Проблем

Сериозен ръст на скарлатина

17-03-2023 16:26
От началото на годината случаите са 3139, спрямо 46 през същия период на миналата година, показват данните на НЦЗПБ Сериозен ръст на скарлатина
Clinica.bg

press@clinica.bg
Сериозен ръст на заболелите от скарлатина се наблюдава през тази година. От началото на 2023 г. до края на миналата седмица, случаите са 3139, което е 68-пъти повече, спрямо същия период на миналата година, когато са били 46. Това показват данните на Националния център за заразни и паразитни болести.
Увеличение се отчита и на седмична база, през последната са били 466, което е със 70 повече от предходната. Със сезонността на скарлатината ,обясни скокът нагоре на положителните проби експертът по епидемиология към Столична община и бивш дългогодишен директор на центъра проф. Тодор Кантарджиев. „Това заболяване има цикъл.

 

Обичайно скарлатината върлува от средата


на февруари до средата на април", поясни проф. Кантарджиев и припомни, че става дума за вид шарка, но не всички лекари разпознават ясно кланичната картина. „Установяването чрез положителен биологичен тест на за стрептококус биогенес не е критерии за скарталина, посочи специалистът. По думите му той може да се дължи на носителство на този стрептококус биогенес, каквото има при децата в 10% от случаите и в 5% при възрастните хора. „Това не означава, че човек е болен от скарлатина.

 

Ангината също се причинява от стрептокок, което също

 

може да заблуди", подчерта той. Проф. Кантарджиев припомни, че носителството на стрептококус биогенес, ангината и скарлатината се лекуват с пеницилинови антибиотици. „Друг е въпросът, че антибиотиците не се познават. Проблем е, че прекараните много респираторни вирусни инфекции понижават имунитета на децата и се увеличава склонността към скарлатина", каза още проф. Тодор Кантарджиев. Той увери, че тази шарка е много рядка до 3-годишна възраст. Най-често се среща от 3 до 6 годинки, както и в началния училищен курс.

 

Много рядко боледуват възрастни и сравнително рядко

 

младежи.  „Това се дължи на изграден имунитет и променена нагласа на имунната система", коментира той. От началото на годината досега лабораторно са установени и 4 случая на ботулизъм, показват данните на НЦЗПЗ за разлика от 2022-ра, когато не е имало нито един. Заболявнето поразява нервната система и се лекува продължително време, а както clinica писа, в Европа има 67 установени случаи, възникнали след лечение за отслабване.

 

„Заразяването става не само от месо, но и от зеленчуци",

 

каза проф. Тодор Кантарджиев и припомни случаи в САЩ от преди няколко години, където имаше много поразени от ботулизъм, плъзнал от консерви с грах. По думите му най-често инфекцията тръгва от домашни консерви. „Падане на клепачите и двойно виждане са сигурните белези за ботулизъм, тъй като се причинява от невротоксин" припомни специалистът и предупреди хората да не пробват непроверени меса с неясен произход.


Балансираме дефицита със специализанти

Балансираме дефицита със специализанти

Заради липсата на нов бюджет, болниците са принудени да свиват разходите си в рамките на миналогодишния. Същевременно, инфлацията се покачва, растат и цените. Как в тази ситуация се справят в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов" – Велико Търново, има ли дефицит и как болницата успява да го преодолява, попитахме д-р Красимир Попов.
Обнародваха промените в надзора на туберкулозата

Обнародваха промените в надзора на туберкулозата

Всеки месец от НЦЗПБ ще изпращат до здравното министерство справка за случаите на резистентни форми
14% от украинските бежанци у нас са медици

14% от украинските бежанци у нас са медици

Te имат желание да работят в България, но техните професионални права не са признати, обясни Седа Гузуджу от Върховния комисариат за бежанците на ООН
По-скъпи денталните услуги заради инфлацията

По-скъпи денталните услуги заради инфлацията

Преди броени дни на 20 март отбелязахме Световния ден на оралното здраве. Какво е то при българина, като цяло, ще започнат ли зъболекарите най-сетне да се отчитат електронно на НЗОК и не е ли време да се увеличи пакетът от дентални услуги за здравноосигурените, попитахмe д-р Николай Шарков.
Чакаме ХЕМС през юли

Чакаме ХЕМС през юли

Транспортното министерство обяви поръчката за наем на два хеликоптера с медицинско оборудване и обучени пилоти
Нов ръст на скарлатината

Нов ръст на скарлатината

През изминалата седмица са регистрирани 640 случая, те са с 154 повече от предходната, показват данните на Националния център за заразни и паразитни болести
Търсят кадри за спешната помощ по въздух

Търсят кадри за спешната помощ по въздух

МЗ набира кандидати за обучението, лекарите и медицинските сестри, които го преминат, ще бъдат включени в дежурства в базите на летищата „Враждебна" и „Долна Митрополия"
85 кандидати за стипендии от БЛС

85 кандидати за стипендии от БЛС

Сред тях са и двама братя – близнаци пълни отличници, продължава финансирането на проекти на млади лекари
Бумът на скарлатината чак до май

Бумът на скарлатината чак до май

Тази година пикът й е по-висок заради заради отслабналата имунна система на децата, казва проф. Ива Христова
Прекратиха разследването за КОВИД тестовете за ученици

Прекратиха разследването за КОВИД тестовете за ученици

То касаеше данни за нарушения по времето, когато здравен министър бе д-р Стойчо Кацаров, но такива не са открити, гласи заключението на Софийската градска прокуратура
1 2 3 4 5 ... 403 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Очаквате ли партиите да изпълнят предизборните си обещания в сферата на здравеопазването, след като влязат в Парламента?

Март 2023 Предишен Следващ