брой безсимптомни случаи,

които обаче разпространяват заболяването. По правило от нея боледуват децата. Възрастните, в продължение на живота си, са се срещали неведнъж с стрептокока, тъй като той прави не само инфекции на гърлото, но и на носа и на меките тъкани. Това е един от най-широко разпространените причините на инфекции. За тях няма опасност, тъй като имат натрупан имунитет към причинителя.

Заболяването е бактериално, лекува се бързо и успешно

с антибиотик. Важното е лечението да започне навреме, за да не започнат усложнения със ставите, сърцето и бъбреците. За разлика от миналата година, от началото на тази имаме и четири случая на бутолизъм. Предполага се, че те са в резултат на храна. Все още пробите не са потвърдени, тъй като пробите са изпратени лабораторни изследвания в Германия, където обикновено се правят.

Дават удостоверенията на обучените за ХЕМС

Дават удостоверенията на обучените за ХЕМС

Това ще се случи на официална церемония във ВМА на 30 май, казаха от здравното министерство
ИАМН проверява смъртен случай в Пловдив

ИАМН проверява смъртен случай в Пловдив

Причината е смъртта на 27-годишна жена в УМБАЛ "Св. Георги", майка й твърди, че това е станало заради липса на адекватна спешна помощ, от болницата отричат
Санкции за неявяване на профилактичен преглед

Санкции за неявяване на профилактичен преглед

Преди дни медицинските дружества и МЗ подписаха консенсус за намаляване на вредата от поведенческите рискови фактори с цел подобряване здравния статус на населението. Поредната инициатива на хартия ли ще се окаже той, попитахме проф. Христо Кожухаров.
Нов протест заради „Майчин дом”

Нов протест заради „Майчин дом”

Лекари и „Защита" искат срещи с всички парламентарни групи, внасят сигнала в прокуратурата до края на седмицата
Прокуратурата разследва случая с починалата родилката в Русе

Прокуратурата разследва случая с починалата родилката в Русе

Ще бъдат разпитани всички, имащи отношение към него, ще се изиска цялата документация от лечебното заведение, казват от държавното обвинение
Депутатите искат сметка за Майчин дом

Депутатите искат сметка за Майчин дом

Задължиха министър Меджидиев да им представи докладите от всички проверки в него за три години назад
Затягат контрола срещу райския газ

Затягат контрола срещу райския газ

Той ще влезе в Списък с опасни за здравето вещества, по този начин продажбата, притежанието и употребата му, ще бъдат преследвани от закона
В парламента си правят гавра с народа

В парламента си правят гавра с народа

Напълно възможно е след две седмици хората да останат без заплати заради липса на бюджет, казва Красимир Митов
Депутатите препитват МЗ и НЗОК

Депутатите препитват МЗ и НЗОК

Очаква се на днешния блиц-контрол вече да се яви служебният здравен министър и временно изпълняващата длъжността управител на НЗОК
Сезират прокуратурата за одита в Майчин дом

Сезират прокуратурата за одита в Майчин дом

Лекари от КАИЛ протестираха пред МЗ с искане за оставки на ръководството на болницата, но никой от ведомството не излезе дори да ги изслуша, докато техни колеги заявиха, че го подкрепят
1 2 3 4 5 ... 414 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Смятате ли, че този път опитът за построяване на Национална детска болница ще се увенчае с успех?

Май 2023 Предишен Следващ