Меню
индекс

Оживление и в онкологията

22-03-2023 06:24
Случаите, които са отчели лечебните заведения към касата, са се увеличили, но комплексност в дейността им все така липсваОживление и в онкологията
Clinica.bg

press@clinica.bg

След края на пандемията ръст има и при пациентите с онкологични заболявания, които са лекували през миналата година в болниците у нас. Комплексност в дейността обаче все така липсва. Това става ясно от анализ на „Индекс на болниците" върху данните на здравната каса за дейността на лечебните заведения в сферата на онкологията през 2022 г.

Медицинска онкология

Общо 51 240 са били пациентите, които са получили някаква форма на лекарствено лечение през изминалата година срещу 47 558 през предходната. Броят на структурите, в които е станало това се запазва относително постоянен – около 40, като през миналата година медицинска онкология вече се работи и в още една структура в Ст. Загора – МК "Св. Ив. Рилски". Лечебните заведения с най-много дейност – над 2000 случая за годината, са десет в София, Варна, Пловдив, Бургас, Панагюрище. (Информацията по лечебни заведения може да видите в таблицата).

15 са били болниците, в които са се лекували лимфони, като общият брой на преминалите тази терапия е бил 3041. Клиниките, които са извършвали лечение на пациенти с левкемия са били 14, а преминалите хора през тях - 4094. Болниците, в които се лекуват деца с онкохематологични забоялвания у нас са три – ИСУЛ в София, „Св. Георги" в Пловдив и „Св. Марина" във Варна, през миналата година през тях са преминали 414 пациенти.


Лъчелечение

Пациентите преминали през лъчелечение през миналата година са били 18 026 срещу 17 630 през предходната. Структурите, които предлагат тази терапия също са се увеличили с една, тази в Ст. Загора, и вече са 24. От тях в 16 има перкутанно лъчелечение и брахитерапия с високи активности, а в пет с брахитерапия с ниски активности. Само в КОЦ-Русе има конвенционална телегаматерапия, а в пет лечебни заведения - триизмерна конвенционална телегаматерапия и брахитерапия със закрити източници. Високотехнологично лъчелечение има в 19 болници, а радиохирургия на онкологични и неонкологични заболявания – в 11, от които само в две – „Св. Георги" в Пловдив и „Сърце и мозък" в Плевен, е наличен и кибер нож.


Диспансеризация

Тя в някаква степен през миналата година е била провеждана във всички болници за активно лечение без пет. Общият брой на наблюдаваните пациенти е бил 78 293 спрямо 69 286 през предходната година.


Палиативни грижи

Те отново са на опашката. През миналата година договор с каста са имали общо 17 болници, от които 13 са провеждали и активно лечение на онкологични заболявания. През всикчи тях са преминали 1765 пациенти. През някои от тях обаче са отчетени едва по един –двама пациенти. За поредна година най-много са в КОЦ-Враца – 442.


Трябва да се оценява качеството в онкологията

Трябва да се оценява качеството в онкологията

Защо българските пациенти с онкологични болести доплащат за лечението си, проблем ли е това, ясен ли е пътят им на лечение, има ли комплексност и качество в него. Това са част от въпросите, които отправихме към доц. Ася Консулова.

Инвитро процедурите без промяна в успеваемостта

Инвитро процедурите без промяна в успеваемостта

За поредна година тя остава около 27% за финансираните от държавата, показват официалните данни

Няма структуриран подход към онкозаболяванията

Няма структуриран подход към онкозаболяванията

Ако се знае какво точно покрива НЗОК, застрахователите можем да помогнем много, като надградим системата с втори стълб, казва Ивана Димова
Онкологични ръководства у нас няма

Онкологични ръководства у нас няма

Нито една клинична пътека на НЗОК не е построена въз основа на стандартни оперативни процедури, казва доц. Димитър Калев
Държавата абдикира от контрола на болниците

Държавата абдикира от контрола на болниците

Здравната система не е пазар, а ние я докарахме до сергия, тя е елемент от националната сигурност на всяка страна, казва д-р Мими Виткова
69% от пациентите с онкологични заболявания доплащат

69% от пациентите с онкологични заболявания доплащат

Средната сума на човек е била 1495 лв., което поставя сериозни финансови бариери пред достъпа до адекватна здравна помощ, показва изследване на "Индекс на болниците"

Онкологията се разрасна

Онкологията се разрасна

През миналата година две болници са отворили нови отделения - по лекарствено лечение и по лъчелечение

17858 операции в неврохирургията

17858 операции в неврохирургията

Въпреки че 115 болници са осъществявали някаква дейност в тази област, тя остава концентрирана в 15 центъра в страната

Ръст в ортопедичните операции

Ръст в ортопедичните операции

През миналата година те са били над 74 хиляди, с което почти догонват нивата отпреди пандемията

На демографията пречи политическата конюнктура

На демографията пречи политическата конюнктура

Ражданията в болниците през 2023 г. за първи път се оказаха под 50 000, показва анализът на „Индекс на болниците" върху данните на НЗОК. Защо се случва това, ще се промени ли негативната тенденция, попитахме доц. Спас Ташев.

1 2 3 4 5 ... 13 »
открийте болница
Банер
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юли 2024 Предишен Следващ